Hlavní obsah

S prudkým ochlazením se do Česka vrátí covid. Očkovat by se lidé měli teď

Foto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Z neděle na pondělí se v Česku silně ochladilo, s podzimním počasím přichází i období rýmy, chřipky a v neposlední řadě covidu-19. Podle odborníků s klesající rtutí na teploměru budou přibývat nakažení právě covidem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S pondělkem dorazila do České republiky studená fronta. Tropické třicítky se proměnily na deštivých 15 až 20 °C. Náhlý příchod podzimního počasí pro Čechy znamená nejen obměnu šatníku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s klesající teplotou bude podle epidemiologů stoupat počet onemocnění dýchacích cest, v čele s covidem-19.

„Je jisté, že se s chladem zvýší výskyt akutních respiračních infekcí, bude to jak běžná rýma nebo nachlazení, tak další respirační viry, včetně původce covidu-19,“ řekl Seznam Zprávám Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Počet nakažených už stoupá

Shodla se s ním i Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění. Podle ní můžeme očekávat, že s příchodem podzimu přibude onemocnění způsobených covidem-19, zejména variantou KP.3.1.1, která v současnosti dominuje. „Uplatní se covid-19, který se šíří globálně,“ míní.

Podle dat Ministerstva zdravotnictví dostupných na jejich webových stránkách počty nakažených stoupají už od druhého červencového týdne, převyšují i počty ze stejného období minulého roku. Oproti minulému roku se také téměř zosminásobil počet antigenních testů zakoupených v lékárnách v měsíci srpnu. Uvedla to například online lékárna Lékarna.cz.

„Klimatické změny a výkyvy počasí v posledních letech vytvářejí příznivé podmínky pro šíření respiračních onemocnění. To je fenomén, který se bude pravděpodobně každý rok opakovat,“ říká farmaceut Ondřej Pleskot z poradny této společnosti.

Čas se očkovat je teď

Světová zdravotnická organizace (WHO) vzhledem k rostoucím počtům koronavirových infekcí vyzvala k očkovacím kampaním u rizikových skupin.

V srpnu svoji kampaň spustilo i Ministerstvo zdravotnictví. Podle jejich dat byla v sezoně 2023/2024 proočkovanost populace jen 3,8 %, což je dokonce nižší než proočkovanost proti chřipce. Ta je podle mluvčí SZÚ Štěpánky Čechové aktuálně osm procent.

Podle epidemiologů je ideální čas na přeočkování se nebo na první vakcinaci právě teď. „Proti SARS-CoV-2 je ideální se nechat očkovat nebo přeočkovat už nyní, “ nabádá Kynčl. S vakcínou proti chřipce se dá naopak ještě počkat. „Očkování proti chřipce je vhodné odložit na říjen až listopad,“ doporučuje Jiřincová.

Očkování proti covidu-19 je státem plně hrazeno všem, u chřipky pak zdravotní pojištění plně hradí vakcínu osobám starším 65 let a vybraným skupinám chronicky nemocných.

Doporučované