Hlavní obsah

Koleje, nebo sdílený byt? Porovnání, které vám pomůže si vybrat

Foto: pixabay.com

Bohatý společenský život, nebo soukromí a klid? I to může být jeden z rozdílů mezi kolejí a studentským bytem.

Hledáte ubytování pro svůj studijní život? Zjistěte, jaké jsou hlavní rozdíly a výhody i nevýhody kolejí a studentských bytů. Pomůžeme vám rozhodnout se, co je pro vás nejlepší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S nástupem na vysokou školu často souvisí i nutnost najít si nové bydlení. Mnoho studentů v posledních letech preferuje sdílené byty. Důvodem může být větší komfort, cenová dostupnost, ale také nedostatečná kapacita kolejí.

V České republice je více než 150 kolejí, které poskytují ubytování studentům vysokých škol. Rozmístěny jsou po celé zemi a spadají pod různé univerzity. Největší koncentrace kolejí je v Praze. Měsíční náklady na ubytování se u nich pohybují od 3000 do7 000 Kč, v závislosti na typu ubytování a lokalitě. Bydlení ve studentském bytě je cenově různorodé a závisí na městě, lokalitě, velikosti bytu a dalších faktorech.

Výhody a nevýhody bydlení ve sdíleném bytě

Výhody:

  • Soukromí a prostor: větší soukromí a více prostoru než na koleji.
  • Flexibilita: možnost volby spolubydlících, vybavení a lokality.
  • Klidnější prostředí.

Nevýhody:

  • Vzdálenost: možnost delšího dojíždění do školy.
  • Vyšší náklady: Cena bytu může být vyšší než na koleji, zvláště v žádaných lokalitách.
  • Vybavení: nutnost pořídit si vlastní nábytek a zařízení.

Výhody a nevýhody kolejí

Výhody:

  • Komunita: život mezi studenty, snadnější navazování přátelství.
  • Nižší náklady: průměrně nižší cena než u bytů.
  • Méně starostí: jednodušší řešení problémů s údržbou a vybavením.

Nevýhody:

  • Nedostatek soukromí: sdílení pokoje a společných prostor.
  • Standardizované vybavení: omezená možnost úprav a personalizace pokoje.
  • Dostupnost: omezená kapacita, zejména pro nové studenty.

Státní, nebo soukromé koleje?

Rozdíly mezi státními a soukromými kolejemi může být značný. Státní koleje, spravované univerzitami nebo státem, nabízejí základní vybavení jako postel, skříň, stůl a židli. Vybavení se může lišit, koupelny bývají často společné na patře. Ceny se zpravidla pohybují mezi 3000 a 7000 Kč měsíčně. Místa na státních kolejích jsou často omezená, takže je potřeba si ubytování zajišťovat s předstihem, zejména v oblíbených lokalitách, jako je Praha, Brno či Ostrava.

Soukromé koleje nabízejí modernější a komfortnější ubytování s nadstandardními službami jako vlastní koupelna, fitness centrum či společenské místnosti. Ceny se obvykle pohybují mezi 5000 a 20 000 Kč měsíčně, vše se odvíjí od velikosti bytů a pokojů. Dostupnost míst na soukromých kolejích bývá lepší, protože disponují většími kapacitami a ceny mohou být pro mnoho studentů příliš vysoké. Rezervace místa je tedy obvykle jednodušší, i tak ale vyžaduje včasné plánování. Mezi soukromé koleje v Česku patří například Domeq v Brně nebo Student House Botic v Praze. Výběr mezi státní a soukromou kolejí závisí na preferencích, finančních možnostech a požadavcích na komfort.

Kde hledat studentské byty?

Hledání studentského bydlení mimo koleje může být výzvou. Možností, kam se obrátit, je však vícero. Prvním krokem je se zeptat známých, kteří studují ve městě, kde se nachází vaše budoucí vysoká škola. Na konci semestru se vždy řada studentů stěhuje a přenechává volná místa ve sdílených bytech.

Dalším způsobem je hledání skrze realitní společnosti. Vybírat můžete z nepřeberného množství nabídek bytů, různých velikostí a cen. Předem si promyslete, jak velký byt hledáte a pro kolik osob. Počítejte však s tím, že majitel má právo určit, kolik lidí může v bytě bydlet. Pravidlo „čím větší byt, tím více lidí“ tedy rozhodně neplatí vždy.

Pokud nehledáte přímo celý byt, ale jen pokoj nebo místo v pokoji, poohlédněte se ve specializovaných skupinách na facebooku.

Podobné nabídky jsou často dostupné také přímo ve školách na nástěnkách nebo ve studentských skupinách.

Jak se přihlásit na koleje?

