Hlavní obsah
Online

Festivalový deník: Prezident Pavel se ve Varech setkal s režisérem Sencovem

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel v dialogu s režisérem Olehem Sencovem.

aktualizováno •

58. ročník mezinárodního filmového festivalu začal v pátek prvními projekcemi. Hlavními hvězdami zahájení festivalu jsou americký herec Viggo Mortensen, známý jako Aragorn z Pána prstenů, a australský herec Geoffrey Rush.

Článek

KVIFF 2024

Festival Karlovy Vary je výroční přehlídkou toho největšího skvostu ze světa filmu, probíhá pod taktovkou Jiřího Bartošky. Lázeňské město na západě Čech festival opět vítá od 28. června do 6. července 2024. Dění na místě sledujeme ON-LINE.

  • Prezident Pavel o setkání s ukrajinským režisérem Sencovem

    Na karlovarský festival během neděle dorazil prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Během návštěvy se Pavel setkal i s ukrajinským režisérem Olehem Sencovem a mluvil s ním o situaci na Ukrajině a také o jeho novém snímku Real. Ten má v Karlových Varech světovou premiéru.

    „Bavili jsme se hlavně o tom, že je dobré mít autentické obrázky ze situace na bojišti, protože ty nám mohou zprostředkovat mnohem více než deset televizních reportáží, případně celá knížka,“ řekl Pavel během setkání s novináři. A dodal, že je „velkým zastáncem toho, aby se některé věci zprostředkovávaly různou uměleckou formou“. „Právě to, že se v divadle nebo ve filmu kombinují fakta s emocemi má mnohonásobně větší sílu,“ popsal.

    Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

    Prezident Petr Pavel v dialogu s režisérem Olehem Sencovem.

    Záběry, které může v neděli poprvé vidět širší veřejnost, vznikly během služby Oleha Sencova v ukrajinské armádě. Byla to ale náhoda. Režisér si sice na bojiště bere Go Pro kameru, ale prý si ji často zapomíná zapnout. A tentokrát se stal opak - spustil ji náhodou. Kamera nakonec natáčela hodinu a půl.

    Podle Pavla právě to dodává dokumentu na autenticitě. „Kdyby věděl o tom, že natáčí, tak možná bude tak trochu strukturovat, režírovat. Takhle to jsou naprosto bezprostřední záběry. A já si myslím, že jsou cennější, protože to člověku, který má vůli se na to dívat, zprostředkuje všechny dojmy, kterými si tam vojáci procházejí,“ vysvětlil.

    Pavel také zmínil, že zatím viděl z filmu jen několik záběrů. A s ohledem na to, že do Karlových Varů přijel se svou manželkou ho prý neplánuje navštívit ani v rámci festivalu. Místo toho prezidenský pár zhlédne snímek Mord Adama Martince.

  • Architektura ČSSR 58–89: „Natáčení trvalo devět let“

    Nejdřív kniha, pak seriál a teď snímek. Světové premiéry se dnes ve Velkém sále hotelu Thermal dočkal celovečerní film Architektura ČSSR 58–89, který vznikl na základě námětu rappera Vladimira 518. Podle režiséra a scenáristy snímku Jana Zajíčka, který mimo jiné stojí i za dvěma díly seriálu Kmeny, natáčení trvalo devět let.

    „Vznik projektu nebyl jednoduchý a chtěl bych poděkovat lidem, co jsou tady za mnou, celému štábu, protože to bylo opravdu náročné a plné nejrůznějších zvratu,“ řekl během zahájení, kam kromě něj dorazilo další patnáct členů tvůrčího týmu.

    Více než dvouhodinový snímek chronologicky popisuje jednotlivá období české architektury od roku 1958 spojeného s úspěchem Československého pavilonu na Světové výstavě až po sametovou revoluci a postmodernismus. Přestože přináší řadu soudobých fotografií a videí i současných výpovědí, tak každé období jen naťukne a rozhodně nepřináší ucelený pohled na poválečnou architekturu v Česku. Jestli se vyplatí na třetí recyklaci tohoto projektu podívat, se dozvíte už v dalších dnech v recenzi na Seznam Zprávách.

    Foto: kviff.com

    Ze snímku Architektura ČSSR 58–89.

  • V zákulisí hvězdného rozhovoru

    Reportér Jonáš Zbořil připravuje na karlovarském festivalu rozhovor s hvězdou Viggo Mortensenem o jeho westernu Až na konec světa i o jednoduchém klíči k tomu, proč je tak dobrý herec.

