Hlavní obsah

Kocáb a Horáček v unikátní zpovědi: „V televizi jsme před 30 lety spustili skandál“

Michael Kocáb a Michal Horáček v pořadu Sněmovní 4 vzpomínají na své role při pádu komunistického režimu před 30 lety.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Uprostřed léta roku 1989 zbývaly do pádu komunistického režimu necelé čtyři měsíce. To ale nikdo netušil. Známý hudebník Kocáb a textař Horáček výrazně přispěli ke zrychlení dalších událostí. V rozhovoru pro Seznam popsali, jak za jeden stůl dostali disidenta Václava Havla a komunistického premiéra Ladislava Adamce.

Článek

Komunistickému režimu zbývaly v létě 1989 poslední měsíce života, když dvojice umělců – hudebník Michael Kocáb a textař Michal Horáček – založila iniciativu Most. Vše začalo jejich cestou na hudební festival Děčínská kotva.

„To byla jaksi provinciální letní soutěž popiny. Nikdo nepředpokládal, že tam může být nějaký binec,“ směje se dnes Horáček.

Jak využili přímý přenos v televizi

„V autě jsme celou dobu přemýšleli, jakým způsobem to těm bolševikům nasolíme, protože to pro nás bylo první živé vysílání. A nakonec jsme tam fakt spustili skandál,“ vzpomíná po třiceti letech Michael Kocáb.

Jejich cíl byl nejen provokovat v přímém televizním přenosu. Možná naivně se pokoušeli o nemožné – dostat za jeden stůl vládnoucí komunisty a jejich odpůrce, disidenty. Setkávali se tudíž jak s tehdejším premiérem Ladislavem Adamcem, tak i s opozičním lídrem Václavem Havlem.

„Lidé v disentu se na náš nápad dívali jako na slibnou možnost, ale část z nich nás varovala: Chlapci, nebuďte naivní, prosím vás…“ směje se Horáček. „I Havel byl trošku nedůvěřivý, že to bude zas nějaká léčka. Ale Vašek byl otevřená bytost, nakonec řekl – zkuste to,“ dodal Horáček.

Zelňačka od premiérovy ženy

Vše urychlil listopad, po němž skutečně dostali Havla s Adamcem za jeden stůl – a vznikla ikonická fotografie. Moment, kdy každému definitivně došlo, že se komunistický režim zhroutil.

Přitom Adamec prý dlouho doufal, že se komunisté udrží. „Byli jsme u něj doma v bytě, jeho žena nám nabídla zelňačku, on se nám pochlubil plastikou Sputnik od soudruha Gorbačova a pak povídal: Ne, hoši, to neznáte naše soudruhy. Z tohohle ještě nic nebude. Tohle nejsou žádné demonstrace. To by tam muselo být dvě stě, tří sta tisíc lidí.“

Podívejte se na unikátní zpověď slavné dvojice, která před 30 lety sehrála důležitou roli také v listopadových revolučních dnech, v pořadu Sněmovní 4. Video najdete nahoře v textu.

Oba popisují neznámé scénky a nové detaily. Uvidíte například, co je zaujalo a čemu se smáli v bytě komunistického předáka Adamce. Nebo jak zareagoval sovětský velvyslanec, když mu přišli drze oznámit, že novým prezidentem bude Václav Havel a on aby stáhl všechny vojáky.

Reklama

Související témata:

Doporučované