Přihlášení na koleje na českých univerzitách obvykle probíhá prostřednictvím elektronických systémů univerzit. Každá univerzita má svůj specifický systém a postup, většinou ale obnáší následující kroky:

  • Informace a termíny: Nejprve je důležité sledovat webové stránky univerzity nebo příslušného oddělení pro ubytování, abyste zjistili aktuální informace o termínech a postupech pro podávání žádostí.
  • Podání žádosti: Žádosti se podávají elektronicky prostřednictvím univerzitního informačního systému nebo speciálního portálu pro ubytování.
  • Vyplnění žádosti: V příslušném systému je třeba vyplnit žádost o ubytování, kde zadáte osobní údaje, vyberete preferovanou kolej a typ pokoje (například jednolůžkový nebo dvoulůžkový)
  • Potvrzení a další kroky: Po podání žádosti obdržíte potvrzení o přijetí či nepřijetí na kolej. Pokud budete přijati, dostanete další informace o termínu nastěhování a potřebných dokumentech. Některé univerzity vyžadují také platbu zálohy na ubytování, která je většinou vratná​.
  • Smlouva a platby: Před nastěhováním je nutné podepsat smlouvu a provést platby podle pokynů uvedených v potvrzovacím e-mailu.

Ubytovací stipendium

Ubytovací stipendium je specifický typ finanční podpory, který poskytují univerzity studentům na pokrytí nákladů na ubytování. Toto stipendium je určeno především pro studenty, kteří využívají právě koleje nebo studentské bydlení, jinak řečeno nepochází z místa jejich vysoké školy. Stipendium obvykle mohou čerpat studenti prezenční formy studia a je vypláceno pravidelně, zpravidla ve čtvrtletních nebo semestrálních intervalech. Výše stipendia se liší mezi jednotlivými univerzitami a může se pohybovat od několika stovek do několika tisíc korun měsíčně. Studenti musí každoročně podávat žádost o stipendium prostřednictvím univerzitního informačního systému nebo příslušného oddělení pro stipendia.

Co dělat, když se nedostanu na kolej?

Kapacita kolejí je omezená a ne všichni studenti mají to štěstí, že ubytování získají. Pokud na konci léta ještě nemáte zajištěno, kde budete bydlet, nepanikařte. Stále existuje několik možností, jak situaci vyřešit.

  • Koleje jiné fakulty nebo univerzity Pokuste se zjistit, zda jiné fakulty nebo univerzity ve stejném městě nemají volná místa na svých kolejích. Některé instituce umožňují ubytování studentů z jiných fakult, pokud mají kapacitu.
  • Dojíždění Pokud to není příliš daleko, můžete zvážit dojíždění do školy. Sice to znamená více času stráveného na cestě, ale může to být dočasné řešení, dokud nenajdete vhodnější ubytování.
  • Pomoc u rodiny a přátel Pokud máte ve městě, kde studujete, rodinu nebo přátele, zkuste se s nimi domluvit na dočasném ubytování. Toto řešení vám může poskytnout potřebný čas na hledání stabilnějšího bydlení.
  • Studentské organizace Studentské organizace a spolky často nabízejí pomoc s hledáním ubytování. Mohou mít přehled o volných pokojích nebo bytech, které pronajímají starší studenti nebo absolventi. Neváhejte se proto na tyto organizace obrátit a požádat o radu či pomoc.
  • Soukromé koleje a ubytovny nebo sdílený byt

Kolik stojí studentský život?

Náklady na bydlení se liší podle lokality a typu ubytování. Minimální nájemné se pohybuje kolem 3000 Kč měsíčně. Značným výdajem pak bývá i stravování. Mnoho studentů využívá oblíbené menzy, kde se cena jídel pohybuje kolem 100 Kč. Ještě levnější alternativou je vařit si doma, ať už na koleji, nebo v pronajatém bytě.

Dalším významným nákladem je doprava. Pokud student denně využívá městskou hromadnou dopravu (MHD), je výhodné pořídit si dlouhodobou jízdenku, například měsíční, tříměsíční nebo roční. Dále jsou tu výdaje spojené s telefonními poplatky, nákup potřebné drogerie, oblečení a podobně. Pokud jde o sdílené bydlení, častokrát se nájemníci dohodnou a mají společné peníze na nákup věcí do společných prostor nebo třeba věcí na úklid.

Individuální náklady se mohou výrazně lišit v závislosti na osobních preferencích a životním stylu studenta. Proto je důležité si předem pečlivě naplánovat rozpočet a zvážit všechny možné výdaje.

Jak si vylepšit pokoj na koleji

Vylepšit si bydlení na koleji nemusí být složité ani drahé. Začněte tím, že svůj pokoj uspořádáte podle zásad minimalismu, což znamená zbavit se nepotřebných věcí a udržovat pouze to, co skutečně používáte. Investujte do kvalitního osvětlení, které vám pomůže vytvořit příjemnou atmosféru, a přidejte několik rostlin, které prostor oživí a zlepší kvalitu vzduchu. Měkké textilie, jako jsou polštáře, přehozy a koberce, mohou také výrazně zvýšit komfort a dodat pokoji osobní kouzlo. Nezapomeňte na úložné prostory – krabice, košíky nebo organizéry pomohou udržet pořádek a efektivně využít místo. Nakonec se zamyslete nad výzdobou – osobní fotografie, obrazy nebo plakáty mohou přidat na útulnosti a proměnit kolejní pokoj v příjemné místo, kde se budete cítit jako doma.

Doporučované