Článek
Český kaviár vsadil během posledního roku na nanotechnologie. Kromě klasické kosmetiky v podobě krémů uvedl před rokem na trh i suchou nanomasku s obsahem kaviárového extraktu.
Základem byznysu firmy je pak dvacetiletá exkluzivní smlouva s Jihočeskou univerzitou. Ta dodává vzácný extrakt z jeseteřích jiker, vyrobený ve vlastních laboratořích Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech.
Jen během letošního roku v tamním Genetickém rybářském centru rozmnožovali celkem pět druhů jeseterů. Privátním chovatelům dodali víc než sto tisíc kusů malých rybek k dalšímu chovu. Na výrobu kosmetického extraktu pak poskytli téměř 15 kilogramů jiker, které nebylo možné využít k vědeckým nebo rozmnožovacím účelům.
„Klasický kaviár jsme letos nevyráběli. Jikry jsme oplodnili pro získání malých ryb nebo využili pro kosmetiku, pro jarní sezónu 2020 už ale máme objednávky na kaviár v řádech kilogramů,“ popsal David Gela, šéf Genetického rybářského centra ve Vodňanech.
Fakulta jako jediná v Evropě chová 11 druhů jeseterů, kteří patří ke světově ohroženým druhům zvířat. Experti ve Vodňanech získávají z ryb jikry šetrnou metodou, tedy tak, že ryby nezabíjí, ale naopak vracejí zpět do vody k dalšímu chovu. Získali licenci CITES k chovu jeseterů a produkci kaviáru se zapsanou vlastní ochrannou známkou Sturgeon Friendly Caviar.