Hlavní obsah

Do Benátek opět míří české filmy. Porotu zajímá debut After Party

Foto: Shore Points

Z filmu After Party.

Na prestižním filmovém festivalu v Benátkách se objeví hned tři filmy s českým původem. Jedním z nich je i celovečerní debut o mladé dívce, kterou po večírku čeká nepříjemné vystřízlivění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český film, který bude mít světovou premiéru na 81. ročníku festivalu v Benátkách, nese název After Party a je dílem debutujícího režiséra a scénáristy Vojtěcha Strakatého. Jeho příběh se odehrává během jediného dne. Mladá studentka Jindřiška (Eliška Bašusová) se po party probouzí do domu plného exekutorů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zjišťuje, že její otec nadělal obří dluhy. Její bezstarostný život se obrací naruby. Musí se rozhodnout, jestli bude věřit svému otci, nebo se pokusí zachránit sebe samu.

„Příběh je inspirován událostmi, které jsem zažil před několika lety: dluhy způsobené mým otcem, ztráta majetku, stěhování, rozpad rodiny, vztahů a naprostá ztráta jistot,“ popisuje režisér a scenárista Vojtěch Strakatý. „Rodinnou ságu jsem zde zkondenzoval do 24 hodin, rámovaných dvěma party, které zásadním způsobem definují Jindřiščinu budoucnost“ dodává autor filmu.

After Party se natáčel v roce 2022 na předměstích Prahy a objevují se v něm také herečky Jitka Schneiderová nebo Monika Zoubková.

Není to ale jediný snímek s českou stopou, který letos bude k vidění v Benátkách.

V sekci Venice Immersive bude uveden krátkometrážní film Ondřeje Moravce a Victorie Lopuchinové Křehký domov, který kombinuje digitální a reálné fyzické prvky. „Snímek Křehký domov nás kombinací těchto technik přenáší do obývacího pokoje jedné ukrajinské rodiny, která stojí před rozhodnutím, zda zůstat, či odejít z domova ohroženého válkou,“ popisuje snímek Jiří Vaněk ze Státního fondu kinematografie. Ondřej Moravec se do Benátek vrací podruhé. Na předchozím ročníku festivalu byl ve stejné sekci uveden jeho snímek Tmání (Darkening).

Do Benátek míří i koprodukční dokumentární komedie Je to ve hvězdách slovenského režiséra Petera Kerekese. Ta vypráví příběh svérázné věštkyně Luciany, která svým klientům radí, ať na své narozeniny vyrazí na výlet do přesně dané destinace.

„Lucianina činnost by se dala charakterizovat jako práce esoterického stratéga kombinovaná s cestovní kanceláří. Při triangulaci zeměpisné šířky, délky a efemerid na mapách zároveň bedlivě sleduje ty nejlepší nabídky na Skyscanneru,“ píše o filmu český koproducent snímku, společnost Artcam Films. Ta se podílela například na domácích filmech jako Schmitke, Nová šichta, Brutální vedro nebo úspěšné komedii Přišla v noci.

Na festivalu se představí také nová minisérie dánského režiséra Thomase Vinterberga, oceňovaného tvůrce filmů Hon nebo Chlast, která byla díky pobídkám natáčená i v Česku. Děj seriálu se odehrává v Dánsku, které je kvůli povodním evakuováno.

V posledních letech se v Benátkách objevilo více snímků s českou stopou. Například koprodukční film Agnieszky Holland Hranice, drama Oběť slovenského režiséra Michala Blažka nebo Nabarvené ptáče Václava Marhoula. Poslední jmenovaný snímek se objevil v hlavní soutěži festivalu. Hranice získala zvláštní cenu poroty.

Letošní ročník Benátek láká na pokračování filmového Jokera s Joaquinem Phoenixem. Uvede také nový film slavného režiséra Pedra Almódovara.

Doporučované