Hlavní obsah

Kombinované nebo dálkové studium? Ukážeme vám, co to obnáší

Foto: Shutterstock.com

Možností, jak skloubit práci a studium, je více. Vyznáte se v nich?

Studenti v České republice nemusí studovat pouze prezenčně. Na vysokých školách při kombinovaném studiu školu navštěvují třeba jen o víkendu. Má to však i své nevýhody.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kombinované a dálkové studium nebo distanční výuka jsou moderní vzdělávací formáty, které přinášejí nové možnosti a flexibilitu oproti tradiční prezenční výuce. Tyto formy vzdělávání se vyznačují odlišným způsobem výuky a interakce mezi studenty a učiteli. Co byste měli vědět, než se rozhodnete studovat dálkově?

Kombinované, dálkové studium a distanční výuka

Ač by se mohlo zdát, že kombinované a dálkové studium je totéž, není tomu tak. Každý druh studia má svá specifika a každý student si tak může vybrat, co mu sedí nejvíce.

Kombinované studium

  • Forma výuky: Kombinované studium spojuje prvky prezenčního a distančního studia. Studenti se pravidelně účastní výuky ve škole, obvykle o víkendech nebo ve večerních hodinách, a zbytek času se věnují samostudiu.
  • Interakce s učiteli a spolužáky: Častější osobní setkávání s učiteli a spolužáky během výuky. To umožňuje přímou interakci, diskuze a okamžité řešení problémů.
  • Struktura studia: Studenti mají pevně daný rozvrh pro prezenční výuku, která je doplněna samostatnou prací a úkoly na dálku.
  • Výhody: Větší podpora od učitelů a spolužáků díky častějším osobním setkáním. Vhodné pro ty, kdo potřebují strukturovaný režim a častější kontrolu své práce.

Dálkové studium

  • Forma výuky: Dálkové studium je převážně samostatné studium. Studenti studují doma podle materiálů poskytovaných školou, často využívají online platformy pro výuku, konzultace a odevzdávání úkolů.
  • Interakce s učiteli a spolužáky: Omezená interakce, většinou prostřednictvím e-mailu, diskuzních fór nebo online konzultací. Osobní setkání jsou velmi vzácná nebo zcela chybí.
  • Struktura studia: Velmi flexibilní, studenti si mohou zvolit, kdy a kde budou studovat. To však vyžaduje vysokou míru samostatnosti a disciplíny.
  • Výhody: Maximální flexibilita, možnost studovat z jakéhokoli místa a přizpůsobit si studium vlastním časovým možnostem. Vhodné pro ty, kdo mají zaměstnání nebo jiné závazky, které jim brání v pravidelné účasti na prezenční výuce.

Distanční výuka

  • Forma výuky: Výuka na dálku prostřednictvím online platforem v reálném čase.
  • Interakce s učiteli a spolužáky: Probíhá online, často za použití videokonferenčních nástrojů.
  • Struktura studia: Výukové aktivity v reálném čase, strukturovanější a organizovanější než čistě dálkové studium.
  • Výhody: Okamžitá zpětná vazba a interakce, která může pomoci udržet studenty motivované a zapojené.

Srovnání jednotlivých forem studia

  • Kombinované studium: Mix prezenční a dálkové výuky, pravidelné osobní setkání, pevný rozvrh, strukturovanější podpora.
  • Dálkové studium: Převážně samostudium, minimální osobní setkání, maximální flexibilita, vyžaduje vysokou míru samostatnosti.
  • Distanční výuka: Výuka na dálku v reálném čase přes internet, strukturovaná komunikace a interakce online, okamžitá zpětná vazba.

Kombinované studium na vysokých školách

Kombinované studium na vysokých školách je ideální pro studenty, kteří potřebují flexibilitu kvůli pracovním či jiným závazkům. Studenti navštěvují školu obvykle o víkendech nebo večerech, několikrát měsíčně. Mohou se zde také setkat s průběžným přezkoušením během semestru. Zkoušky se skládají prezenčně na škole v pevně stanovených termínech. Pro technické nebo přírodovědné obory mohou být praktické laboratorní práce plánované na víkendové dny nebo v blocích. Vždy je důležité si předem ověřit, zda obor, na který se student hlásí, umožňuje studovat kombinovaně.

