Hlavní obsah

Rozumí lidské krutosti i křehkosti. Nobelovu cenu za literaturu má Han Kang

Foto: Nobel Prize

Díla Han Kang byla přeložena i do češtiny.

aktualizováno •

„Za její intenzivní, poetickou prózu, která se konfrontuje s historickými traumaty a odhaluje křehkost života.“ Švédská akademie jmenovala laureátkou Nobelovy ceny za literaturu jihokorejskou spisovatelku Han Kang.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Laureátkou Nobelovy ceny za literaturu pro rok 2024 je Jihokorejka Han Kang.

„Ve své tvorbě se vyrovnává s historickými traumaty i neviditelnými společenskými pravidly a v každém svém díle odhaluje křehkost lidského života. Má jedinečné povědomí o souvislostech mezi tělem a duší, živými a mrtvými a svým poetickým a experimentálním stylem se stala inovátorkou současné prózy,“ píše v oficiálním vyjádření k ocenění Švédská akademie.

„Její próza je křehká i brutální, občas lehce surreálná. Její témata jsou kontinuální, ale Han Kang je vždycky předkládá v nových formálních transformacích,“ doplnila na tiskové konferenci Švédské akademie členka výboru pro literaturu.

Han Kang je první jihokorejská spisovatelka, která získala Nobelovu cenu. Narodila se v roce 1970 ve městě Kwangdžu, debutovala sbírkou povídek v roce 1995. Po světě se proslavila románem Vegetariánka (2007), za který získala prestižní International Booker Prize. Vegetariánka vypráví příběh jihokorejské ženy, jejíž rozhodnutí přestat jíst maso vzbudí v jejím okolí nečekaně brutální reakce.

Její díla byla přeložena také do češtiny. Vyšly tu romány Vegetariánka (2017), Kde kvete tráva (2018) a Bílá kniha (2019). Všechny připravilo k vydání nakladatelství Odeon a přeložila je koreanistka Petra Ben Ari.

Han Kang v češtině

„Mám obrovskou radost, nečekal jsem to, ale to asi málokdo,“ říká k ocenění Han Kang nakladatel Jindřich Jůzl, který se s dílem jihokorejské spisovatelky seznámil na frankfurtském knižním veletrhu. „Mám radost, že jsem se před osmi lety pro vydání Han Kang rozhodl. Zaujala mě tehdy Vegetariánka, román o střetu v korejské společnosti. Žena, která přejde na vegetariánství, vlastně reprezentuje odpor vůči manželovi. Společnost v Jižní Koreji zřejmě hodně nadržuje mužům. Brzy vydáme její novou knihu.“

„Navzdory tomu, že se teď píše o historických událostech, mi Han Kang pořád připadá jako niterná autorka,“ dodává česká překladatelka Petra Ben Ari. „V jejích knihách je hodně introspekce a řeší se v nich zásadní otázky typu: Jaký smysl má vůbec tu být? Han Kang zkoumá zodpovědnost živých. Dostali jsme dar. Pokud ho máme, jak to, že dokážeme být k ostatním tak krutí?“

Nobelova cena za literaturu na webu Seznam Zprávy

O kterých laureátech jsme psali? Přečtěte si recenze na knihy Olgy Tokarczukové nebo Annie Ernauxové.

Ben Ari dál k oceněné spisovatelce dodává, že se nebojí experimentu. „Do svých knih zabudovává dialekt, což je samozřejmě pro překladatele noční můra. Snaží se oživit vyprávění jiným způsobem retrospektivy nebo změnou perspektiv. Cením si na ní, že je strašně minimalistická. Jazyk používá tak krystalickým způsobem, že se z toho nedá vyrobit nabubřelá, přehnaná a do sebe zahleděná samoúčelnost.“

Jak vypadá formální inovace Han Kang v praxi? Román Kde kvete tráva o masakru z noci 27. května 1980 v jihokorejském Kwangdžu částečně vypráví v množném čísle hromada zabitých těl. Děsivý efekt v knize má i fakt, že mrtvoly oslovují čtenáře zcela jasným „ty“. Jako by chtěly, abychom si při otevření knihy sami pokládali nepříjemné otázky.

Komu cena utekla?

Tajemník Švédské akademie Mats Malm přiznal, že při oznamování radostné události jihokorejskou spisovatelku zastihl překvapenou ve chvíli, kdy zrovna připravovala večeři pro svého syna. Dodal, že se těší na společné setkání s Han Kang v prosinci, kdy by měla přijet do Švédska a převzít ocenění, které v historii ceny získalo pouze 17 žen.

Han Kang spolu s cenou získá finanční odměnu v hodnotě 11 milionů švédských korun (v přepočtu 24 milionů Kč). Ve svých třiapadesáti letech se stane druhou nejmladší laureátkou Nobelovy ceny za literaturu hned po Rudyardu Kiplingovi, britskému básníkovi, který byl oceněn ve svých 41 letech v roce 1907.

Sázkové kanceláře už poněkolikáté předpovídaly, že Nobelovu cenu za literaturu letos získá čínská spisovatelka Cchan Süe, mezi horkými kandidáty byla také Kanaďanka Margaret Atwoodová nebo stálice z Japonska, oblíbený prozaik Haruki Murakami nebo britský spisovatel s indickými kořeny Salman Rushdie.

Loni Nobelovu cenu za literaturu získal norský dramatik Jon Fosse. „Fosse je jedním z těch autorů, u kterých se cítíte provinile za to, že jste o nich ještě neslyšeli, nebo nedodrželi svůj vlastní slib, že si je jednou přečtete (nejspíš to uděláte někdy v říjnu, po jednom zásadním oznámení ze Stockholmu),“ předpověděl Nobelovu cenu recenzent Septologie Randy Boyadoga pro New York Times.

Mezi nedávnými laureáty se objevila také polská prozaička Olga Tokarczuková (2018), rakouský spisovatel Peter Handke (2019), americká básnířka Luise Glück (2020), tanzanijský prozaik Abdulrazak Gurnah (2021) nebo francouzská prozaička Annie Ernauxová (2022).

Související témata:
Han Kang

Doporučované