Hlavní obsah

Vysokoškolská stipendia: Na co máte nárok a kdy zažádat?

Foto: Shutterstock.com

Stipendium může výrazně pomoci s finanční zátěží při studiu na vysoké škole.

Nastupujete na vysokou školu, ale bojíte se finanční zátěže? Stipendium vám může výrazně usnadnit život. Seznam Zprávy sepsaly přehled různých typů stipendií, jejich podmínky, jak o ně zažádat a na co máte nárok.

Článek

Stipendium je finanční podpora pro studenty, kteří splňují určité podmínky stanovené školou nebo jiným poskytovatelem finanční podpory. Ty mohou zahrnovat sociální situaci, studijní výsledky nebo specifické potřeby.

Jaké jsou typy stipendií na vysoké škole?

  1. Sociální stipendium
  2. Prospěchové stipendium
  3. Ubytovací stipendium
  4. Doktorandské stipendium
  5. Mimořádné stipendium
  6. Sportovní stipendium
  7. Stipendium na výzkum nebo zahraniční stáže
  8. Stipendium pro studenty se specifickými potřebami

Sociální stipendium

Stipendium v tíživé sociální situaci je určeno studentům z rodin s nízkými příjmy. Výše tohoto stipendia se liší podle konkrétní školy a podmínek stanovených státem. Na sociální stipendium má nárok student, jehož rodina dosahuje určitého příjmového stropu. Obvykle se žádá na začátku akademického roku.

Prospěchové stipendium

Toto stipendium je udělováno na základě výborných studijních výsledků. Výše prospěchového stipendia se liší podle školy a konkrétního studijního programu. V některých případech je předem určen průměr, kterého student musí dosáhnout, jindy se počítá zpětně na konci školního roku.

Ubytovací stipendium

Tato finanční podpora je určena studentům, kteří bydlí daleko od místa výuky. Výše ubytovacího stipendia se na většině škol pohybuje v rozmezí 500 až 800 Kč měsíčně a obvykle se přisuzuje právě na základě vzdálenosti školy a trvalého bydliště.

Jak získat stipendium?

O stipendium je třeba zažádat včas prostřednictvím školního informačního systému nebo na příslušném oddělení fakulty. Každá škola má své specifické termíny a podmínky, které je nutné dodržet. O prospěchové stipendium se obvykle žádá po skončení semestru, kdy jsou k dispozici známky.

Doktorandské stipendium

Je finanční podpora pro studenty doktorských programů. Výše tohoto stipendia se liší podle konkrétního programu a instituce, ale obvykle se pohybuje mezi 10 000 a 15 000 Kč měsíčně. Doktorandi mohou získat i další formy podpory, jako jsou výzkumné granty.

Mimořádné stipendium

Mimořádné stipendium může být uděleno studentům za mimořádné zásluhy, jako je účast na významných projektech nebo reprezentace školy. Výše je individuální a rozhoduje o něm zpravidla rektorát školy.

Sportovní stipendium

Je určeno studentům, kteří reprezentují svou školu na sportovních akcích, soutěžích nebo jiných sportovních aktivitách na vysoké úrovni. Toto stipendium se často uděluje v závislosti na úspěších studenta v konkrétním sportu a jeho přínosu pro reprezentaci školy. Hlavním cílem tohoto stipendia je podpora sportovně nadaných studentů, kteří vedle svých akademických povinností aktivně sportují a reprezentují školu.

Stipendium na výzkum nebo zahraniční stáže

Toto stipendium je poskytováno studentům, kteří se zapojují do výzkumných projektů nebo mají možnost absolvovat studijní či výzkumnou stáž v zahraničí. Stipendium pokrývá náklady, jako jsou materiály, vybavení nebo cestovní a ubytovací náklady při zahraničním pobytu. Výše stipendia se liší v závislosti na konkrétním projektu, délce stáže a destinaci.

Stipendium pro studenty se specifickými potřebami

Tato finanční podpora je určena pro studenty s tělesným, smyslovým nebo jiným zdravotním postižením, kteří potřebují podporu pro úspěšné zvládnutí studia. Toto stipendium může zahrnovat prostředky na nákup speciálních pomůcek, úpravu studijního prostředí, asistenci nebo jiné služby. Výše stipendia závisí na konkrétních potřebách studenta a může se lišit podle podmínek stanovených školou. Cílem tohoto stipendia je zajistit rovné příležitosti ke studiu pro všechny studenty bez ohledu na jejich zdravotní stav nebo speciální potřeby.

Jak se daní stipendium?

Stipendium je obvykle osvobozeno od daně bez ohledu na to, zda ho pobírá student nebo jiná osoba. Tudíž z obdržení takového příjmu vám nevzniká povinnost podat daňové přiznání.

Jak dlouho můžu studovat zadarmo a kdy budu platit za studium?

Studium je na veřejných vysokých školách v České republice zdarma po standardní dobu plus jeden rok. Tedy na bakalářské studium jsou to čtyři roky a na navazující magisterské tři. Pokud student tuto dobu překročí, začne platit poplatky za prodloužené studium. Status studenta a s ním spojené výhody, jako je osvobození od povinnosti platit zdravotní pojištění, trvají obvykle do 26 let věku.

Přivýdělek při studiu

Jako studenti máte několik možností, jak si přivydělat během studia. Kromě brigád můžete získat peníze i prostřednictvím stipendií, grantů nebo pracovních stáží. Kombinace studia a práce však vyžaduje dobrou organizaci času.

V jakých oblastech studenti nejčastěji pracují?

  • Gastronomie a pohostinství: číšník, barman, kuchařský pomocník, obsluha rychlého občerstvení, barista, pracovník v pekárně.
  • Maloobchod a prodej: prodejce, pokladní, pracovník pro doplňování zboží, pracovník oddělení zákaznického servisu, prodavač specializovaných produktů (elektronika, oblečení).
  • Administrativa a kancelářská práce: administrativní asistent, recepční, datový operátor, asistent v personálním oddělení, sekretář.
  • Event management a promo akce: hosteska, promotér, koordinátor akcí, asistent na konferencích a seminářích, pracovník na festivalových stáncích.
  • Dětské tábory a animace: vedoucí skupiny v táboře, animátor v rekreačním zařízení, instruktor sportovních aktivit, pracovník dětského klubu, učitel plavání.
  • IT a digitální média: správce sociálních sítí, tvůrce digitálního obsahu, analytik sociálních médií, správce online komunit, technická podpora.
  • Praktické stáže a asistence ve výzkumu: stážista, výzkumný asistent, laboratorní technik, asistent ve vědeckém projektu, pracovník v terénním výzkumu.

Vyplácení stipendií

Stipendia se vyplácí obvykle jednou za semestr, ovšem závisí na druhu a podmínkách. Některá stipendia, jako jsou například doktorandská, mohou být vyplácena pravidelně každý měsíc.

Získání stipendia může výrazně usnadnit studentský život a snížit finanční zátěž spojenou se studiem. Proto je důležité se o možnosti stipendií včas informovat a podat žádost v požadovaných termínech. Každá vysoká škola má své vlastní programy a podmínky, proto je dobré se obrátit na studijní oddělení nebo využít informační systém školy.

Doporučované