    „Když dostanu scénář, vždycky dělám dvě věci. Jednak přemýšlím, co se dělo před první stránkou. To můžete řešit pěkně dlouho, například pokud hrajete historickou osobnost. A pak mě zajímá, kdy mé charaktery dělají něco nečekaného. Kdy nejsou zlí? Kdy jsou sami sebou nejistí? Lidi jsou komplikovaní, musíte to zohlednit.“

    Jak to vypadalo v zákulisí, si můžete prohlédnout na fotkách.

    Foto: Seznam Zprávy

    Viggo Mortensen a Jonáš Zbořil.

    Foto: Seznam Zprávy

    Viggo Mortensen při focení.

  • O čem se mluví ve Varech: Bohdalová, Smrtihlav a prezident Pavel

    Zpráva o podvečerním krátkém výpadku elektřiny v karlovarském hotelu Thermal se dostala i na stránky České tiskové agentury, festival je ale opět pod proudem a v plném proudu. Diváci tleskali Jiřině Bohdalové, která připomněla osazenstvu grandhotelu Pupp legendární film Vražda Ing. Čerta, ale také druhému snímku uvedenému v Hlavní soutěži, koprodukčnímu dobovému dramatu Ema a smrtihlav slovenské režisérky Ivety Grófové.

    Ta film zasazený do doby druhé světové války natočila podle stejnojmenné novely tragicky zesnulého spisovatele, scénáristy a filmového režiséra Petra Krištúfka. Snímek se sice v kinosále dočkal ovací, ale recenze redaktorky Seznam Zpráv Dominiky Kubištové je k filmu spíše kritická. Těšit se na ni můžete zítra.

    Foto: Kviff.com

    Z filmu Ema a smrtihlav.

    Nedělní program Varů je nabitý k prasknutí. Ve dvě hodiny odpoledne se osobně představí slavný americký režisér Steven Soderbergh se snímkem Mr. Kneff, modernizovanou verzí svého filmu Kafka z devadesátých let.

    Na festival se chystá i prezident Petr Pavel, který se zítra setká s ukrajinským režisérem a aktivistou Olehem Sencovem. Ten do Česka přivezl hyperdokument Real, který natočil přímo v průběhu záchranné akce na frontové linii. Sencov akci sám zorganizoval, krátce po vypuknutí Ruské invaze na Ukrajinu se přihlásil do armády.

  • První soutěžní film. Tak civilní, až vyhodil proud

    Ve velkém kinosále Hotelu Thermal dnes podvečer odstartovala Hlavní festivalová soutěž nizozemsko-belgickým snímkem Host a ryba třetího dne. Film o každoročním setkání syna a otce, který se přestěhoval do zahraničí, se nejdřív tváří jako odlehčená, civilní záležitost. Oba muži se navzájem bedlivě pozorují, jako by se setkali tváří v tvář mimozemské bytosti, vznikají z toho komické situace. Čím hlouběji se ale diváci dostávají do příběhu obou mužů, tím je jasnější, že rozpadající se rodina skrývá spoustu bolesti.

    Projekci prvního soutěžního filmu před zraky poroty vedené australanem Geoffrey Rushem postihl výpadek proudu v celém hotelu Thermal. Atmosféru Hosta a ryby třetího dne to ale nakonec nepokazilo. Po první projekci Hlavní soutěže je ještě brzo soudit. Film nizozemského režiséra Petera Hoogendorna ale zatím zanechává dobrý dojem.

    P. S.: Povinná výbava ve Varech? Vějíř. A svítilna. Pro případ dalšího výpadku proudu.

    Foto: KVIFF

    Z filmu Host a ryba třetího dne.

  • Festival se rozloučil s nejdůležitějším mužem: Nosil mikrofony

    Po třiceti letech se karlovarský festival rozloučil s jednou ze svých ikon. Letos naposledy Petr Folprecht ve Velkém sále složil stojany s mikrofony, které bránily divákům ve výhledu. Vystudovaný právník doprovázel téměř každou projekci na tomto místě téměř třicet let a vždy za svůj výkon sklidil bouřlivý potlesk.

    I reportéři Seznam Zpráv zamáčkli slzu v oku.

  • Mortensen: Western je sice retro žánr, ale můžete ho přetvářet

    Viggo Mortensen během sobotního odpoledne uvedl ve Velkém sále hotelu Thermal snímek Až na konec světa, který prý začal psát už v roce 2020 během pandemie. „První obraz, který jsem napsal, byl o mladé ženě, která běhá po lesích na Jihozápadě Spojených států v 19. století,“ popsal svou práci na tiskové konferenci. A zmínil, že tento záběr je inspirovaný osobností jeho matky.

