Hlavní obsah
Online

Festivalový deník: Prezident Pavel se ve Varech setkal s režisérem Sencovem

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel v dialogu s režisérem Olehem Sencovem.

aktualizováno •

58. ročník mezinárodního filmového festivalu začal v pátek prvními projekcemi. Hlavními hvězdami zahájení festivalu jsou americký herec Viggo Mortensen, známý jako Aragorn z Pána prstenů, a australský herec Geoffrey Rush.

Článek

KVIFF 2024

Festival Karlovy Vary je výroční přehlídkou toho největšího skvostu ze světa filmu, probíhá pod taktovkou Jiřího Bartošky. Lázeňské město na západě Čech festival opět vítá od 28. června do 6. července 2024. Dění na místě sledujeme ON-LINE.

  • „Je to pro mě velká čest,“ řekl Viggo Mortensen. Pečlivou češtinou

    Americký herec a hvězda trilogie Pán prstenů Viggo Mortensen převzal Cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

    „Je to pro mě velká čest být oceněn karlovarským festivalem,“ řekl herec skoro dokonalou češtinou. Pak uvedl zahajovací film, romantický western Až na konec světa, k němuž napsal scénář, zrežíroval ho, složil k němu hudbu a také si v něm zahrál hlavní roli. Už při rozhovoru před začátkem zahajovacího ceremoniálu přitom vysvětlil, že příběh jeho filmu se týká spíše žen. Zatímco Mortensenova postava odjede do války, divák zůstává s jeho družkou: „Chtěl jsem prozkoumat, co zažívají ženy, když je jejich muži, otcové a synové kvůli válce opouštějí.“

    Mortensen také zopakoval, že festival v Karlových Varech je čím dál zásadnějším filmovým svátkem. Poděkoval nejen Jiřímu Bartoškovi a úzkému realizačnímu týmu, ale také všem dobrovolníkům, kteří se na fungování KVIFF podílejí.

    Slavný herec zdůraznil, že moci zahajovat festival vlastním snímkem je pro něj velká čest. „Jsme velice rádi, že vám ukážeme náš příběh,“ vrátil se k češtině Mortensen.

    Foto: ČTK

    Viggo Mortensen s křišťálovým glóbem.

  • „Karlovy Vary vyrostly,“ říká Viggo Mortensen

    Do Thermalu už dorazila největší festivalová hvězda 58. ročníku, herec a režisér Viggo Mortensen. Za zvuků soundtracku Pána prstenů trpělivě rozdával autogramy fanouškům.

    „Nápověda mi říkala: Stačí říct Aragorn,“ přiznal moderátor vítající hosty před hotelem Thermal. Mortensen se před vstupem do sálu zastavil u novináře Iana Willoughbyho na krátký rozhovor.

    „Karlovy Vary jsou velmi důležitou oslavou kinematografie. Festival za ta léta vyrostl a má svou váhu. Být pozván jako herec a filmový tvůrce je pro mě velká čest,“ řekl Mortensen.

  • Geoffrey Rush, Eliška Křenková, Jiří Bartoška. A pár minut do startu

    Po koberci už se prošel hokejista Jakub Voráček, oceňovaná režisérka Adéla Komrzý, ale také členové hlavní poroty 58. ročníku KVIFF: australský herec Geoffrey Rush, česká hvězda Eliška Křenková, americká producentka Christine Vachon, maďarský filmař Gábor Reisz a také prezident KVIFF Jiří Bartoška. Už v šest hodin bude festival oficiálně odstartován.

    Fotogalerii přímo z místa vám na webu Seznam Zprávy ukážeme již brzy.

    Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

    Vary oficiálně začínají.

  • Příjezdy hostů začalo slavnostní zahájení 58. Mezinárodního filmového festivalu

    V Karlových Varech začalo příjezdy hostů slavnostní zahájení 58. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Jako první na červený koberec dnes vstoupili výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha a umělecký ředitel Karel Och.

