Článek
Okolo sedmi měsíců věku většinou děti poznají chuť masa. Na začátek je nejvhodnější drůbeží, králičí, jehněčí či telecí, následuje hovězí a ryby. I když dříve panovalo přesvědčení, že ryby jsou pro malé děti nevhodné, dnes pediatři a odborníci doporučují zavádět je do dětské stravy mnohem dříve. A sledovat, zda se u dětí neobjeví alergická reakce. Stejný postup pak platí také u lepku.
Podle vědeckých studií je nejvhodnější doba na zavedení lepku mezi 4. a 7. měsícem věku. Švédská studie publikovaná v roce 2002 zjistila, že u dětí, které byly v době zavádění lepku kojeny, je výrazně nižší riziko rozvoje celiakie. A riziko tohoto onemocnění by podle nich mělo být ještě o něco nižší, pokud je dítě kojeno i v době po zavedení lepku do stravy.
Cest, jak lepek zavést do stravy malých dětí, je hned několik – podávat kupované příkrmy, ve kterých je obsažený, přidat malou lžičku instantní kaše s lepkem k plné porci rýžové kaše – tedy kaše bez lepku, přidat do ovocné přesnídávky kousek piškotu, podat kuskus nebo začít opravdu pomalu. Přes ovesné, žitné, ječné a pšeničné vločky. Nikdy ale nezavádějte lepek spolu s další novou potravinou.
A jaké potraviny dáváte malým dětem vy? A máte pro nás tipy na recepty pro děti do jednoho roku? Dejte nám vědět prostřednictvím aplikace Videokomentáře nebo na Instagramu @mamablog_eda.tob.