    Až během dalších měsíců se Mortensen rozhodl, že se snímek bude řadit do žánru westernů. Jak sám během setkání s novináři uvedl, dnes už jde o „retro žánr“, který je ale stále možné přetvářet. Třeba tím, že do jeho centra postavíte ženu a její prožitky, jako je tomu v Až na konec světa. „Je to klasický western, i když je jiný. Velice jiný. Myslím, že jsem nikdy nic podobného neviděl,“ popsal.

    Mortensen také během tiskové konference dostal několik otázek na natáčení trilogie Pán prstenů a jeho roli Aragorna. „Pro mě je ten svět nekonečně zajímavý. Když jsem tu práci dostal, tak jsem ty ale knihy neznal. Četl jsem je až v letadle během dlouhé cesty na natáčení na Novém Zélandu,“ vzpomínal. Dokonce by prý uvažoval i o tom, že se jako král Gondoru na filmové plátno vrátí: „Záleželo by na scénáři,“ dodal.

    Poté ale požádal novináře, jestli by se mohli věnovat jeho novému filmu. „Neobtěžuje mě odpovídat na otázky o Pánovi prstenů, ale přijeli jsme sem s jiným filmem a také je tu další herec (Solly McLeod, který si v Až na konec světa zahrál roli hlavního záporáka - pozn. red.),“ řekl.

  • Recenze na Mortensenův film

    „Vigga Mortensena nelze brát vážně jen jako herce a už vůbec ne jako herce jedné slavné role. Naopak. Právě Až na konec světa dokazuje, že dokáže projekty vydupat ze země, solidně hrát (i když to prý tentokrát nebyl jeho záměr), do mnohdy vyčpělého a dnes už v podstatě nezajímavého žánru westernu přinést trochu novoty a to všechno navzdory překážkám dotáhnout do konce. A to v době, kdy se Hollywood stále snaží vzpamatovat ze stávky některých profesí, inflace a pandemie, není málo,“ píše v recenzi reportérka Seznam Zpráv Dominka Kubištová.

  • Oslavy v plném proudu

    Po červeném koberci, slavnostním ceremoniálu a uvedení zahajovacího filmu Vigga Mortensena Až na konec světa pokračoval 58. ročník KVIFF v plném proudu. Před hotelem Thermal zahrála návštěvníkům festivalu britská kapela Kosheen, která letos slaví čtvrtstoletí. Vystoupila také česká zpěvačka Aiko, čerstvá absolventka soutěže Eurovize.

  • Fotky ze zahájení filmového festivalu

    Viggo Mortensen, Geoffrey Rush, ale také Eliška Křenková, Tereza Ramba, Aňa Geislerová nebo bývalá první dáma Dagmar Havlová. Podívejte se, jak vypadal zahajovací ceremoniál 58. ročníku karlovarského festivalu objektivem fotografky Seznam Zpráv Renaty Matějkové.

    Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

    Aňa Geislerová na 58. KVIFF.

  • Bartoška na zahájení 58. Varů litoval jen jediné věci

    Slavnostní zahájení 58. ročníku festivalu ve Varech podrobně. S fotogalerií z červeného koberce i přímo z kinosálu Hotelu Thermal a děkovnými řečmi Viggo Mortensena a Jiřího Bartošky, najdete tady:

  • Nová festivalová znělka s Beniciem del Torem

    Ani 58. ročníku karlovarského festivalu nechybí festivalová znělka. Letos v ní vystoupil herec Benicio del Toro, který si odnesl Cenu prezidenta v roce 2022. Filmoví fanoušci ho mohou znát například ze snímků Sicario: Nájemný vrah nebo Avengers: Infinity War, kde si zahrál kosmického Sběratele.

    Znělka se natáčela v Berlíně, kde del Toro pobýval kvůli natáčení filmu Wese Andersona a podle režiséra Ivana Zachariáše se většina záběrů natáčela na první dobrou, jelikož se herec choval jako naprostý „profík“.

    Přesto znělka tematizuje něco, čemu by se dalo říkat herecké odcizení. Benicio del Toro v ní prochází vyprázdněnou železniční stanicí, ve voiceoveru jeho hlas lamentuje nad neustálým kolotočem herecké práce. „Další den, další město, další únik. Furt to samé dokola. ‚Musíš to udělat, je to fakt důležité, je to jen pár dní‘. Bla bla bla,“ stěžuje si herec, možná i v narážce na organizátory karlovarského festivalu a tvůrce jeho aktuální znělky.