    Stovky lidí obsadily prostor za zábradlími okolo červeného koberce už před 16:00. Postupně pak přibývali další lidé a kolem 16:30 už bylo prostranství před hotelem Thermal zcela zaplněné. Další diváci se pak na příjezd hvězd dívali z ochozů nad řekou Teplá naproti Thermalu.

    Kromě návštěvníků festivalu je dnes ve zvýšené míře vidět i přítomnost policistů mezi lidmi. Mají s sebou i dlouhé střelné zbraně. Vyšší je i dohled nad promítacími sály, kde policisté namátkově procházejí se cvičenými psy.

  • Do Varů dorazily dvě bývalé první dámy

    Foto: kviff.com

    Příjezd Dagmar Havlové na KVIFF.

    Foto: kviff.com

    Livia Klausová a výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

  • Momentky z fronty na festivalové vstupenky

    Foto: kviff.com

    Před hotelem Thermal.

    Foto: kviff.com

    A vítězné gesto uvnitř.

  • Kde se dají zastihnout hvězdní hosté festivalu?

    Foto: kviff.com

    .

    Foto: kviff.com

    .

    Foto: kviff.com

    .

  • Přehledně: Jaké filmy budou letos soutěžit v Karlových Varech?

    Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech zná jména soutěžních snímků. Ve dvou sekcích se jich o sošku Křišťálového glóbu „utká“ 24. Podívejte se na seznam filmů, které pořadatelé představili pro 58. ročník festivalu.

  • Jonáš Zbořil doporučuje: Devět karlovarských filmů, které chcete vidět

    Taháky letošního ročníku KVIFF jsou jasné, píše ve svém rozboru Jonáš Zbořil z kulturní rubriky Seznam Zpráv. „Hollywoodská legenda Steven Soderbergh osobně uvede své kafkovské filmy, Clive Owen připomene romantický thriller Na dotek, který před 20 lety pomohl upevnit jeho hereckou kariéru, Viggo Mortensen se karlovarským návštěvníkům představí jako umělec všestranného talentu a režisérské schopnosti předvede i herec Daniel Brühl.“

    Ve Varech bude k vidění další režijní počin Jiřího Havelky Zahradníkův rok, dokumentární portrét Ivy Janžurové očima její dcery Theodory Remundové nebo čerstvý úspěch českého animáku z festivalu v Annecy Život k sežrání režisérky Kristiny Dufkové.

    Ve filmovém výběru Seznam Zpráv ale najdete i hyperdokument z ukrajinské frontové linie, napjatě očekávané drama Jiřího Mádla o událostech roku 1968 přímo z oken Československého rozhlasu nebo film Xoftex, který líčí surreálné zážitky z řeckého uprchlického tábora.

  • 28. června: Dneska to vypukne

    V Karlových Varech dnes začíná 58. ročník mezinárodního filmového festivalu. Potrvá do 6. července. Hostem slavnostního zahájení bude herec a režisér Viggo Mortensen, který do Karlových Varů přijel ve čtvrtek. Pořadatelé ho dnes na červeném koberci očekávají v 18:00. Herec, jenž se proslavil rolí Aragorna v sáze Petera Jacksona Pán prstenů, převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a uvede snímek Až na konec světa, v němž hraje, napsal k němu scénář a je jeho režisérem.

    Foto: kviff.com

    Přivítání Vigga Mortensena od festivalového prezidenta Jiřího Bartošky.

    Ve Varech je od čtvrtka už i další z hvězd: australský herec Geoffrey Rush, jenž si z festivalu před dvěma lety odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, tentokrát zasedne v porotě Hlavní soutěže.

    Dvaasedmdesátiletý Rush se světové slávy dočkal v pětačtyřiceti letech, kdy mu role skladatele a klavíristy v životopisném dramatu Záře vynesla Oscara. Později vynikl třeba v roli svérázného logopeda v oscarovém snímku Králova řeč, komediální talent uplatnil v úloze kapitána Barbossy ve filmové sáze Piráti z Karibiku.

    Foto: kviff.com

    Geoffrey Rush ve Varech.

Hlavní zprávy