Hlavní obsah

Nová Aristokratka či thriller z devadesátek. S čím přijde Velký knižní čtvrtek?

Foto: Velký knižní čtvrtek

Všechny tituly 25. Velkého knižního čtvrtku.

Nové knižní tituly oceňovaných autorů, jako jsou Evžen Boček, Miloš Urban či Jaroslav Rudiš. Právě ty nabídne prodejní akce s názvem Velký knižní čtvrtek. Podívejte se, jaké literární novinky budou letos k mání.

Článek

Velký knižní čtvrtek se zaměřuje na atraktivní a kvalitní novinky předních českých knižních nakladatelství. Letos se uskuteční už popětadvacáté. Naráz nabídne 15 nejnovějších počinů oblíbených domácích i zahraničních autorů.

Kolekce nových knih napříč literárními žánry zamíří na pulty knihkupectví ve čtvrtek 17. října. Blíže představujeme ty nejočekávanější:

1. Evžen Boček: Aristokratka v Československu

Knih spisovatele a kastelána Evžena Bočka o osudech aristokratky Marie III. Kostkové a její rodiny se prodalo přes půl milionu výtisků. V novince Aristokratka v Československu se Boček vrací do roku 1983 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ celou sérii tak časově předchází. Pátá kniha o zámku Kostka se tedy odehrává v socialistických kulisách a čtenáři se v ní opět potkají se zámeckým triem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ paní Tichou, kastelánem Josefem i Pavlem Krásou, ale i dalšími postavami.

2. Jaroslav Rudiš: Vánoce v Praze

Rudišovy Vánoce v Praze jsou poctou nejen české metropoli a její historii, ale zejména lidem, kteří se někdy v životě cítí sami. Kniha začíná spisovatelovým příjezdem vlakem z Berlína na pražské Hlavní nádraží. Na Štědrý den se sám vydává do města a cestou potkává další samotáře. Publikaci osobitými ilustracemi doprovodil Rudišův přítel a spoluhráč ze skupiny Kafka Band Jaromír 99. Oba se tak po dvaceti letech od vydání komiksu Alois Nebel opět setkávají v jedné knize.

3. Jozef Karika: Černý rok

Nový počin bestsellerového autora Jozefa Kariky se odehrává v divokých 90. letech. Vypráví příběhy mafiánského bosse, drogového dealera, zkorumpovaného úředníka a dvou drobných kriminálníků. Všichni zažívají černý rok, který se pro ně lehce může stát posledním. Toužili po lepším životě, vlivu a bohatství, ale dostanou jenom násilí, smrt a temnotu.

4. Renata Kalenská: Zamrzlé duše

Renata Kalenská v knize Zamrzlé duše v silných osobních rozhovorech odkrývá příběhy ženských i mužských obětí sexualizovaného násilí. Mozaiku velmi otevřených vyprávění obětí doplňuje i psycholožka Yvonna Lucká. Kniha ukazuje, jak vypadá každodenní cesta za uzdravením každého z nich a jak se k nim staví společnost.

5. Miloš Urban: Dr. Alz

Autor knih Sedmikostelí, Praga Piccola nebo Lord Mord Miloš Urban přichází s novým románem Dr. Alz. Jeho hlavní postavou je důchodce Gustav Molitor, bývalý nakladatelský redaktor, který je svým lékařem vyrozuměn o své počínající progresivní demenci. Gustav se rozhodne sepsat vše, na co je schopen si ještě vzpomenout. Sám pak s překvapením zjišťuje, kolik se v trapných a smutných vzpomínkách může skrývat humoru.

Ostatní knihy Velkého knižního čtvrtku

AutorDílo
Tomáš KlvaňaSvět podle Trumpa
René Nekuda & NikkarinAť to dobře dopadne! Příběhostroj pro celou rodinu
Brigitte RiebeSestry z Berlína – Nové začátky
Lina AreklewSlunovrat
Ivana Chmel DenčevováOsudové ženy – 33 příběhů neobyčejných životů
Milan Ohnisko, Martin ReinerReiner – Rozhovor Milana Ohniska
Krystyna WanatowiczováNezval. Básník a jeho syn
Petr MotýlŽivot a dílo básníka Ivana Wernische
Martin SodomkaJak založit farmu
Carlo VecceÚsměv Cateriny – Příběh Leonardovy matky

Akce a slevy

V rámci Velkého knižního čtvrtku se koná i setkaní s autory, a to 17. října od 17 hodin v Knihovně Václava Havla. O den později proběhne ještě v Kampusu Hybernská beseda se spisovatelem Milošem Urbanem a novinářkou Renatou Kalenskou nad jejich nejnovějšími literárními počiny.

Všechny knihy z Velkého knižního čtvrtku budou k dostání v knihkupectvích po celé republice. Ve třech knižních řetězcích navíc platí slevová akce na velkočtvrteční tituly zakoupené od 17. do 20. října.

Velký knižní čtvrtek se v Česku koná po vzoru akce Super Thursday, která v britských knihkupectvích symbolicky zahajuje období vánočních nákupů. Zdejší obdoba se poprvé uskutečnila v říjnu 2011.

Související témata:
Velký knižní čtvrtek
Jozef Karika
Miloš Urban

Doporučované