Hlavní obsah

Nadaní žáci: možnosti vzdělávání a další důležité informace

Foto: Shutterstock.com

Mimořádně nadaného žáka může běžná výuka nudit. Probírané informace často dávno zná.

Nadaných žáků je mnoho, často ale může být problémem jejich mimořádnost odhalit a ve školském prostředí ji správně rozvinout. Připravili jsme pro vás soupis toho nejdůležitějšího, co byste měli o nadaných dětech vědět.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak poznat nadaného žáka?

Za nadaného žáka se podle školského zákona považuje ten, který ve srovnání s vrstevníky vykazuje vysokou úroveň v jedné či více rozumových schopností, intelektových činností nebo v pohybových manuálních, uměleckých a sociálních dovednostech.

Kdyby měla být nadanost určena na základě inteligenčního kvocientu, nadané děti se pohybují mezi 115 a 130 body. Žáci, kteří mají kvocient vyšší než 130, jsou pak označováni jako mimořádně nadaní. Jak ale poznat, zda do této kategorie vaše dítě spadá, aniž by absolvovalo IQ test? Znaků může být hned několik.

Nadaným žákem nemusí být vždy ten, co sedí v první lavici, poslušně odpovídá na všechny otázky pedagogů a má samé jedničky. I děti ze zadních lavic, které neprojevují přespřílišnou aktivitu, nebo dokonce i ruší učitele během výkladu, mohou mít velké nadání. Jen ho projevují jiným způsobem.

Existuje řada charakteristik, které nadané děti vykazují. Může se jednat například o dobré vyjadřovací schopnosti, výbornou paměť, velkou zvídavost, věku nadstandardní schopnost logického usuzování, rané čtenářství a mnoho dalších.

Každé dítě ale nadání projevuje jinak, u některých nemusí být vůbec pozorovatelné. Nejdostupnější možností, jak nadprůměrné schopnosti odhalit, je konzultace v  pedagogicko-psychologické poradně. Další variantou jsou IQ testy, které poskytuje například Mensa. Přímou diagnostiku rozumových schopností pak nabízí kupříkladu Centrum nadání.

Kde si udělat IQ test?

Existuje hned několik možností, z nichž nejznámější je bezesporu Mensa. Ta využívá pro dospělé mezinárodně uznávaný test, pro děti od pěti do třinácti let věku pak vlastní testy. Za jejich absolvování zaplatíte 500 korun pro dospělé a 300 pro studenty a děti.

Otestovat se u Mensy můžete maximálně třikrát a k testu je třeba se dostavit osobně. Pokud byste si ale chtěli vyplnit ukázkový test online, najdete ho na mezinárodních webových stránkách Mensy.

Na internetu lze dohledat i řadu jiných online IQ testů. Ty sice mohu poskytnout odhad, jak na tom jste, pro validní výsledky je ale vždy lepší využít některé z prezenčních možností testování, ve kterém mají všichni stejné podmínky.

Jakou školu vybrat pro nadané dítě?

Výběr vhodné školy je pro rozvoj schopností nadaného dítěte zásadní. Specializovaných škol pro nadané děti je však v Česku pomálu. Základní školy vyloženě pro nadané pak takřka žádné. Navíc jsou většinou soukromé.

Asi nejznámější školou, která se specializuje na výuku nadaných dětí, je Mensa gymnázium. Jedná se o osmileté soukromé gymnázium, které přijímá pouze 22 uchazečů a školné přijde na 60 tisíc korun. Ze soukromých škol jsou pro kvalitní vzdělávání nadaných dále známé třeba školy jako Porg nebo Open Gate.

Pokud nechcete volit soukromou instituci, může být náhradou státní víceleté gymnázium, kterých je v Česku mnoho. Gymnázia jsou způsobem výuky podobnější běžným školám, síto přijímacích zkoušek by ale mělo pomoci vytvořit kolektiv nadanějších žáků.

Nadaný žák na běžné škole

Některé školy nabízejí výběrové třídy nebo třídy s rozšířenou výukou, určené pro nadané žáky. Neprovozuje je ale každé školské zařízení, a tak, pokud by vás tato podoba výuky zaujala, budete nejspíš muset hledat v širším okolí.

Další možností je využití individuálního vzdělávacího plánu. Ten může škole po provedení potřebných vyšetření navrhnout příslušné školské poradenské zařízení. S jeho pomocí lze upravit žákovi vzdělávání specifičtěji k jeho potřebám. Mimo jiné může rozšířit obsah výuky nebo upravit žákovy výstupy.

U velmi nadaných dětí je pak možné i přeskočení ročníku, což lze učinit dvěma způsoby. Tím prvním je, že nadaný žák navštěvuje pouze některé předměty s vyšším ročníkem. Druhým pak, že dítě přeskočí celý ročník. To s sebou ale vedle výhod může nést i negativa, ke kterým patří třeba nutnost začlenění do nového kolektivu. A ten k mladšímu spolužákovi nemusí být vždy otevřený.

Navíc jde o proces poměrně složitý. O celé záležitosti rozhoduje ředitel školy. Žádost, kterou mu rodiče nebo student podají, pak musí obsahovat i vyjádření poradenského zařízení a lékaře. Dále musí žák před přeřazením do vyššího ročníku absolvovat komisionální zkoušku.

Pomocí podpůrných opatření je dále možné například využít stáže na odborných pracovištích a jiných školách nebo získat různé pomůcky ke studiu. Jaká konkrétní opatření je možné využít, se odvíjí od stupně podpory, který je žákovi přiřknut.

Podpůrné organizace pro nadané žáky a jejich rodiče

Na našem území působí i několik organizací, které mohou nadaným dětem nebo jejich rodičům pomoci. Nemusí se jednat pouze o záležitosti týkající se vzdělávání. Nadané děti mohou mít často problém s přizpůsobováním, s přecitlivělostí na různé vjemy, hyperaktivitou nebo ve vztazích s vrstevníky.

Mezi tyto podpůrné instituce primárně patří pedagogicko-psychologické poradny. Vedle vyšetření, která zkoumají nadání dítěte, mohou poradit i s řadou jiných problémů.

Dalšími podpůrnými organizacemi jsou již zmíněná Mensa, dále specializované Centrum rozvoje nadaných dětí, za kterým stojí Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Centrum nadání nebo Národní ústav pro vzdělávání.

Doporučované