Hlavní obsah

Aragorn ve Varech děkoval v češtině. „Je pro mě velká čest“

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

58. ročník filmového festivalu v Karlových Varech byl oficiálně zahájen. Viggo Mortensen převzal Křišťálový globus.

aktualizováno •

Karlovy Vary byly oficiálně zahájeny. Hvězda festivalu Viggo Mortensen převzal Křišťálový globus a zahájil 58. ročník projekcí svého westernu Až na konec světa.

Článek

„Dobrý večer,“ spustil česky Viggo Mortensen v plném sále karlovarského hotelu Thermal. Kdyby po vlně vřelého přivítání okamžitě přešel do angličtiny, nikdo by se nezlobil. Herec, kterého proslavila role Aragorna v trilogii Pán prstenů, ale téměř dokonalou češtinou pokračoval. „Je pro mě velká čest být oceněn karlovarským festivalem.“

Mortensen pokračoval chválou. „Karlovy Vary jsou velmi důležitou oslavou kinematografie. Festival za ta léta vyrostl a má svou váhu,“ řekl herec, který poděkoval nejen Jiřímu Bartoškovi a úzkému realizačnímu týmu, ale také všem dobrovolníkům, díky kterým KVIFF podle Mortensena dál vzkvétá.

KVIFF 2024

Festival Karlovy Vary je výroční přehlídkou toho největšího skvostu ze světa filmu, probíhá pod taktovkou Jiřího Bartošky. Lázeňské město na západě Čech festival opět vítá od 28. června do 6. července 2024. Dění na místě sledujeme ON-LINE.

Viggo Mortensen působil na pódiu Kina Thermal velmi skromně, patří přitom k nejúspěšnějším hercům 21. století. Všestranný umělec vydal několik básnických sbírek, věnuje se hudbě, psaní scénářů, režii, je výrazně politicky aktivní a dokonce založil vlastní nakladatelství. To všechno poté, co jako syn americké matky a dánského otce zkoušel štěstí nejdřív jako řidič kamionu nebo dělník v továrně.

Hereckou kariéru odstartoval v polovině osmdesátých let, objevil se například ve filmu Petera Weira Svědek (1985) nebo ve snímcích Briana de Palmy, Tonyho Scotta či Jane Campionové. Po přelomu tisíciletí exceloval v postapokalyptické adaptaci románu Cormaka McCarthyho Cesta (2009), ale také v několika filmech Davida Cronenberga.

Nejdříve to bylo noirové drama Dějiny násilí (2005), ve kterém se Mortensen jako milující otec od rodiny Tom Stall musí vrátit ke své temné, brutální minulosti. O dva roky později se Mortensen pod Cronenbergovým vedením změnil v ruského gangstera v dalším syrovém snímku Východní přísliby. Role mu vynesla první nominaci na Oscara, cenu BAFTA i Zlatý globus.

Nominace na nejdůležitější ceny získal také za role ve filmech Tohle je náš svět (2016) a Zelená kniha (2020). První jmenovaný snímek, vyprávějící o svérázném otci a netradiční rodině, která se snaží žít mimo pravidla čím dál materialističtější civilizace, byl mimochodem oceněn i v Karlových Varech.

Zachráněný festival

Zahajovací ceremoniál 58. Varů se nesl v duchu připomínání, že už dávno nemusel existovat. „Mračna se stahují nad filmovým festivalem. Ministerstvo kultury po neúspěšném ročníku 1992 zvažuje, že festival zruší,“ vyprávěl hlas moderátora Marka Ebena ve videu, které uvedlo ceremoniál. Zachránila ho tehdy nadace Film-festival Karlovy Vary v čele s Jiřím Bartoškou a Evou Zaoralovou. Video pokračovalo sestřihem momentů z následujících let festivalu.

