Hlavní obsah

V Praze je ještě jedna Praha. Divočejší a hravější, ukazuje festival

Foto: Tomáš Zolotár

Jaká by Praha mohla být? Landscape Festival ukazuje snovou verzi měst.

Co kdyby Praha byla hravější? A jak se vlastně tvoří přívětivá městská krajina? Do metropole se vrátil Landscape Festival, který zve za uměleckými díly a architektonickými intervencemi na nečekaných místech města.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kolem Nákladového nádraží Žižkov to ještě pořád působí jako město po apokalypse. Koridor opuštěných železničních tras si tu pro sebe vzala příroda a brownfield, ve kterém se mísí stopy civilizace s divočinou, připomíná svět ze slavného filmu Stalker.

Právě tento koridor teď obsadil Landscape Festival. Akce, která více než deset let vyzývá ke zkoumání i oživování města a městské krajiny. Dělá to nejčastěji formou architektonických a uměleckých intervencí. Pro letošní ročník, který nese podtitul Cesta z města, připravili hosté festivalu pláž, skateboardovou rampu nebo pojízdný pavilon umístěný na kolejišti bývalé vlečky.

Landscape Festival mění „nemísta“ města na malé laboratoře veřejného prostoru. Buduje přitom vlastní stezku městskou divočinou. Akce, která trvá do 30. září, kromě instalací nabídne i komentované procházky, debaty nebo specializované výstavy. Věnovat se na nich bude veřejnému prostoru v evropských městech, rozvoji městské části Praha 3, ale i proslulým veřejným toaletám v tokijské čtvrti Šibuja.

Podívejte se na některá díla Landscape Festivalu.

+10

Landscape Festival 2024: Ze Žižkova do Malešic

Landscape Festival se koná od 13. 6. do 30. 9. v Praze.

Související témata:
Landscape Festival

Doporučované