Hlavní obsah

Rýsuje se návrat rozhádaných Oasis. A může to být velkolepé

Foto: Profimedia.cz

Liam a Noel Gallagherovi na koncertu Oasis v roce 2006 v Římě.

Hudební průmysl se chystá na velkolepý návrat. Bratři Gallagherovi se zřejmě usmířili a chystají znovusjednocení Oasis. Šušká se o deseti rezervovaných večerech ve Wembley i o festivalu v Glastonbury.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Liam Gallagher, jedna polovina znepřáteleného bratrského dua, které stálo u zrodu jedné z nejúspěšnějších britských kapel, zřejmě potvrdil zvěsti o znovusjednocení legendární rockové kapely Oasis.

„A tak Sally - a vlastně i všichni ostatní - může počkat - jen o trochu déle,“ píše v narážce na text refrénu slavné písně Don’t Look Back In Anger britský deník The Times s tím, že 15 let od týdne, kdy Oasis odehráli svůj poslední koncert (ve Staffordu 22. srpna 2009), se proslýchá, že jedna z největších britských skupin by se konečně mohla vrátit.

Zvěstí již bylo v minulosti dost, ale přání milionů fanoušků po celém světě zůstala jen přáními. Bratři Liam a Noel Gallagherovi zůstávali rozhádaní.

Sám Liam Gallagher ale naznačil, že tentokrát vše vypadá jinak. Po prvních spekulacích médií o návratu odpověděl jednomu z uživatelů sociální sítě X, který sdílel článek The Times.

„Uvidíme se na pódiu.“ (V originále: See you down the front, pozn. red.) Později na svém profilu na této síti bez dalšího kontextu napsal: „Nikdy jsem neměl rád slovo BÝVALÝ.“ Mohl tak narážet na to, že média i fanoušci o bratrech psali jako o bývalých členech Oasis.

Naděje tedy rostou. Návrat to má být velkolepý nejen tím, jak velké příkopy musely být překonány, ale i svými rozměry.

Oasis v létě 2025 podle zdrojů z hudebního průmyslu „ovládnou“ Manchester, město, odkud pocházejí, a Londýn, konkrétně stadion ve Wembley. Jeden ze zdrojů The Times naznačuje, že stadion anglické fotbalové reprezentace je rezervovaný na deset večerů.

Pokud by se informace ukázala jako pravdivá, znamenalo by to, že rekord v podobě osmi odehraných večerů v rámci jediné koncertní šňůry, který letos na stadionu pro 90 tisíc diváků vytvořila americká zpěvačka Taylor Swift, přežije pouze jediný rok.

Kromě toho se také šušká, že by slavná kapela mohla hrát na legendárním hudebním festivalu v Glastonbury.

Zdá se, že mrazivé vztahy obou bratrů se rozhodně uvolňují. Traduje se, že rozpad kapely nastal poté, co Liam během hádky v pařížském zákulisí poškodil jednu z kytar svého bratra. Noel pak odešel a Oasis skončili.

Od té doby si sourozenci vyměnili různé nepřátelské výrazy. „Smutný trpaslík,“ řekl třeba Liam o Noelovi. „Měl jsem svou mámu rád, dokud neporodila Liama,“ přiložil pod kotel vzájemných sporů o necelých šest let starší Noel.

Předtím však kapela založená roku 1991 sklízela úspěch za úspěchem. Do roku 2009 prodala 75 milionů desek. Ve Spojeném království dosáhla na osm prvních míst v singlovém žebříčku a stejný počet prvních míst na žebříčku alb. Oasis rovněž vyhráli několik prestižních cen - sedmkrát NME Awards, šestkrát Q Awards, čtyřikrát MTV Europe Music Awards a šestkrát Brit Awards.

Doporučované