Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Black Eyed Peas: Nic neumí spojovat jako hudba. Po comebacku máme novou energii

Foto: Grassroots Music.

Slavná americká kapela Black Eyed Peas vystoupí 10. července v pražských Žlutých lázních.

Do Prahy se po 14 letech vrací američtí Black Eyed Peas. „Mnohem větší výzva než čísla streamů je pro nás vydržet test času,“ říkají hitmakeři z přelomu tisíciletí.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Proslavili se skladbami jako Where Is the Love, Boom Boom Pow nebo I Gotta Feeling. Americká kapela Black Eyed Peas dominovala světovým hitparádám hlavně na přelomu nultých let se svým mixem rapu a latino hudby. A přestože uměli napsat hity, které poslouchala celá planeta, nikdy nezastírali svou politickou angažovanost. V hudebním hitu Where Is the Love reagovali na atmosféru v době těsně po 11. září, politicky aktivní byli ale i mimo území nahrávacích studií a koncertních sálů. Členové slavné formace se například účastnili pochodů Black Lives Matter nebo protestů proti výstavbě takzvané Dakota Access Pipeline.

Black Eyed Peas dlouhá léta vyprodávali stadiony i arény, včetně té pražské, ve které zahráli v roce 2010. Rok poté však čtveřice will.i.am, Fergie, apl.de.ap a Taboo, která za svou kariéru stačila posbírat šest cen Grammy a prodat více než 35 milionů desek, vyhlásila pauzu.

O návratu přitom začali Black Eyed Peas přemýšlet už v roce 2014. Will.i.am tehdy touroval po světě jako sólista, ale cítil, že bez svých nejlepších kamarádů ho hudba zdaleka nebaví tolik. A pak byla Taboovi diagnostikována rakovina. „Tehdy jsem si uvědomil: Musím to být já, apl.de.ap a Taboo,“ řekl v roce 2020 will.i.am v rozhovoru pro magazín Billboard.

I s novými deskami Translation (2020) a Elevation (2022) se dostali do první stovky hitparád, i když zdaleka ne tak vysoko jako v první polovině své kariéry. Komerční úspěch je zřejmě ale už nezajímá tak jako dřív. „Chceme tu po sobě nechat něco smysluplného,“ říká trio, už bez přítomnosti zpěvačky Fergie, v krátkém rozhovoru pro Seznam Zprávy před zítřejším vystoupením v pražských Žlutých lázních. „Uvědomili jsme si, že hudba má moc lidi spojovat a otevírat při tom palčivá témata.“

Vyprodávali jste arény po celém světě, pak vyhlásili pauzu dlouhou skoro deset let. Změnil se za tu dobu váš přístup k hudbě a k showbyznysu?

Will.i.am: Rozhodně se změnil. Vždycky nám šlo o to, posouvat se dopředu, zkoušet nové věci, posouvat hranice toho, co si v umění můžeme dovolit, co dokážeme. Od doby, kdy jsme se zase vrátili ke hraní, nás ale mnohem víc zajímají věci jako autenticita nebo pocit, že jsme všichni propojení. Uvědomili jsme si, že hudba má moc lidi spojovat a otevírat při tom palčivá témata.

Taboo: Naše pauza trvala několik let, měli jsme spoustu času na sebereflexi a růst. Mám pocit, že jsme se vrátili odpočatí, s novou energií, s novým pohledem na svět. Mimochodem, svět se za tu dobu, co jsme nehráli, strašně změnil. Snažíme se to v hudbě reflektovat.

Takže o streamovací čísla vám teď už nejde?

Taboo: Ne, už ne. Teď chceme mít prostě nějaký dopad, nechat po sobě něco smysluplného. Jasně, počty streamování jsou způsob, jak změřit dosah toho, co děláš, ale vážně to není to jediné, co má smysl.

Apl.de.ap: Mnohem větší výzva než vysoká čísla streamů je teď pro nás dělat hudbu, která vydrží test času. A taky to, jestli naše nové songy říkají něco důležitého.

Black Eyed Peas byli vždycky dost političtí. Už od dob hitu Where Is the Love, který popisuje nedostatek empatie a lásky. Ještě pořád děláte v hudbě politické komentáře?

Apl.de.ap: Where Is the Love byla naše reakce na 11. září. Měli jsme pocit, že svět je rozdělený. Ptali jsme se prostě, kde lidstvo nechalo lásku? Politické a společenské komentáře jsou pro nás důležité pořád. Osobně mě nejvíc zajímají rovná práva pro všechny a mentální zdraví. A čím dál víc mám pocit, že musíme přemýšlet o tom, jak v lidech zase nějak zažehnout empatii a porozumění. Asi se nebudete divit, když řeknu, že přesně na tohle je hudba skvělý nástroj.

Will.i.am: Taky bych řekl, že nás společenské komentáře baví stejně jako v době Where Is The Love. Zapojujeme se všelijak a zajímá nás spousta témat, krom toho, co už zmínil Apl.de.ap, bych přidal klimatickou změnu a pak věc, která ve mně poslední dobou vzbuzuje největší zvědavost: moderní technologie. Dokážou nás propojovat, ale taky nás od sebe odcizují.

Mluvili jste o tom, že se svět hodně změnil. Jste od dob Where Is The Love víc optimističtí? Nebo na vás padly ještě větší chmury?

Taboo: Já jsem rozhodně víc optimistický. Mám pocit, že jsme už párkrát zažili, co se děje, když se spojíme - třeba v případě nedávné pandemie. Pořád věřím, že se svět může změnit k lepšímu.

Will.i.am: Já bych o sobě řekl, že jsem střízlivě optimistický. Jako společnost myslím zažíváme progres, ale pořád je před námi spoustu práce. Vážně ale myslím, že hudba je v tomhle ohledu skvělý nástroj, jak se motivovat. Doufám, že právě naše hudba tohle dokáže.

+4

Myslím, že Black Eyed Peas vyprávějí příběh o houževnatosti a přátelství. Společně jste překonali hodně krizí, včetně dlouholeté pauzy. Čím to, že pořád držíte pospolu?

Apl.de.ap: Myslím, že za to může naše přátelství. Známe se tak dlouho, že to sotva spočítám. Hudba je naše vášeň, je to něco, co děláme odjakživa.

Will.i.am: Zažili jsme toho spolu hrozně moc. Jak říkáte, spoustu dobrých i ne tak dobrých věcí. Ale hudba nás pořád drží pohromadě.

Taboo: Hudba je prostě taková terapie. Skrze ni čelíme vlastním problémům, skrze ni vracíme radost našim fanouškům.

Black Eyed Peas vystoupí v pražských Žlutých lázních 10. července 2024.

Související témata:

Doporučované