Článek
Stejně jako sportovci mají i kuchaři pravidelné tréninky. Národní tým kuchařů a cukrářů tvoří deset mužů a tři ženy. Tým z České republiky se světových soutěží zúčastňuje pravidelně. V nejbližší době jej čeká světový pohár v Singapuru. Na něj bylo vybráno dvanáct nejlepších týmů světa, mezi nimi i ten český. Na olympiádě soupeří klidně i 40 týmů.
Český národní tým je v přípravě pokrmů přibližně 15. nejlepší na světě. Což je velký úspěch. Na soutěžích se soupeří jednoduše v tom, kdo uvaří nejlíp. „Hodnotí nás nejvíc za chuť, potom za vzhled a za to, jak jídlo připravujeme,” říká kapitán týmu Jan Horký.
Soutěž má dvě disciplíny. „Ta teplá znamená, že budeme vařit tříchodové menu zhruba pro 85 lidí. Vaří ho šestičlenná parta kuchařů a jedna cukrářka. A tohle trénujeme zhruba jednou měsíčně plus máme další tréninky studené kuchyně. Ty se konají jednou za dva měsíce, s tím, že si kuchaři a cukráři trénují sami v kuchyních a pak posílají fotografie a nějak to sdílíme,” vysvětluje manažer týmu Tomáš Popp.
Soutěže jsou náročné finančně, kuchaři ale mají sponzory, kteří jim pomáhají. Musí mít ale i velmi benevolentní zaměstnavatele. „Protože jsme třeba celý týden pryč. Ale zase se jim to vrátí, přivezeme nové poznatky, nové věci, které učíme další kluky v kuchyni, takže je to taková investice do nás, do našeho provozu,” upozorňuje Jan Horký.
Národní tým kuchařů a cukrářů občas vaří i slavným osobnostem. „Jednou jsme v Lucembursku vařili velvyslanci, také ale prezidentům nebo princeznám ve Španělsku,” říká Jan Horký.