Článek
Odborníci z americké Heart Association objevili, že kokosový olej je podobně nezdravý jako sádlo či máslo. Kokosový olej je běžně považován za zdravou stravu a odborníci dlouho tvrdí, že tento tuk je pro člověka lepší a zdravější než nasycené tuky.
Doktor Frank Sacks, člen American Heart Association (AHA) říká, že kokosový olej obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin než ostatní nezdravé tuky, a to až 82 %, zatímco máslo obsahuje 63 % a sádlo zhruba 50 % nasycených mastných kyselin.
Někteří odborníci nadále tvrdí, že směsice tuků v kokosovém oleji je stále zdravější možností přijímání tuku, podle AHA však tyto názory nestačí a měla by být provedena hlubší studie.
Tuk je obecně zdrojem esenciálních mastných kyselin, které lidskému tělu pomáhají lépe vstřebat vitaminy A, D a E, proto je důležitou složkou vyvážené stravy.
Živočišné tuky, jako například sádlo, jsou obecně brány za ty nezdravé. Při nadměrné konzumaci nasycených tuků se totiž v krvi zvyšuje cholesterol, což může vést k ucpání krevního oběhu a způsobit srdeční onemocnění nebo mrtvici. Rostlinné tuky jako slunečnicový či olivový olej jsou naopak považovány za tuky zdravé. Živočišné tuky by tak lidé měli nahrazovat těmi rostlinnými. Výjimku však tvoří rybí tuk, který obsahuje zdravé omega-3 mastné kyseliny.