Hlavní obsah

Salman Rushdie chystá vydání první fikce od útoku

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Salman Rushdie na literárním festivalu v Británii letos v září.

Chystaná trilogie bude Rushdieho prvním beletristickým projektem od útoku z roku 2022, kdy se ocitl v ohrožení života. Svůj předchozí román Victory City dokončil dříve, ale vyšel až v roce 2023.

Článek

Sedmasedmdesátiletý indicko-britský spisovatel Salman Rushdie se v neděli připojil přes videohovor k ukrajinskému knižnímu veletrhu ve Lvově. Během rozhovoru oznámil, že připravuje nové dílo.

Bude se skládat ze tří novel, všechny budou mít přibližně sedmdesát stran. Každá se bude týkat jednoho ze „tří světů mého života: Indie, Anglie a Ameriky. A všechny nějakým způsobem uvažují o myšlence konce,“ cituje spisovatele britský server The Guardian.

„Když se dostanete do tohoto věku, tak samozřejmě přemýšlíte o tom, kolik času vám ještě zbývá. Je jasné, že dalších 22 knih už nenapíšu. Když budu mít štěstí, bude jedna nebo dvě,“ uvedl Rushdie v rozhovoru s ukrajinským spisovatelem Oleksandrem Mychedem.

Ke knižnímu veletrhu se připojil především proto, aby hovořil o svojí nejnovější knize pojmenované Nůž s podtitulem Meditace po pokusu o vraždu, kterou vydal letos v dubnu. Dílo pojednává o jeho zotavování z téměř smrtelného útoku ze srpna 2022, kdy k němu v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution v New Yorku na pódium vběhl muž a pobodal ho.

Rushdie se měl tehdy účastnit debaty o tom, jak Spojené státy slouží jako azyl pro pronásledované spisovatele a umělce v exilu, uvedla ČTK. Při útoku utrpěl bodná zranění na krku a trupu a strávil šest týdnů v nemocnici. Kvůli útoku nevidí na pravé oko.

„Seděl jsem vpravo na pódiu, pak jsem z koutku svého pravého oka viděl muže v černém, jak ke mně běží z pravé strany publika. Měl černé oblečení, černou roušku a přiběhl přikrčený,“ popsal útok Rushdie v dubnu letošního roku v rozhovoru pro britský deník The Guardian.

Chystaná trilogie tak bude Rushdieho prvním beletristickým projektem od útoku. Svůj předchozí román Victory City dokončil dříve, ale vyšel také až po útoku, v roce 2023.

Rushdie v neděli také vyjádřil solidaritu s Ukrajinou. „Ať už mluvíte o osobním nebo politickém příběhu, v kontrole vyprávění spočívá síla,“ uvedl. „Rusové se snaží vyprávět jednu verzi příběhu a svést to na historii. Je důležité to nedovolit,“ vzkázal ukrajinskému obyvatelstvu.

Knižní veletrh ve Lvově se koná každoročně již 31 let. Nepřerušila ho ani ruská invaze na Ukrajinu. K autorům z celé země se připojily osobnosti ze zahraničí. Společně četly básně, křtily knihy a diskutovaly o tématech, jako je dopad devadesátých let na Evropu, demokracie či knihy o Ukrajině v anglickém jazyce.

Doporučované