Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Rozporuplný Coppola a znásilňující Trump. Festival v Cannes je za půlkou

Foto: Getty Images

Režisér filmu Megalopolis Francis Ford Coppola a představitel hlavní role, herec Adam Driver.

Jedna z nejvýznamnějších kinematografických událostí roku, filmový festival v Cannes, je za půlkou. Uvedena byla řada filmů. Ohlasy často ale nejsou takové, jaké by si autoři přáli. Nejvíce rozpaků budí Megalopolis od Coppoly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve čtvrtek začal filmový festival v Cannes. Nyní je již v polovině, předána byla řada cen, o tu hlavní, Zlatou palmu, se ale stále soutěží. Uvedena alespoň jednou byla více jak polovina nejočekávanějších filmů. Ohlasy na ně jsou ale od kritiků spíše smíšené.

Jako nejvíce rozporuplný se zatím jeví nejnovější počin režiséra Francise Forda Coppoly. Film Megalopolis, na jehož scénáři pracoval už od sedmdesátých let a celý ho financoval ze své vlastní kapsy, se spoustě recenzentům úplně nezamlouvá. Jiní ho ale vychvalují.

„Coppolův vášnivý projekt je nesmírně nudný“, „retro-futuristický projekt vypadá levně a amatérsky“, „Coppolovo katastrofální bláznovství“. I tak popisují zahraniční kritici nové dílo filmového velikána.

Příběh snímku se odehrává v New Yorku nedaleké budoucnosti a vypráví příběh o vybudování nové městské části, o jejíž podobě se pře vizionářský architekt Cesar Catalina, v podání Adama Drivera, a starosta Franklyn Cicero (Giancarlo Esposito). Ve filmu Coppola představuje kritiku americké společnosti, jejíž vývoj přirovnává k úpadku starověkého Říma, a další hluboké a filozofické myšlenky. Podle řady kritiků je jich ale až moc, a film se tak stává prázdným, uměle nafouknutým dílem, které ve výsledku postrádá návaznost a nedává smysl.

Bezprostředně po promítání se ale na internetových portálech objevila i řada kladných recenzí. Ty právě opěvují změť nápadů a oceňují, že namísto líbivého příběhu, který se snaží oslovit co nejširší možné publikum, autor podněcuje diváky k zamyšlení. „Coppola opět překonal sám sebe. Megalopolis je možná to nejšílenější, co jsem kdy viděl a lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem si neužíval každou vteřinu,“ stojí v recenzi na portálu Vulture.

Rozporuplné jsou i recenze veřejnosti. Na nejoblíbenějším recenzentském portálu Rotten Tomatoes si snímek aktuálně odnáší pouhých 53 %. Problematickému přijetí filmu nasvědčuje i fakt, že se Coppolovi zatím nepodařilo spojit s žádným distributorem, a tak se zatím neví, kdy a zda se vůbec snímek dostane do kin.

Lanthimos se vrací ke kořenům

S novým filmem do Cannes přijel i řecký režisér Yorgos Lanthimos. Za film Poor Things (Chudáčci) letos získal Oskara za režii i nejlepší film, jeho nejnovější počin Kind of Kindness (Milé laskavosti) tak byl jedním z nejočekávanějších soutěžních filmů festivalu.

V novém snímku režisér dokonce sází i na stejné hlavní herce, jako u oskarových Chudáčků. Rolí se opět zmocnili Emma Stone a Willem Dafoe. Snímek se skládá ze tří samostatně stojících kratších příběhů, které ale pojí jedno hlavní téma, tedy získání života do svých vlastních rukou.

Stejně jako ostatní díla, za kterými Lanthimos stojí, se nejedná o žádný klasický blockbuster. „Film je návratem k Lanthimosovu přímočarému, chladnému a minimalistickému stylu, který ho dříve proslavil,“ píše Vanity Fair.

Film je, navzdory své nestandardnosti, jedním z nejlépe přijímaných z celého festivalu. Svědčí o tom i hodnocení porotců, podle kterého byl i několik dnů po uvedení největším favoritem na získání Zlaté palmy. O prozatímní prvenství byl ale již připraven jiným snímkem.

