Hlavní obsah

Vary odtajnily letošní hvězdy

Foto: KVIFF

Viggo Mortensen v novém film Až na konec světa. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech letos přiveze velmi zvučná jména.

Vary přivezou Viggo Mortensena, Clive Owena či Daniela Brühla. Všichni dostanou novou, lehčí sošku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Herci Viggo Mortensen, Clive Owen a Daniel Brühl, režisérská legenda Steven Soderbergh. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary odtajnil hlavní hvězdy 58. ročníku. V nové znělce účinkuje herec Benicio Del Toro. Na slavnostním koncertu před hotelem Thermal zahrají na úvod festivalu britští Kosheen, doprovodí je zpěvačka Aiko, která reprezentovala Česko na aktuálním ročníku soutěže Eurovize. To jsou nejdůležitější zprávy z poslední pražské tiskové konference Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jehož 58. ročník startuje už 28. června.

Mortensen do Varů přiveze autorský snímek Až na konec světa, který sám napsal, režíroval, účinkoval v něm a také k němu složil hudbu.

KVIFF 2024

Festival Karlovy Vary je výroční přehlídkou toho největšího skvostu ze světa filmu, probíhá pod taktovkou Jiřího Bartošky. Lázeňské město na západě Čech festival opět vítá od 28. června do 6. července 2024. Dění na místě sledujeme ON-LINE.

„Už před několika lety jsme všichni zjistili, že krom toho, že je skvělý herec, je i fantastický režisér,“ řekl umělecký ředitel Karel Och, podle kterého je Až na konec světa oduševnělá westernová romance, do níž se Mortensenovi daří propašovat aktuální témata.

Svou režisérskou práci představí také herec Daniel Brühl, známý například z filmů Good Bye, Lenin! (2003), Hanebný pancharti (2009) režiséra Quentina Tarantina nebo snímku Rivalové (2013) Rona Howarda, který Brühlovi vynesl nominace na Zlatý globus a cenu BAFTA. Do Varů přiveze svou komedii o závisti a pomstě Soused z roku 2021.

Charismatický britský herec Clive Owen na festivalu připomene romantické drama Na dotek (2004), za který získal Zlatý globus.

Režisérská hvězda a držitel Oscara Steven Soderbergh ve Varech uvede dva snímky, Kafka a Mr. Kneff. Oba jsou zařazeny do kafkovské sekce Touha stát se indiánem.

Film Kafka (1991), který natočil Steven Soderbergh v Praze s Jeremy Ironsem v titulní roli, je mysteriózním dramatem rafinovaně kombinujícím skutečný život hlavního hrdiny s fikcí, ovšem bez absolutní jistoty, zda jde o skutečné události, či plod spisovatelovy představivosti. Třicet let po vzniku filmu se režisér rozhodl původní verzi přetvořit v zcela nový snímek.

Mr. Kneff je do Prahy roku 1919 zasazený příběh spisovatele, jenž ze svého bezvýchodného zaměstnání učinil inspiraci vlastní literární tvorby. Nový střih je o dvacet minut kratší, Soderbergh zároveň přeskládal strukturu vyprávění a nechal obarvit některé scény, aby jasněji odlišil skutečnost od protagonistovy imaginace. Změny doznal i hudební doprovod, přibyla například instrumentální verze songu Enter Sandman od Metallicy. Snímek Mr. Kneff, který je možné definovat jako film o Kafkovi, ovšem už bez Kafky, je tak oproti původnímu filmu o poznání surreálnější a odcizený.

Nová soška

„Já? Konečně!“ zavtipkoval prezident festivalu Jiří Bartoška, když mu hosteska předala sošku s křišťálovým glóbem, známý symbol karlovarského festivalu. Ta letos prošla výraznými změnami: je menší a lehčí. „Mám pocit, že je hezčí. A taky se unese,“ komentoval novou sošku Jiří Bartoška, který připomněl festivalovou znělku s herečkou Helen Mirren, v níž herečka marně hledá, kam by svou starou, příliš velkou sošku jen umístila. „Helen Mirren bude mít určitě radost, že inspirovala vedení festivalu, aby se socha zmenšila,“ dodal Bartoška.

V nové znělce nadcházejícího ročníku, kterou měl opět na starosti režisér Ivan Zachariáš, účinkuje herec Benicio Del Toro.

„Před dvěma lety odjížděl Del Toro z Varů nadšený. Od začátku chtěl znělku natočit. Cítí to jako významný ukazatel toho, že podporuje aktivity festivalu v Karlových Varech,“ vysvětlil ke znělce výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha. Del Toro znělku natočil poté, co v Evropě dokončil snímek s Wesem Andersonem. „Myslím si, že znělka je jiná, než jaké známe, ale má mimořádnou atmosféru. Myslím, že se moc povedla. Točili jsme to kousek od Berlína, jako vždy za velmi dramatických okolností,“ dodal Mucha.

Doporučované