Hlavní obsah

Chcete být mladší a krásnější? Film Substance to zařídí. Ale bude to bolet

Foto: Kviff.com

Ze snímku Substance.

Už od Cannes se šířily zkazky o zábavném body horroru, který není pro slabé povahy. Karlovarský festival ukázal, že to všechno a víc byla pravda. Pohodlně se usaďte. Substance vám ukáže, jak důležitá i toxická může být krása.

Článek

Recenzi si také můžete poslechnout v audioverzi.

Televizní hvězda Elizabeth Sparkle byla mladá, krásná, milovaná a úspěšná. Dostala vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a fotografové jí byli v patách. Její sláva ale během let postupně upadala. Daleko rychleji, než by chtěla, je jí přes padesát a televizní studio o někdejší celebritu pořadů o cvičení ztrácí zájem. Chce někoho mladšího, krásnějšího, perfektnějšího.

Právě v tu chvíli se k Elizabeth dostane reklama, která se jí bez okolků zeptá: „Snila jste někdy o lepší verzi sebe sama?“ Podmanivý hlas ve videu pokračuje: „Jediná injekce odemkne vaši DNA a způsobí začátek nového buněčného dělení, což osvobodí další verzi vás samých.“ A pak se objeví už jen telefonní číslo.

Další vysvětlení ale nepřichází. Nic o tom, jak by tahle lákavá nabídka měla fungovat. Elizabeth je ale dost zoufalá na to, aby to zkusila. Donese si domů balíček, ve kterém je neonově žlutá tekutina s aktivátorem, pumpička s nápisem stabilizátor a výživa „pro matku“ a „pro druhé já“. Samozřejmě, že váhá. O tom, že má s procesem začít, jí přesvědčí až sebekritický pohled do zrcadla, kde vidí chyby, o kterých ví jen ona sama. Přiškrtí si ruku nad předloktím a zabodne první injekci do ruky.

KVIFF 2024

Festival Karlovy Vary je výroční přehlídkou toho největšího skvostu ze světa filmu, probíhá pod taktovkou Jiřího Bartošky. Lázeňské město na západě Čech festival opět vítá od 28. června do 6. července 2024. Dění na místě sledujeme ONLINE.

Co se bude dít potom, se jednak špatně popisuje a jednak by každý popis ochudil diváka o filmový zážitek. Nejlépe umocněný tím, když ho sledujete s dalšími stovkami lidí v kinosále. Na konci procesu každopádně ke starší Elizabeth přibude její mladší verze: Sue. Starší, omšelejší Elizabeth usíná, mladší, dokonalejší a krásnější Sue ožívá. A po týdnu se vymění. Bez výjimky. Co myslíte - vyjde to? Tvařme se, že odpověď není zřejmá.

Univerzální téma skryté za hororem

Důležitá je v Substanci explicitně zobrazená výměna staré verze Elizabeth za novou, která vzdává hold žánru body horror. Všechny ty otevřené rány, detaily na sešívání kůže, zabodávání jehel do oslizlých strupů prostě k žánru patří jako slow motion do romantických filmů. U krvavé třešničky ve stylu splatter hororů v závěru už sice i otrlejší diváci váhají nad příčetností tvůrců, ale svůj účel - dostat se až za hranici absurdity - to splňuje.

Fanouškům béčkové tvorby by pravděpodobně tohle všechno ke spokojenosti stačilo, ale režisérka Coralie Fargeat zašla ještě dál a na pozadí krvavých scén ohledává jedno z univerzálních témat: stárnutí. Čím víc si Sue užívá, tím víc Elizabeth propadá do deprese. Na Sue žárlí a postupně ji začíná nenávidět. To jsou v podstatě základní emoce, se kterými se dokáže ztotožnit každý z nás. A přestože na ně v příběhu o neznámé substanci tvůrci navěsili nejrůznější absurdity a dovedly je za každou myslitelnou hranu, na jejich obyčejnosti se nic nemění.

Když se Elizabeth z okna svého apartmánu dívá na plakát s krásnou Sue a jejím novým pořadem Pump it up, je to jako když se kterákoliv žena porovnává s dokonalými modelkami v módním časopise. Právě proto je Substance tak snadno zapamatovatelná. Dobře, trochu za to může nádorovitá maska na hlavní hrdince, kterou diváci vidí na konci, a trochu detailní záběry na nejrůznější tělní tekutiny. Ale velká zásluha stejně zůstává na tématu hluboko zakořeněném v každém z nás.

Ještě jedna věc dělá ze Substance ten správný festivalový zážitek: herecké výkony ústřední dvojice Demi Moore a Margaret Qualley, které se svých rolí ve snímku plném absurdit zhostily s naprostou profesionalitou a samozřejmostí. Vlastně je spíš otázka, jestli dvojice hraje nebo jestli jen nedává průchod pocitům a myšlenkám ve svém nitru.

Substance se zažere hluboko pod kůži. Nejen proto, že otevřených ran je ve filmu vidět víc než dost. Pochopíte to, až si večer z obličeje smyjete prožitky z celého dne, podíváte se na sebe do zrcadla a uvidíte všechny ty drobné nedokonalosti, které rozeznáte jen vy. A najednou vám neonově žlutá tekutina bude připadat jako lákavá možnost. Vyzkoušeno za vás.

KVIFF 2024: Substance

Horor / Drama, Velká Británie / USA / Francie, 2024, 140 min

Sekce: Horizonty

Režie: Coralie Fargeat

Scénář: Coralie Fargeat

Kamera: Benjamin Kracun

Hudba: Raffertie

Hrají: Demi Moore, Margaret Qualley, Dennis Quaid, Hugo Diego Garcia, Oscar Lesage, Joseph Balderrama, Vincent Colombe, Matthew Géczy, Brett Gillen, Matthew Luret

Doporučované