Hlavní obsah

Kuchaři mu nechtěli půjčit vařečku, byl „marketingový produkt“. Přesto sklízí úspěch

„Ostatní kuchaři o mně říkali, že jsem jen marketingový produkt.“ Prozrazuje profi fanda gastra Martin Škoda v pořadu #ZDAVUVEN.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jako náctiletý vydal Martin Škoda svou první kuchařku a hned získala jedno z nejprestižnějších kuchařských ocenění, které lze přirovnat k filmových Oscarům. Stejně se českému Jamiemu Oliverovi zadařilo i při vydání druhé knihy. Ostatní z branže mu štěstí ale příliš nepřáli a dávali mu nepěkné přezdívky.

Článek

Martin Škoda o sobě nikdy nemluví jako o kuchaři, ale jako o profi fandovi gastra. Vaření přímo nestudoval, věnuje se mu ale celý život. Svou první kuchařku plánoval od dětství, nakonec ji napsal v 17 letech a byla zcela jiná než klasické kuchařky z knihkupectví.

Martinův velký vzor je Jamie Oliver a stejně jako on miluje při vaření hudbu, zábavu a přátele. Recepty v první kuchařce tak doplnil tipem na písničky, které jsou k vaření daného jídla ideální a pokrmy v knize řadil podle toho, kdy je vhodné vařit. V kuchařce Škoda nevařit tak vytvořil kapitoly jako: jídlo na cestu, na stres či kocovinu nebo na vylepšení zaběhlé české klasiky.

Nakonec Martinův knižní debut získal ocenění v soutěži World Gourmand Cookbook Awards a Martin se vaření mohl začít věnovat naplno. Kolegové z branže pro jeho talent ale moc pochopení neměli.

„Jednou o mně nějaký kuchař řekl, že jsem jen marketingový produkt, který si vymyslelo nakladatelství, aby mohlo vydat knížku mladého kluka a mělo na to nějakou pěknou tvář, pěkný ksicht. Takže mě proto vymysleli. Ale takových věcí bylo víc, občas mi v některých kuchyních nechtěli půjčit ani inventář,“ popisuje své začátky Martin Škoda.

Jak v rozhovoru Martin přiznal, úspěch je hezký, ale mnohem důležitější je jít dál a úspěchy stále překonávat. Což se Martinovi dělá stále hůř a hůř. Na konto si připsal další dvě ocenění za druhou kuchařku, z toho jedno bylo přímo od zakladatele soutěže World Gourmand Cookbook Awards, za sebou má také několik vlastních televizních pořadů a desítky, možná stovky cooking show.

Nyní se Martin ve svých projektech soustředí na minimalizaci plýtvání jídla při vaření a na česká jídla uvařená z tradičních a kvalitních surovin, na příklad v pořadu internetové televize Stream.cz Konec plýtvání a Grill Hunters.

V pořadu #ZDAVUVEN prozradí, jak funguje zákulisí televizních pořadů i jakého neobvyklého koníčka kromě vaření má, tak si pusťte video nad článkem.

Pořad #ZDAVUVEN můžete také sledovat na Televizi Seznam. Nevíte, jak naladit Televizi Seznam u vás doma?

Praktický návod ZDE. Nebo se na ni můžete podívat online.

Reklama

Doporučované