Hlavní obsah

Oasis se vrací. Kapela oznámila první koncerty od roku 2009

Foto: Profimedia.cz

Noel a Liam Gallagherovi spolu na pódiu nestáli více než 15 let. Fotografie pochází z roku 2008.

Šestnáct let po rozpadu Oasis, ke kterému došlo po potyčce v zákulisí festivalu v Paříži, chystají bratři Gallagherové nové koncerty. Jedna z nejúspěšnějších britských kapel zároveň oznámila, že novou hudbu tvořit neplánuje.

Článek

Britská kapela Oasis ukončila roky spekulací a oznámila první společné turné po 15 letech. Bratři Liam a Noel Gallagherovi to v úterý v devět hodin SEČ napsali na síti X. Návrat na sociálních sítích naznačovali už během pondělí.

První koncert je plánován na začátek července 2025 ve velšském Cardiffu, následovat budou další v Londýně, Manchesteru, Edinburghu a Dublinu. V prohlášení kapela dodala, že v příštím roce „jinde v Evropě hrát nebude“. Vstupenky na britské a irské koncerty se začnou prodávat v sobotu 31. srpna v devět hodin ráno a jejich ceny budou zveřejněny až v ten den.

„Zbraně utichly. Hvězdy se seřadily. Velké čekání skončilo. Přijďte se podívat. Vysílat se to nebude,“ napsala kapela v prohlášení. Spolu s oznámením koncertu jedna z nejúspěšnějších britských skupin všech dob zveřejnila novou fotografii bratrů, na které poprvé po 15 letech pózují vedle sebe.

Návrat bratři naznačovali již v minulých dnech, kdy se na účtech Liama a Noela Gallagherových na sociálních sítích i na oficiálním účtu Oasis X objevil 11 vteřin dlouhý klip, který ve stylu slavného loga kapely zobrazoval datum „27.08.24“ a poté „8 hodin ráno“.

Kapela se zatím k tomu, proč bratři zakopali válečnou sekeru, nevyjádřila. Noel Gallagher po divoké hádce v backstage v srpnu 2009 oznámil odchod s tím, že nemůže se svým bratrem Liamem spolupracovat „už ani den“. Oasis tehdy vystoupení v Paříži těsně před koncertem zrušili.

Noel poté vystupoval s doprovodnou kapelou Noel Gallagher’s High Flying Birds, Liam založil novou skupinu Beady Eye. Ta zanikla v roce 2014, poté se mladší z bratrů vydal na sólovou dráhu.

Od té doby se bratři veřejně pošťuchovali a popírali, že by k reunionu někdy došlo. V posledních letech se však zdálo, že se jejich vztahy zlepšily – v roce 2017 Liam na twitteru například svému bratrovi popřál k Vánocům a řekl, že se „těší na zítřky“.

Kapela také v prohlášení připomněla, že tento čtvrtek uplyne přesně 30 let od vydání debutového alba Definitely Maybe, v příštím roce pak stejné výročí oslaví zásadní deska kapely (What’s the Story) Morning Glory?

Skupina Oasis celosvětově prodala do roku 2009 přes 75 milionů desek. Oasis rovněž vyhráli několik prestižních cen – sedmkrát NME Awards, šestkrát Q Awards, čtyřikrát MTV Europe Music Awards a šestkrát BRIT Awards. Kapela vydala sedm alb a byla mezi vůdčími kapelami hudebního stylu zvaného britpop.

Doporučované