Hlavní obsah

Český dirigent Jindra skončil v Košicích, kritizoval ministryni kultury

Foto: Profimedia.cz

Dirigent Robert Jindra funkci šéfdirigenta zastával od září 2021.

Slovenské ministerstvo kultury Jindru dříve obvinilo z vulgárních nadávek na adresu ministryně, on to však popřel. Po odvolání ředitelky Slovenské národní galerie psal o zneužívání moci a o totalitních praktikách Šimkovičové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český dirigent Robert Jindra rezignoval na funkci šéfdirigenta Státní filharmonie Košice. Napsal to na sociální síti a filharmonie jeho rezignaci přijala.

Jindra se dříve vymezoval vůči slovenské ministryni kultury Martině Šimkovičové, jejíž kroky a personální rozhodnutí vyvolaly kritiku od části umělců a slovenské opozice a také demonstrace. Slovenské ministerstvo kultury dříve Jindru obvinilo z vulgárních nadávek na adresu Šimkovičové, což umělec nyní popřel.

Jindra, který funkci šéfdirigenta Státní filharmonie Košice zastával od roku 2021, na sociální síti opakovaně kritizoval Šimkovičovou. Poté, co ministryně minulý týden odvolala ředitelku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou, český umělec v reakci psal o bezprecedentním zneužívání moci a o totalitních praktikách Šimkovičové, která podle něj rozvrací kulturu na Slovensku. Vyzval ji, aby odstoupila. Podobně reagoval i na odvolání šéfa Slovenského národního divadla Mateje Drličku.

Slovenské ministerstvo kultury, jež je zřizovatelem Státní filharmonie Košice, minulý týden tvrdilo, že Jindra ve svých příspěvcích používá vulgární slovník ohledně Šimkovičové. Jindra, který je také hudebním ředitelem Opery Národního divadla v Praze, to popřel. Tvrdil, že jeho soukromá vyjádření ke zcela odlišným záležitostem a po vytržení z kontextu byla patrně záměrně a účelově pospojována. Uvedl rovněž, že vulgární slovo v příspěvku na jeho profilu „bylo vytečkováno, tudíž nezaznělo“.

„Jindra svou rezignaci nabídl v reakci na svá nedávno medializovaná vyjádření na adresu zřizovatele. Při prezentování svého názoru volil pod vlivem emocí nevhodný slovník,“ uvedla filharmonie. Dodala, že respektuje svobodu slova každého zaměstnance či spolupracujícího umělce, za důležitou ale označila slušnou formu komunikace. Zároveň vyjádřila poděkování Jindrovi za umělecký přínos a výsledky práce s orchestrem.

Bývalá televizní moderátorka Šimkovičová, která prosazuje tradiční slovenskou kulturu, si už při loňském nástupu do ministerské funkce vysloužila na Slovensku kritiku od části představitelů kultury. Ta zesílila minulý týden, kdy Šimkovičová odvolala Kusou a Drličku; následně se dvou protivládních demonstrací v Bratislavě zúčastnily tisíce lidí. Čeští umělci a další osobnosti v reakci na kroky Šimkovičové vyzvali k pomoci kolegům na Slovensku.

Doporučované