    Nebylo by to neobvyklé. Varské znělky se tradičně nesou v sebeironickém duchu, jak ostatně připomněla režie ceremoniálu. Při té se divákům pustila mimo jiné oblíbená upoutávka s Judem Lawem, který si z Křišťálového glóbu v garáži vyrobil náhradu za ukradené logo svého luxusního auta, nebo znělku s režisérem Milošem Formanem používajícím sošku na drcení léků.

  • „Je to pro mě velká čest,“ řekl Viggo Mortensen. Pečlivou češtinou

    Americký herec a hvězda trilogie Pán prstenů Viggo Mortensen převzal Cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

    „Je to pro mě velká čest být oceněn karlovarským festivalem,“ řekl herec skoro dokonalou češtinou. Pak uvedl zahajovací film, romantický western Až na konec světa, k němuž napsal scénář, zrežíroval ho, složil k němu hudbu a také si v něm zahrál hlavní roli. Už při rozhovoru před začátkem zahajovacího ceremoniálu přitom vysvětlil, že příběh jeho filmu se týká spíše žen. Zatímco Mortensenova postava odjede do války, divák zůstává s jeho družkou: „Chtěl jsem prozkoumat, co zažívají ženy, když je jejich muži, otcové a synové kvůli válce opouštějí.“

    Mortensen také zopakoval, že festival v Karlových Varech je čím dál zásadnějším filmovým svátkem. Poděkoval nejen Jiřímu Bartoškovi a úzkému realizačnímu týmu, ale také všem dobrovolníkům, kteří se na fungování KVIFF podílejí.

    Slavný herec zdůraznil, že moci zahajovat festival vlastním snímkem je pro něj velká čest. „Jsme velice rádi, že vám ukážeme náš příběh,“ vrátil se k češtině Mortensen.

    Foto: ČTK

    Viggo Mortensen s křišťálovým glóbem.

  • „Karlovy Vary vyrostly,“ říká Viggo Mortensen

    Do Thermalu už dorazila největší festivalová hvězda 58. ročníku, herec a režisér Viggo Mortensen. Za zvuků soundtracku Pána prstenů trpělivě rozdával autogramy fanouškům.

    „Nápověda mi říkala: Stačí říct Aragorn,“ přiznal moderátor vítající hosty před hotelem Thermal. Mortensen se před vstupem do sálu zastavil u novináře Iana Willoughbyho na krátký rozhovor.

    „Karlovy Vary jsou velmi důležitou oslavou kinematografie. Festival za ta léta vyrostl a má svou váhu. Být pozván jako herec a filmový tvůrce je pro mě velká čest,“ řekl Mortensen.

  • Geoffrey Rush, Eliška Křenková, Jiří Bartoška. A pár minut do startu

    Po koberci už se prošel hokejista Jakub Voráček, oceňovaná režisérka Adéla Komrzý, ale také členové hlavní poroty 58. ročníku KVIFF: australský herec Geoffrey Rush, česká hvězda Eliška Křenková, americká producentka Christine Vachon, maďarský filmař Gábor Reisz a také prezident KVIFF Jiří Bartoška. Už v šest hodin bude festival oficiálně odstartován.

    Fotogalerii přímo z místa vám na webu Seznam Zprávy ukážeme již brzy.

    Foto: Renata Matějková , Seznam Zprávy

    Vary oficiálně začínají.

  • Příjezdy hostů začalo slavnostní zahájení 58. Mezinárodního filmového festivalu

    V Karlových Varech začalo příjezdy hostů slavnostní zahájení 58. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Jako první na červený koberec dnes vstoupili výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha a umělecký ředitel Karel Och.

    Stovky lidí obsadily prostor za zábradlími okolo červeného koberce už před 16:00. Postupně pak přibývali další lidé a kolem 16:30 už bylo prostranství před hotelem Thermal zcela zaplněné. Další diváci se pak na příjezd hvězd dívali z ochozů nad řekou Teplá naproti Thermalu.

    Kromě návštěvníků festivalu je dnes ve zvýšené míře vidět i přítomnost policistů mezi lidmi. Mají s sebou i dlouhé střelné zbraně. Vyšší je i dohled nad promítacími sály, kde policisté namátkově procházejí se cvičenými psy.

  • Do Varů dorazily dvě bývalé první dámy

    Foto: kviff.com

    Příjezd Dagmar Havlové na KVIFF.

    Foto: kviff.com

    Livia Klausová a výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

  • Momentky z fronty na festivalové vstupenky

    Foto: kviff.com

    Před hotelem Thermal.

    Foto: kviff.com

    A vítězné gesto uvnitř.

Hlavní zprávy