Hlavní obsah

Kdo vydělává na testech? V popředí je obchodník s kebabem

Foto: David Neff

Kdo dělá nejvíc antigenních testů, je jednou z těžko dostupných informací o koronavirové pandemii.

Reklama

Až dosud zdravotní pojišťovny nechtěly říct, kolik antigenních testů jim vykázali laboratoře anebo lékaři. Teď ale přišla změna.

Článek

První dvě tuzemské zdravotní pojišťovny uvolnily data, která až dosud byla veřejnosti nedostupná.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a zdravotní pojišťovna Škoda poskytly Seznam Zprávám údaje, kolik antigenních testů detekujících onemocnění covid-19 jim od konce loňského roku vykázaly laboratoře, nemocnice nebo lékaři.

Na předních místech žebříčku vykázaných testů u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, která je s 1,3 milionu pojištěnců druhou největší, respektive u Škody, jež je naopak se 140 tisíci klienty nejmenší, jsou shodně dvě firmy: Renturi a Medical Testing.

Za druhou ze jmenovaných společností přitom stojí vlastník z Bulharska Vergil Severinov Davidov, jinak také provozovatel bistra s kebabem. Jeho byznys s testy - jak už letos na jaře popsaly Seznam Zprávy - má souvislost s projektem, který prosazoval na sklonku minulého roku bývalý ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula.

Plán na plošné antigenní testování se Prymulovi nepodařilo protlačit, protože stát se na něm odmítl podílet. Nedlouho poté však začala pod stejnou značkou CovidPass nabízet testy právě společnost Medical Testing. Nebylo jasné, komu patří: Napsána byla na advokáta Petra Slepičku, který ale tvrdil, že ji jen založil pro svého klienta, tedy bulharského podnikatele Vergila Severinova Davidova.

Firma má nyní podle webu Ministerstva zdravotnictví své pobočky na třiceti místech. Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra vykázala podle údajů, které Seznam Zprávám poskytla mluvčí pojišťovny Jana Schillerová, provedení více než 90 tisíc antigenních testů. A zdravotní pojišťovně Škoda pak dalších 38 tisíc.

Oficiální majitel firmy Vergil Severinov Davidov se navzdory úspěchu testovacího projektu o svém podnikání bavit nechce. „Obraťte se na mého právníka,“ řekl Seznam Zprávám.

Podle advokáta Petra Slepičky, na adrese jehož kanceláře má firma Medical Testing uvedeno sídlo, podnikatel Davidov jen využil příležitosti, která se mu naskytla. „Nic za tím nehledejte. Prostě je na hodně místech. On měl síť rychlého občerstvení a využil toho, že ví, kde ti lidé jsou, a tak si udělal síť s místy pro testování,“ řekl Slepička.

Zároveň doplnil, že Vergil Severinov Davidov je skutečným majitelem firmy Medical Testing. „Je konečným vlastníkem, není žádným bílým koněm,“ uvedl Slepička.

Testy vykázané Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra

SpolečnostPočet testů
Renturi s.r.o.184 185
Medical Testing s.r.o.90 417
SPADIA LAB Brno, s.r.o.73 145
VIDIA-DIAGNOSTIKA, s.r.o.47 328
PREVEDIG medical, s.r.o.42 640
Scimed Biotechnologies, s.r.o.38 539
SMRŽO - MEDIC s.r.o.32 468
AeskuLab k.s.31 926
GHC GENETICS, s.r.o.28 191
Cytogenetická laboratoř Brno, s.r.o.28 152

V Česku v současné době od 1. června inkasují laboratoře a další zdravotnická zařízení podle vyhlášky za každý antigenní test 201 korun. Do té doby to bylo 351 korun. A až do 1. listopadu mají všichni pojištěnci nárok na čtyři testy zdarma a nastupující vláda se netají úvahami, že by tuto praxi prodloužila.

Společnost Renturi, která si vede v testování s podobným úspěchem jako Testing Medical, zajišťuje lékařské služby a během epidemie covid-19 se podílela také na plošném testování ve firmách. A podle webu Ministerstva zdravotnictví provozuje čtyřiadvacet odběrových míst.

Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra vykázala do 11. října přes 184 tisíc antigenních testů. Druhé - zdravotní pojišťovně Škoda - pak dalších 15 tisíc.

K dotazům Seznam Zpráv se ale výkonná ředitelka Renturi Kateřina Piwková nechtěla příliš vyjadřovat. Zdůvodnila to tím, že nezná data o tom, kolik vykázaly další společnosti.

„Proto nemůžeme říci, zda patříme k těm, co vykázali největší objem,“ uvedla Piwková.

U obou uvedených zdravotních pojišťoven se na předních místech objevují také známé laboratoře: Spadia, Prevedig medical, Scimed Biotechnologies nebo Vidia-Diagnostika. Ta spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) a podle dat obou zdravotních pojišťoven provedla přes 53 tisíc antigenních testů.

Šéf investiční skupiny Jozef Janov Seznam Zprávám řekl, že Vidia-Diagnostika má více firemních zákazníků. „Celkově ale náš podíl na testech PCR a antigenních je méně než jedno procento,“ doplnil Janov.

V popředí počtu vykázaných testů se objevuje i jméno doktora Michala Bábíčka, který je mimo jiné místopředsedou Svazu praktických lékařů. Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra vykázal přes 19 tisíc a dalších více než dva tisíce pak zdravotní pojišťovně Škoda.

„Souvisí to s tím, že jsem ve spolupráci s technicko organizační firmou založil a provozoval a zčásti ještě provozuji po celé České republice desítky odběrových center. Testovali jsme i ve firmách. Zájem o testování s rostoucí proočkovaností, promořeností a s koncem turistické sezony klesá,“ uvedl Bábíček.

Testy vykázané Zdravotní pojišťovně Škoda

SpolečnostPočet testů
Medical Testing s.r.o.38 381
Oblastní nemocnice Mladá Boleslav25 419
Renturi s.r.o.15 675
MEDICA SEVER s.r.o.9 664
Nemocnice Vrchlabí, s.r.o.6 569
CITYLAB spol. s.r.o.6 275
Oblastní nemocnice Náchod a.s.6 029
VIDIA-DIAGNOSTIKA, spol. s r.o.5 705
PREVEDIG medical, s.r.o.4 613
GHC GENETICS, s.r.o.4 450

Seznam Zprávy se data o tom, kolik testů jednotlivé laboratoře a lékaři provedli, snažily získat několik měsíců. Jenže zdravotní pojišťovny - včetně té největší VZP - je dosud nechtějí poskytnout.

Ještě během loňského roku přitom právě Všeobecná zdravotní pojišťovna běžně téměř každý měsíc žádané údaje posílala - šlo tehdy o informace o testech provedených metodou PCR, která je pro odhalení infekce přesnější, avšak také dražší a užívá se ve srovnání s antigenními testy v menším rozsahu.

V článku jsme upravili, kolik platí zdravotní pojišťovny za antigenní testy.

Reklama

Doporučované