Hlavní obsah

Vysvědčení: Co jste možná nevěděli, ale mohlo by se hodit

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vysvědčení se samými jedničkami, přání rodiče každého školáka.

Jaké následky má trojka z chování a co znamená, pokud je žák nehodnocen? Seznam Zprávy pro vás připravily odpovědi na nejčastější otázky.

Článek

Vysvědčení je neodmyslitelnou součástí českého školství již od dob Marie Terezie a jeho podoba se stejně jako společnost vyvíjí a mění. Ať už jsou známky na něm jakékoliv, v řadě případů se vám tento dokument může hodit.

Jaké druhy vysvědčení se mohou rozdávat?

Základní a střední školy v Česku mohou na vysvědčeních hodnotit klasifikačními stupni, tedy známkami, slovním hodnocením nebo kombinací obou metod. O podobě vysvědčení na dané škole rozhoduje ředitel se školskou radou. Většina škol sice zatím používá zažitou formu klasifikace od jedničky do pětky, zejména na základních školách se však vedení stále častěji přiklání ke slovnímu hodnocení.

Vysvědčení JINAK

Vysvědčení na základních školách by mělo získat ještě jednu možnou podobu. Vysvědčení JINAK je projekt, za kterým stojí Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity. Podle jeho záměru by měl dokument na šesti stranách obsahovat vedle slovního hodnocení zaměřeného na pokrok a silné stránky jednotlivce i prostor pro sebereflexi žáků. Možné bude doplnit také klasifikační stupeň. Tato metoda se měla zavádět do praxe počínaje školním rokem 2024/2025, zatím ale není schválena.

Jak číst slovní hodnocení?

Slovní hodnocení může poskytovat řadu výhod. Každému žákovi lze individuálně sdělit, co se mu za poslední rok dařilo, zároveň ale ukazuje výzvy, na kterých by měl žák pracovat v dalším pololetí nebo ročníku. Tato sdělení jsou tím hlavním, na co byste se měli při čtení zaměřit.

Chcete-li si udělat alespoň orientační představu, jaké známce na „klasickém“ vysvědčení výkon vašeho dítěte odpovídal, můžete se zaměřit například na míru samostatnosti nebo chybovosti při řešení úkolů, kterou dítě ve škole vykazovalo. Pokud bude u daného předmětu napsáno, že dítě pracuje s minimálním počtem chyb a málokdy je potřeba mu dopomoci, jedná se zpravidla o výsledek na jedničku.

Pokud k chybám dochází častěji a dítě vyžaduje asistenci s řešením úkolů, může se jednat o výsledek chvalitebný či dobrý. V případě, že ve slovním hodnocení stojí, že žák vyžaduje výraznou pomoc a chybuje velmi často, obdobou je klasifikační stupeň „dostatečný“.

Je však nutné brát ohled na to, že každý pedagog má trochu odlišný styl hodnocení a může přikládat jinou váhu různým faktorům. Návod výše je tedy jen orientační. A pokud po důkladném přečtení slovního hodnocení stále nevíte, jak to s vaší ratolestí je a jak se jí ve studiu daří, je obvykle možné si s pedagogem vybraného předmětu domluvit schůzku a prospěch dítěte s ním probrat podrobně, abyste věděli, na co se v dalších letech zaměřit.

Která vysvědčení si schovat?

Nejdůležitější jsou vysvědčení o nejvyšším dosaženém vzdělání, která se vám budou hodit i v pracovním životě. Bezpečně tedy uschovejte vysvědčení z konce deváté třídy, maturitní vysvědčení, výuční list nebo vysokoškolský diplom.

Během přijímacího řízení se vám mohou hodit i vysvědčení z předešlých let studia. Školy sice nemají povinnost průběžné výsledky zohledňovat, ale dělat to mohou. Zpravidla se pak zabývají posledními dvěma ročníky. Není však na škodu si uchovat i vysvědčení starší.

U přijímacích zkoušek na střední školy může průměr známek tvořit až 20 % hodnocení. U některých vysokých škol je pak možné, že s výbornými výsledky z předchozího studia budete ke studiu přijati bez přijímaček.

Kdy dostanu vyznamenání?

