Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ji.hlavu zahájí film o Čaputové. Festival láká i na věštkyni a Český sen

Foto: Aerofilms, SZ

Marek Šulík prezidentku Zuzanu Čaputovou sledoval celé funkční období. Zachytil její setkání se světovými vůdci i osobní dramata a dilemata.

Filmový festival Ji.hlava ve světové premiéře uvede snímek Prezidentka. Představí také dokumentární komedii Je to ve hvězdách, kterou už mohli vidět diváci v Benátkách, nebo retrospektivu Víta Klusáka a Filipa Remundy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava začíná v pátek 25. října a potrvá až do neděle 3. listopadu. Zahajovacím snímkem 28. ročníku bude časosběrný portrét Zuzany Čaputové Prezidentka, který návštěvníci uvidí ve světové premiéře. Režisér Marek Šulík političku sledoval celých pět let ve funkci nejvyšší ústavní činitelky a zachytil nejen její setkání se světovými vůdci, ale i osobní dramata a dilemata.

„Film je vzácný nejen tím, jak blízký přístup měl Marek Šulík ke slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, ale i tím, že je zároveň univerzálním svědectvím o současném světě. V době, kdy se americkou prezidentkou možná stane žena, získává snímek další rozměr a ukazuje, že slovenská společnost je asi ještě víc rozdělená než ta americká. Zblízka zde vidíme, čemu čelí ženy na klíčových pozicích systému ovládaného stále především muži. Navzdory všemu je ale snímek především povzbuzením k vlastní integritě a víře v hodnoty,“ uvedl k dokumentu ředitel festivalu Marek Hovorka.

Foto: Artcam Films, SZ

Hrdinkou dokumentární komedie Je to hvězdách je slavná neapolská věštkyně Luciana.

Od astrologie až k válce na Ukrajině

Po zářijovém uvedení na filmovém festivalu v Benátkách se v Jihlavě představí také dokumentární komedie Je to ve hvězdách slovenského režiséra Petera Kerekese. Její hrdinkou je slavná neapolská věštkyně Luciana, podle které člověk může změnit svůj osud, pokud v den narozenin vyrazí na výlet do hvězdami určené destinace. „Mým cílem bylo spojit filmový dojem hraného filmu se schopností zachytit skutečné emoce skutečných lidí. Navíc jsem chtěl zdůraznit význam náhody, která ve filmu hraje významnou roli,“ nastínil Kerekes.

V sekci Česká radost festival láká mimo jiné na snímek Válečný zpravodaj režisérské dvojice Benjamin Tuček a David Čálek. Dokument přináší vhled do života a práce válečného zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína. Zároveň přibližuje širší kontext současného konfliktu na Ukrajině. „Můj děda Jaroslav bojoval za naši okupovanou zemi od roku 1941 jako stíhač RAF. Někdejší Hitlerův spojenec Stalin se nám nyní zjevil v podobě Vladimira Putina. Je třeba i dnes válce aktivně a osobně bránit a zastávat se jejích obětí,“ říká k filmu David Čálek.

Foto: Hypermarket Film, SZ

Ve filmu Český sen Filip Remunda a Vít Klusák lákali na neexistující supermarket.

Český sen i české a slovenské novinky

Diváci se mohou těšit také na retrospektivu Průhledné bytosti věnovanou Vítu Klusákovi a Filipu Remundovi. Na programu jsou téměř dvě desítky jejich filmů včetně Českého snu, od jehož premiéry letos uplynulo 20 let. „Autorský přístup Víta Klusáka a Filipa Remundy změnil naše vnímání dokumentárního filmu. Svými intervencemi do reality, prací s absurditou a svou touhou podstatným způsobem reflektovat nejaktuálnější společenská témata strhli pozornost diváků i médií k dokumentární kinematografii. Český sen právem patří k nejvýznamnějším českým dokumentárním filmům vůbec,“ vyzdvihuje Marek Hovorka.

Z českých a slovenských novinek Ji.hlava dále nabídne například debut režiséra Romana Ďuriše s názvem Fakír o romském mladíku Daliborovi, který uniká do světa putovního cirkusu, aby se vyrovnal s minulými i přítomnými rodinnými traumaty. Film Vtáčnik režisérky Evy Križkové pak publikum vezme na stejnojmenný kopec na okraji Bratislavy, který před několika desítkami let zdobily vinice a lesy. Dnes ho však jeřáby a bagry developerských firem mění k nepoznání.

Doporučované