Článek
V květnu minulého roku byla cibule tak drahá, že ji české řetězce dovážely až z Nového Zélandu, tedy přes celou planetu 18 000 kilometrů daleko.
To se letos nekoná, ceny cibule v porovnání s červnem minulého roku spadly o více než 30 procent, protože už nepatří mezi nedostatkové zboží. Ze základních potravin není jediná – do Top 10 největších cenových propadů se dostaly také brambory nebo máslo.
Prakticky bez jakéhokoliv výkyvu skončily letos v červnu rohlíky a jiné bílé pečivo, chléb se však už dostal mezi položky, jejichž ceny šly citelně nahoru. Za klasický bochník zaplatili spotřebitelé o více než šest procent navíc a u toastového chleba se cenovky přepisovaly o více než desetinu vzhůru.
Ani ceny mléka příliš nekolísaly, cena za litr se měnila jen v řádu několika málo procent. U jogurtů nebo nivy došlo k poklesu zhruba o pět procent, naopak nejběžnější český sýr eidam šel s cenovkou o téměř sedm procent vzhůru.
Ale to stále není nic na Top 10 ve zdražování. Tomu s přehledem dominují položky z kategorie ovoce a zelenina. Královnou měsíce se stala brokolice, jejíž cena v meziročním srovnání vyskočila o více než 70 procent, kilogram stojí téměř 50 korun. Výrazně podražily také pomeranče, meruňky, citrony i jablka. A k drahým pokrmům letošního léta bude patřit také obalovaný květák.
Žebříček deseti položek, jejichž cena poskočila nejvíc, uzavírá okurka salátovka, za kterou Češi letos zaplatí o více než 23 procent navíc.