Kombinované studium na středních školách

Kombinované studium na středních školách není tak obvyklé jako na těch vysokých, ale některé školy ho přece jen nabízejí. Frekvence potřebné přítomnosti ve škole se může lišit podle konkrétního školního programu a oboru. Studenti se ale běžně setkávají s tím, že mají například jeden či dva dny v týdnu prezenční výuku, při níž absolvují vyučovací hodiny se svými učiteli a spolužáky. Zbývající část vzdělávání probíhá distanční formou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ studenti studují nezávisle pomocí online materiálů a zadání, čímž se jim nabízí větší flexibilita v harmonogramu a možnost přizpůsobit si učení svým individuálním potřebám. Zkoušky a maturitní zkouška probíhají prezenčně.

V rámci kombinovaného studia na středních školách se studenti mohou setkat s různými formami přezkoušení, které zahrnují jak tradiční, tak moderní přístupy k hodnocení jejich znalostí a dovedností.

Kombinované studium na uměleckých školách a konzervatořích

Na uměleckých školách se pravidla pro kombinované studium mohou lišit v závislosti na konkrétní škole a oboru, který studenti studují. Obecně platí, že umělecké školy kladou důraz na praktické cvičení a interakci s pedagogy a kolegy, což může být obtížné realizovat distanční formou. Některé umělecké školy určité možnosti kombinovaného studia nabízejí, ve většině případů však půjde o umělecké školy, kde neprobíhá praktická výuka.

Některé studijní obory je možné studovat pouze prezenčně. Před zahájením studia si vždy ověřte, zda daný obor studium kombinovanou nebo dálkovou formou umožňuje.

Nejčastější obory studované kombinovaně

Kombinovaná forma vzdělávání je populární zejména v oborech, které umožňují větší flexibilitu a samostatné studium. Mezi nejčastěji studované obory patří:

  • Humanitní vědy: Pedagogika, sociální práce, psychologie.
  • Ekonomické a manažerské obory: Management, ekonomie, marketing.
  • Technické obory: Informační technologie, inženýrství.
  • Zdravotní a sociální péče: Ošetřovatelství, fyzioterapie, veřejné zdravotnictví.
  • Právní obory: Právo, veřejná správa​

Práce a studium?

Studium při práci, ať už dálkově nebo kombinovaně, nabízí v České republice flexibilitu, ale přináší také výzvy. Legislativně mají zaměstnanci nárok na pracovní volno pro studijní povinnosti dle zákoníku práce, avšak záleží na dohodě se zaměstnavatelem. Co se týče daní, studenti, kteří pracují, musí odvádět daně stejně jako ostatní zaměstnanci. Existují však některé úlevy a slevy na dani, které mohou využít, například sleva na poplatníka, která je standardně dostupná všem, nebo sleva na studenta, kterou mohou využít studenti do 26 let (v případě doktorského studia do 28 let). Taktéž mohou uplatnit slevu na dani za školkovné, pokud mají děti.

Kombinace práce a studia vyžaduje výbornou organizaci času a disciplínu, aby studenti nezanedbávali své povinnosti. Důležité je pravidelně se věnovat studiu a udržovat kontakt s vyučujícími a spolužáky. Klíčem k úspěchu je efektivní plánování času, stanovení priorit a komunikace s okolím. Využívání moderních technologií pro online studium a sociální podpora jsou také nezbytné pro úspěšné skloubení práce a studia.

Výhody a nevýhody kombinovaného studia

Výhody:

  • Flexibilita: Možnost kombinovat studium s prací nebo rodinnými povinnostmi.
  • Samostatné plánování: Studenti si v rámci možností mohou přizpůsobit tempo a čas studia.
  • Přístup ke studijním materiálům online: Obvykle umožňuje studium odkudkoliv.
  • Nižší náklady na dopravu a ubytování: Ušetření peněz spojených s každodenním dojížděním a ubytováním.

Nevýhody:

  • Omezené studentské výhody: Například ztráta nároku na ubytovací stipendium nebo nemožnost získat studentskou kartu ISIC. (Některé univerzity nabízejí místo toho karty s licencí ALIVE, která poskytuje některé benefity ISIC karty).
  • Zdravotní pojištění: Studenti obvykle ztrácí status studenta a musí si pojištění hradit sami, pokud není hrazeno zaměstnavatelem.
  • Náročná sebekázeň: Vyžaduje vysokou míru samostatnosti a disciplíny.
  • Menší sociální interakce: Méně příležitostí pro osobní kontakt s učiteli a spolužáky.

Máte zkušenosti s dálkovým nebo kombinovaným studiem? Podělte se s námi v komentářích.

Doporučované