Vyznamenání dostanou všichni žáci, jejichž známky na vysvědčení splňují dvě podmínky. Tou první je, že nemají ze žádného předmětu horší známku než dvojku a zároveň nemají sníženou známku z chování. Druhou podmínkou je průměr známek, který nesmí být vyšší než jedna a půl.

Jak si spočítat průměr na vysvědčení a k čemu se hodí?

Dosažení určitého průměru vyžadují některé školy jako kritérium pro přijetí. Může být také podmínkou pro udělení stipendia.

Pokud nevíte, jak si průměr známek na vysvědčení spočítat, postupujte podle následujících kroků:

  1. Součet známek: Sečtěte všechny známky dohromady.
  2. Počet známek: Spočítejte, kolik známek máte.
  3. Výpočet průměru: Vydělte součet známek počtem známek.

Příklad: Předpokládejme, že máte tyto známky: 1, 2, 2, 3, 1, 2.

  1. Součet známek: 1 + 2 + 2 + 3 + 1 + 2 = 11.
  2. Počet známek: 6.
  3. Výpočet průměru: 11 / 6 = 1,83.

Váš průměr je tedy 1,83.

Trojka z chování: Jaké může mít důsledky?

Trojku z chování dostane žák, který se záměrně dopustil zásadních porušení školního řádu a vážně ohrozil výchovu nebo bezpečnost a zdraví jiných osob. Co to ale znamená pro žáka samotného? Trojka může hrát důležitou roli při přechodu ze základní na střední školu. Některé totiž požadují, aby žák neměl v posledních letech studia sníženou známku z chování. Další zásadnější vliv však snížené hodnocení chování nemá.

Kdy je žák nehodnocen?

Žák může být nehodnocen z více důvodů. Mezi ty nejčastější patří vysoká absence nebo nedostatek podkladů, na základě kterých by mohl být klasifikován. Hranice určující nedostatečnou absenci se ale může na jednotlivých školách lišit. Dohledatelná by měla být ve školním řádu.

Co se stane, pokud budete mít na vysvědčení napsáno místo známky „N“, „nehodnocen“ nebo "nehodnocena"? Školský zákon popisuje situaci rozdílně pro první a druhé pololetí.

Pokud není možné žáka hodnotit na konci prvního pololetí, je určen ředitelem školy náhradní termín pro hodnocení. Ten musí být nejpozději do dvou měsíců od skončení prvního pololetí. Pokud ani v tomto termínu není možné žáka hodnotit, bude za první pololetí nehodnocen.

„Nelze-li žáka hodnotit na konci druhého pololetí, určí ředitel školy pro jeho hodnocení náhradní termín, a to tak, aby hodnocení za druhé pololetí bylo provedeno nejpozději do konce září následujícího školního roku. V období měsíce září do doby hodnocení navštěvuje žák nejbližší vyšší ročník, popřípadě znovu devátý ročník,“ stojí ve školském zákoně o nehodnocení v druhém pololetí.

Pokud není možné v druhém pololetí žáka hodnotit ani v náhradním termínu, musí opakovat ročník.

Co když jsem ztratil potřebné vysvědčení?

Pokud se vám podařilo vysvědčení ztratit, nemusíte věšet hlavu. Škola, kterou jste absolvovali, vám na žádost vystaví stejnopis. Za vyhotovení si může nárokovat úhradu v maximální výši 100 korun.

Počítejte s tím, že proces komunikace se školou a vydání dokumentu někdy trvá i několik týdnů. Zjistíte-li, že vám vysvědčení chybí a budete ho brzy potřebovat, zažádejte o vydání stejnopisu co nejdříve.

Školy nearchivují samotná vysvědčení, po dobu 45 let od ukončení studia však uchovávají podklady pro jejich vydání. Následně dokumentaci předávají místně příslušnému státnímu okresnímu archivu. Ten vám duplikát vystaví i v případě, že vaše škola před uplynutím této lhůty ukončila svoji působnost.

Poznámka redakce: V článku jsme zpřesnili informaci o vyznamenání a o tom, za jakých podmínek je žák nehodnocen a co tato situace obnáší. Čtenářům děkujeme za zpětnou vazbu a za uvedení nepřesné informace se omlouváme.

Doporučované