Hlavní obsah

Průvodce studiem na VŠ: Jak hladce zvládnout zápis

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Zápis ke studiu obvykle probíhá ještě před začátkem akademického roku.

Oznámením o přijetí na vysokou školu to nekončí. Dalším krokem je zápis ke studiu a tvorba rozvrhu. V článku vám ukážeme co a jak, aby začátek vašeho vysokoškolského života byl co nejjednodušší.

Článek

Zápis ke studiu na vysoké škole je klíčovým krokem na začátku akademické dráhy. Jakmile uchazeči úspěšně projdou přijímacím řízením, následuje samotný zápis, který oficiálně potvrzuje jejich přijetí na vybranou školu. Aby vše proběhlo hladce, je důležité se pečlivě připravit a vědět, co vás čeká. Základem je si pročíst informace přímo od vaší budoucí školy.

Kdy a kde se zápis koná?

Termíny zápisu se liší podle jednotlivých vysokých škol a fakult. Obvykle jsou součástí informací, které škola zasílá po přijetí. Je mnoho vysokých škol, kde je zápis stále prezenčně, takže je důležité myslet na to, že účast je povinná, a pokud studenti už předem vědí, že se nezúčastní, je potřeba o tom školu informovat.

Jsou ale i školy, kde je zápis a všechna administrativa řešena online. Pro někoho to může být jednodušší, ale je potřeba si uvědomit, že i tento postup má jistá pravidla.

Co s sebou na zápis?

Na zápis je potřeba si vzít všechny potřebné dokumenty. Mezi ty nejdůležitější patří:

  • Občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti.
  • Maturitní vysvědčení, jehož originál nebo ověřená kopie je často vyžadována.
  • Dokumenty zaslané školou, které je třeba vyplnit a podepsat (např. zápisový list).

Ověření kopie maturitního vysvědčení

Pro ověření kopie maturitního vysvědčení potřebujete originál dokumentu a jeho kopii. Ověření lze provést u notáře, na pobočce České pošty s Czech POINT nebo na obecním či krajském úřadě. Cena ověření je obvykle zhruba 30 Kč za stránku. Proces je rychlý a ověřená kopie je potvrzena razítkem a podpisem úředníka, což ji činí právně platnou pro další použití.

V některých případech může být požadováno také potvrzení o zaplacení poplatku za studium či potvrzení o zdravotní způsobilosti, proto se vyplatí pečlivě prostudovat pokyny od školy.

Při online zápisu je potřeba vše zaslat na studijní oddělení. Je také nutné si online ověřit identitu, aby bylo škole jasné, že jde opravdu o dotyčného uchazeče. Později se dokládá i fotografie, která je použita na průkaz ISIC (na většině škol je možnost se vyfotit na ISIC přímo na místě).

Online ověření identity

Online ověření identity lze provést několika způsoby, včetně využití MojeID, bankovní identity (BankID), datové schránky, nebo eObčanky přes Czech POINT. Proces obvykle zahrnuje přihlášení pomocí e-mailu a hesla a následné potvrzení přes SMS nebo jiný bezpečnostní prvek. Pokud používáte eObčanku nebo datovou schránku, je možné ověření provést přímo online. Tím získáte přístup k různým online službám a úřadům bez nutnosti fyzické návštěvy.

Průběh zápisu (prezenčně)

Samotný proces zápisu většinou zahrnuje několik kroků. Po příchodu studenty pravděpodobně čeká kontrola dokladů a následně podepsání zápisového listu, čímž se oficiálně stávají studenty dané školy. Některé fakulty mohou vyžadovat také vyplnění dalších formulářů nebo zúčastněné čeká krátká schůzka se studijním referentem, kde získají základní informace o studiu, přístupové údaje do univerzitního informačního systému a další nezbytnosti.

Studenti by měli počítat s tím, že na každé škole to funguje jinak. Někde trvá zápis pár minut, jinde to může zabrat mnohem déle. Je dobré být proto na tuto situaci připraven.

Na co si dát pozor?

Zápis je důležitý nejen proto, že se stáváte oficiálním studentem, ale také proto, že je spojen s řadou administrativních úkonů, které budete muset během studia opakovaně řešit. Proto by si studenti měli pečlivě uschovat všechny dokumenty a podklady, které při zápisu dostanou, a také si zjistit, jaké budou jejich další kroky – například přihlašování do rozvrhu nebo tvorba studentského účtu.

Studijní oddělení: Váš kamarád na škole

Studijní oddělení je místem, kam se studenti často obrací během svého studia. Ať už potřebují poradit s administrativou, vyřešit problémy s rozvrhem nebo si ujasnit termíny zkoušek, studijní oddělení je hlavní kontakt na škole. Pracovníci studijního oddělení studentům pomohou s přihlašováním na předměty, změnami v rozvrhu, potvrzením o studiu, a pokud mají jakékoliv otázky ohledně studijního plánu či průběhu studia, jsou k dispozici.

Tvorba rozvrhu

Po zápisu přichází na řadu tvorba rozvrhu. Většina vysokých škol umožňuje studentům sestavit si rozvrh samostatně prostřednictvím školního informačního systému, ale existují i školy, které rozvrh sestaví automaticky. Obvykle to funguje tak, že přednášky jsou pevně stanovené, a studenti si pak doplní semináře, praktické předměty a další aktivity podle svých preferencí.

Na některých školách probíhá tvorba rozvrhu už na začátku léta. Nejdříve si studenti zaregistrují předměty, které potřebují splnit (povinné předměty) – nejlepší je řídit se předepsanými tabulkami povinných a povinně volitelných předmětů. Na konci léta pak probíhá zápis předmětů a vznik rozvrhu. Některé předměty jsou rozdělené na skupiny, kde si studenti musí vybrat, který čas jim nejvíce vyhovuje.

Na jiných školách se zápis předmětů, a tedy i tvorba rozvrhu, odehrává až na konci léta v konkrétním termínu. Není tam tedy žádná registrace předmětů.

Jedním z častých problémů při tvorbě rozvrhu je omezená kapacita některých předmětů. Může se stát, že ve vašem ročníku je 300 studentů, ale do určitého, většinou volitelného předmětu, je kapacita pouze 100 míst. Pokud si studenti chtějí zajistit místo, je důležité jednat rychle. Přesto se může stát, že se předmět zaplní rychle a místo už nezbyde. Většinou je možné požádat o výjimku, která ale nemusí být schválena. Dalším řešením je si předmět zapsat v jiném semestru.

Pokud studenti po zahájení výuky zjistí, že jim nějaký předmět nevyhovuje, mohou se pokusit situaci vyřešit na studijním oddělení. Některé školy nabízejí možnost upravit rozvrh ještě několik dní po začátku semestru přímo v systému.

Při tvorbě rozvrhu by měli studenti myslet rozvážně. Rozhodně není nejlepší nápad si hned v prvním semestru studia dát co nejvíce předmětů. Je dobré začít pomalu, spíš se rozkoukat a poznat vysokoškolský sytém.

Doporučované