Hlavní obsah

Metalový Brutal Assault začíná. Vzdá hold i Bedřichu Smetanovi

Foto: Brutal Assault

Česko-slovenští blackmetalisté Cult of Fire.

V Josefově odstartoval mezinárodní metalový festival Brutal Assault. Poněkud netradičně letos připomene 200 let od narození Bedřicha Smetany. Spojí ho s black metalem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V historické pevnosti v Josefově na Náchodsku začal další ročník metalového festivalu Brutal Assault. Ten letos kromě kapel z celého světa hrajících různé extrémní hudební žánry nabídne i jednoho českého klasika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Bedřicha Smetanu.

Letošní 200. výročí narození významného českého skladatele chtějí oslavit i muzikanti hrající black metal. Česko-slovenská kapela Cult of Fire proto v pátek večer na pódium v pevnosti kromě Smetany přizve i symfonický orchestr.

Skladby romantického skladatele spolu s metalisty zahraje Bohemian symphony orchestra Prague.

Muzikant z Cult of Fire, Infernal Vlad, občanským jménem Vladimír Pavelka, popisuje, že ke Smetanovi a vážné hudbě obecně se dostal už jako teenager právě prostřednictvím metalu. „Když jsem poprvé poslouchal Vltavu a Z českých luhů a hájů, uvědomil jsem si, jak blízko má metalová hudba k té klasické. Bedřich Smetana je pro mě kmotrem českého rocku a metalu, takže jsem nesmírně rád, že mohu tomuto velikánovi vzdát hold i tímto způsobem,“ vysvětluje Pavelka.

Spolu s orchestrem pod vedením Martina Šandy vytvořili speciální set jenom pro Brutal Assault, ve kterém představí nové skladby, v nichž se kapela Bedřichem Smetanou inspirovala.

Takhle Cult of Fire před deseti lety interpretovali Smetanovu Vltavu:

Nápad podpořili i pořadatelé festivalu, kteří se kromě světových hvězd tohoto hudebního žánru snaží každý rok festival něčím kořenit. Před několika lety tak na akci zaměřenou především na black a death metal, pozvali slovinskou industrial metalovou kapelu Laibach, která sklidila takový úspěch, že se na Brutal Assault letos znovu vrací.

Jak přiznává jeden ze zakladatelů festivalu, Tomáš Fiala, pořadatelé o dvoustém výročí narození skladatele věděli a znali také už dřívější inspiraci kapely Cult of Fire, která v minulosti už ve svém podání představila ikonickou Vltavu.

„V této návaznosti se nabízelo unikátní propojení podzemního black metalu s vážnou hudbou a symfonickým orchestrem. Metal ve svém principu má k vážné hudbě poměrně blízko a ukázat to tímto způsobem byla pro nás a kapelu velká výzva,“ uvedl Fiala.

Organizátoři upozorňují, že nepůjde o běžné vystoupení metalové kapely, kde symfonický orchestr dělá jen jakési „křoví“ a podkres, jak se stalo už u řady různých kooperací metalistů se symfoniky, ale o hudbu, kterou speciálně pro tento set složil metalista Pavelka a Šanda z pražského orchestru ho zaranžoval.

„Pravděpodobně půjde i o jedno z hudebně nejrychlejších vystoupení v historii Bohemian symphony orchestra Prague a dost možná i obecně v oblasti spojení metalu a orchestru,“ slibují pořadatelé.

Oficiální trailer letošního Brutal Assaultu využívá narážek na historii pevnosti i regionu známého pro slavnou bitvu z roku 1866:

Metalisté spolu se symfoniky zkoušeli své vystoupení už na začátku července. Pavelka poté už naznačil, na co by se mohli těšit fanoušci festivalu, pro něž bude hudba Bedřicha Smetany mnohdy premiérou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ více než polovina návštěvníků totiž do Josefova jezdí ze zahraničí. A to nejen z okolních zemí, ale také z Jižní Ameriky, Asie či Austrálie.

„Po týdnu intenzivního poslechu všeho, co pan Smetana složil, mnou nejvíc rezonovaly skladby Pochod národní gardy, Tábor, Píseň česká, Vyšehrad, Triumfální symfonie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Scherzo, Vltava a Z českých luhů a hájů. Ty jsem si dokázal představit v celé jejich kráse a metalovém provedení,“ popsal Pavelka. Vedle nich chce představit i vlastní skladbu Váh, kterou složil jako poctu nejdelší slovenské řece.

Připomeňte si Brutal Assault na fotografiích z ročníku 2022:

+28

Festival Brutal Assault začal ve středu odpoledne. Kapely různých metalových žánrů budou na několika pódiích hrát až do soboty. Kromě již zmíněných Cult of Fire a Laibach se představí i legendární Satyricon, Abbath, Hatebreed, Finntroll, Dark Tranquility a desítky dalších.

Součástí několikadenní akce je i doprovodný program –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ postapokalyptické ležení, výstava Endemic monsters od Františka Štorma, celá řada workshopů a přednášek, ale i akustická jazzová vinárna pro ty, kteří už budou tvrdé muziky přejedeni.

Související témata:

Doporučované