Znásilňující Trump u kritiků zabodoval

Očekávaným snímkem byl i The Apprentice (Učeň), který natočil Ali Abbasi. Film vypráví o mladém Donaldu Trumpovi a jeho začátcích v podnikatelské sféře. Hlavní role se ujal Sebastian Stan, který je známý zejména jako Winter Soldier z Marvel Cinematic Universa.

Film byl natočen bez svolení bývalého amerického prezidenta. Vedoucí jeho kampaně pro nadcházející volby pak sdělil, že vůči tvůrcům snímku podnikne potřebné právní kroky. Tvůrce označil za falešné filmaře, kteří představují veřejnosti nepravdu. „Tento nesmysl je čistá fikce, která senzacechtivě omílá lži, jež byly již dávno vyvráceny“, bylo uvedeno v jednom z oficiálních vyjádření, píše BBC.

Ve snímku se nachází řada kontroverzních scén, ukazujících Trumpa v nepříliš dobrém světle. V jedné z nich je pak zobrazeno, jak Trump znásilňuje svoji první manželku Ivanu. K incidentu mělo údajně dojít na začátku devadesátých let, sama Ivana ale později popřela, že by podle ní tento skutek měl kriminální povahu. „Scéna, která se odehrává na konci filmu, zachycuje Trumpovu zuřivou reakci na to, jak Ivana znevažuje jeho fyzický vzhled. Poté je budoucí prezident zobrazen, jak svou ženu nutí padnout na podlahu a znásilňuje ji,“ píše The Guardian.

Jinak se film po premiéře dočkal vesměs kladných recenzí. Kromě již zmíněného Guardianu, který mu udělil dvě hvězdičky z možných pěti, ho většina kritiků považuje za povedený. Vyzdvihován byl zejména herecký výkon Sebastiana Stana. „Stan se do své role vžívá lehce, naznačuje mladého Trumpa přesně a věrohodně,“ píše Deadline.

Mad Max se obešel bez Mad Maxe

Dalším očekávaným sci-fi snímkem, který sice nesoutěží v žádné kategorii, i tak se ale dočkal premiéry na festivalu v Cannes, je prequel k filmové sérii Mad Max. Nový biják nese název Furiosa: A Mad Max Saga (Furiosa: Sága Šíleného Maxe) a za režií stojí George Miller. Jedná se o již pátý snímek v této sérii.

Na rozdíl od sci-fi Megalopolis, si Furiosa mezi kritiky i veřejností vede výrazně lépe. Podle řady kritiků se vyrovná i poslednímu příspěvku do série Mad Max: Fury Road (Šílený Max: Zběsilá cesta), který se dočkal značné popularity.

Film popisuje životní příběh Furiosy, mocné ženské postavy ze série, kterou ztvárnila Anya-Taylor Joy, a to od jejího dětství až po začátek příběhu Fury Road.

Velmi kladně byly hodnoceny herecké výkony. Ve filmu sice nehraje hlavní roli Tom Hardy, který ve Fury Road ztvárnil Mad Maxe, Anya Taylor-Joy a Chris Hemsworth ho ale nahradili více než dostatečně. Jejich výkon vyzdvihuje ve své recenzi např. The Guardian a není jediný.

Ani Furiosa se však neobešla bez negativních ohlasů. Řada kritiků jí vytýká povrchnost příběhu, která je způsobena tím, že v necelých třech hodinách zobrazuje hned 15 let děje ve známém světě.

Celkově lze ale z hodnocení kritiků i veřejnosti vyčíst, že se nejedná o žádný propadák. Česká veřejnost se o tom bude moci velmi brzy sama přesvědčit, jelikož první promítání v českých multiplexech bude již 23. května.

Filmový festival v Cannes 2024

Letošní 77. ročník festivalu v Cannes se konal v termínu od 14. do 25. května 2024. Poslední den se tradičně předávala ocenění. Porotě tentokrát předsedala režisérka Greta Gerwig, která se celosvětově proslavila kasovním trhákem Barbie. Celý festival zahájí promítání komedie Druhé dějství Quentina Dupieuxe. Zlatou palmu dostala Meryl Streep a dočkal se jí také legendární režisér série Star Wars George Lucas.

Doporučované