„Třicet let je strašně dlouhá doba. Tady v tom sestřihu si člověk uvědomí, jak zestárnul a kolik práce je za námi,“ řekl Jiří Bartoška. „Vlastně se ukázalo, když v roce 1994 stát zrušil festival, že ne všechna rozhodnutí státu jsou moudrá.“

Na otázku Marka Ebena, zda měl chuť někdy s festivalem přestat, Bartoška odpověděl, že nikdy. „My jsme s Evou Zaoralovou přišli festival zachraňovat,“ vysvětlil. Tak jako si člověk nerozmyslí záchranu tonoucího, nešlo opustit ani filmový svátek v Karlových Varech, dodal Bartoška.

Lituje prý jediné věci: „Že mi rodiče zemřeli a nemohli tady být, aby viděli, kam to ten jejich kluk až dotáhl.“

„No šikovnej, šikovnej,“ odvětil v nadsázce Marek Eben.

Bartoška, podobně jako to po něm zopakoval Mortensen, neděkoval jen sponzorům, ale hlavně organizátorům KVIFF. „Je to obrovský tým lidí, kteří často začínali jako brigádníci,“ vysvětloval prezident festivalu. Při ceremoniálu zdůrazňoval kontinuitu, zároveň ale o 58. ročníku mluvil jako o tom třicátém. Jako by chtěl připomenout, že filmové Karlovy Vary zažily zmrtvýchvstání. „Představa, že stát každé čtyři roky změní vedení festivalu, tak by ten festival už nebyl,“ řekl Bartoška.

Podívejte se na fotografie ze zahajovacího večera 58. KVIFF.

+16

Festivalová znělka s del Torem: „Co je moc, to je moc“

Ani 58. ročníku karlovarského festivalu nechybí festivalová znělka. Letos v ní vystoupil herec Benicio del Toro, který si odnesl Cenu prezidenta v roce 2022. Filmoví fanoušci ho mohou znát například ze snímků Sicario: Nájemný vrah nebo Avengers: Infinity War, kde si zahrál kosmického Sběratele.

Znělka se natáčela v Berlíně, kde del Toro pobýval kvůli natáčení filmu Wese Andersona a podle režiséra Ivana Zachariáše se většina záběrů natáčela na první dobrou, jelikož se herec choval jako naprostý „profík“.

Přesto znělka tematizuje něco, čemu by se dalo říkat herecké odcizení. Benicio del Toro v ní prochází vyprázdněnou železniční stanicí, ve voiceoveru jeho hlas lamentuje nad neustálým kolotočem herecké práce. „Další den, další město, další únik. Furt to samé dokola. ‚Musíš to udělat, je to fakt důležité, je to jen pár dní‘. Bla bla bla,“ stěžuje si herec, možná v nenápadné narážce i na organizátory karlovarského festivalu.

Nebylo by to neobvyklé. Varské znělky se tradičně nesou v sebeironickém duchu, jak ostatně připomněla režie ceremoniálu. Při té se divákům pustila mimo jiné oblíbená upoutávka s Judem Lawem, který si z Křišťálového glóbu v garáži vyrobil náhradu za ukradené logo svého luxusního auta, nebo znělku s režisérem Milošem Formanem používajícím sošku na drcení léků.

V loňské upoutávce vystoupil herec Johnny Depp, který do Karlových Varů přijel v roce 2021. A –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jak samotné video humorně připomíná –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nikdy cenu na KVIFF nedostal. V karlovarských znělkách, které festival začal připravovat v roce 2008, už vystoupili třeba také John Malkovich nebo Jiřina Bohdalová.

58. ročník zahájen

„Považujme 58. ročník festivalu v Karlových Varech za zahájený,“ zakončil ceremoniál už tradičně Jiří Bartoška. Letos je na programu například filmová retrospektiva připomínající adaptace spisovatele Franze Kafky nazvaná Touha stát se indiánem.

Svůj snímek Kafka z roku 1991 i jeho letošní modernizovanou verzi Mr. Kneff osobně představí americký režisér Steven Soderbergh.

Do Varů se letos vrátil australský herec Geoffrey Rush, tentokrát jako člen hlavní poroty. Na festivalu by se měl objevit také brit Clive Owen nebo německý herec Daniel Brühl, který do Česka veze svůj režisérský počin s názvem Soused.

Doporučované