Hlavní obsah

Nick Cave je zpět jako divoký, šťastný Bůh. Album Wild God zahraje v Praze

Foto: Shutterstock.com

Australský hudebník Nick Cave.

Vychází nové album Nicka Cavea, Wild God. Australský zpěvák se v něm oddává pozitivitě. Navzdory všemu utrpení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Všichni jsme zažili příliš mnoho bolesti. Teď je čas se radovat,“ zpívá šestašedesátiletý Nick Cave na nové desce Wild God. Vyšla dnes a podle recenze z britského deníku Guardian nabízí „radikální optimismus“.

Cave se na novince vrací s plnou sestavou své kapely The Bad Seeds a také s pozitivní energií, která střídá ponuré, potemnělé nálady předchozích alb.

Při nahrávání desky Skeleton Tree (2016) Cavea zastihla tragédie - jeho tehdy patnáctiletý syn Arthur náhle zemřel poté, co po prvním požití drogy LSD spadl z útesu nedaleko zpěvákova domu.

Cave se s tragickou smrtí vyrovnával na následující, snově působící desce Ghosteen (2019), ale také skrze svůj terapeutický newsletter The Red Hand Files. Se svým blízkým spolupracovníkem Warrenem Ellisem vydal v roce 2021 covidem ovlivněné album Carnage, později přidal také knihu rozhovorů s publicistou Séanem O’Haganem Bůh, láska a masakr.

V roce 2022 se Cave opět pohroužil do zármutku. V pouhých jedenatřiceti letech zemřel jeho syn Jethro Lazenby.

Přes všechno utrpení posledních několika let se Cave na nové desce vrací k pozitivitě. Pozitivitě, která přetrvává navzdory všemu utrpení.

Desku Wild God Nick Cave představí také v Česku. 17. října zahraje v pražské O2 areně. Naposledy se na českém pódiu objevil v roce 2022. „Jestli jsem někdy byl blízko vystoupení nadpozemské bytosti, bylo to včera,“ psal o jeho tehdejším vystoupení na festivalu Metronome publicista Jan Jindřich Karásek.

Související témata:

Doporučované