Hlavní obsah

Slovenská kulturní scéna se bouří. Volá po zastavení destruktivních změn

Foto: Profimedia.cz

Zástupci kulturní obce v Bratislavě představili celostátně koordinovanou akci nazvanou Kulturný štrajk.

Slovenská kulturní obec zahájila kulturní stávku, kterou iniciovalo sdružení Otvorená kultura. Hnutí požaduje kompetentní řízení resortu, zastavení cenzury, zlepšení pracovních podmínek a finanční stabilizaci sektoru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenská kulturní obec zahájila kulturní stávku. Na tiskové konferenci to oznámilo sdružení Otvorená kultura.

„Kulturní stávka je koordinované hnutí kulturní scény na Slovensku, jehož cílem je zastavit devastující zásahy ministerstva kultury do kultury na všech úrovních. Kulturní stávka požaduje kompetentní a profesionální správu ministerstva, která bude respektovat svobodu, práva a odbornost lidí pracujících na ministerstvu a svou činností přispěje ke zlepšení podmínek pro vznik a fungování kultury na Slovensku,“ stojí v prohlášení sdružení Otvorená kultura.

Autoři doplnili, že přihlášení se ke kulturní stávce neznamená automaticky připojení se k ostré stávce. „První fází kulturní stávky je vyhlášení stávkové pohotovosti, během níž nedochází k zastavení pracovní činnosti zaměstnanců. Stávková pohotovost je vyjádřením solidarity i masové nespokojenosti pracovníků v umění, kultuře a kreativních odvětvích se současným způsobem řízení jejich sektoru,“ píše sdružení.

Výzva sdružení Otvorená kultura!

Hnutí Otvorená kultura! zveřejnilo tři hlavní požadavky:

  • „Vyzýváme k profesionálnímu a kompetentnímu řízení resortu kultury a k okamžitému zastavení účelových a destruktivních změn v tomto resortu.“
  • „Žádáme okamžité zastavení ideologicky motivované cenzury s ekonomickými důsledky, která je důsledkem novelizací zákona o AVF, zákona o FPU, zákona o muzeích a galeriích a zákona o STVR.“
  • „Vyzýváme k okamžité finanční stabilizaci sektoru s důrazem na zlepšení finančního ohodnocení pracovníků a jejich sociálního zabezpečení, a to napříč spektrem zřizovaných, nezřizovaných institucí i jednotlivců*vkyň, ať už mají statut zaměstnanců nebo OSVČ.“

Členy sdružení jsou například odvolaný šéf Slovenského národního divadla Matej Drlička, herečka Jana Kovalčíková, rektorka Akademie múzických umění Bohunka Koklesová, rektor Vysoké školy múzických umění Martin Šmatlák a také zástupci nezávislé kultury.

„Za posledních deset měsíců se radikálně zhoršily pracovní podmínky lidí v oboru. Čelíme propouštění, výpovědím, zastrašování, výhrůžkám a šikaně na pracovišti. Vedení resortu vyhrožuje jednotlivcům a jednotlivkyním, kteří se odmítají podřídit jimi preferovanému ideologickému pohledu. Práce lidí ve zpravodajství STVR je cenzurována a nezvládnuté legislativní změny paralyzují fungování veřejných prostředků,“ tvrdí platforma.

Zástupce kulturní obce k vyhlášení stávkové pohotovosti vedly podle webu Aktuality.sk události, které se odehrály v posledních měsících: odvolání ředitelky Slovenské národní galerie Alexandry Kusé, konec generálního ředitele Slovenského národního divadla Mateje Drličky a čistky na ministerstvu kultury.

Doporučované