Hlavní obsah

Glosa: Nastal čas zrušit Národohospodářskou fakultu

Foto: Martin Pavlík

Snímek loňské demonstrace na podporu tehdejšího děkana Miroslava Ševčíka před budovou VŠE na Churchillově náměstí v Praze.

Je úplně jedno, že Miroslav Ševčík už není děkanem Národohospodářské fakulty VŠE. Jeho vliv je natolik silný, že bez extrémního řešení není možné kdysi uznávanou školu vzkřísit.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přesně před rokem, 27. června 2023, napsal můj kolega Václav Dolejší komentář s titulkem „Ševčík padl. Teď ještě zrušit celou fakultu“. Tenkrát možná zněl kompletní konec Národohospodářské fakulty (NF) Vysoké školy ekonomické jako radikální nápad, dnes se o takovém postupu mluví zcela vážně. A právem.

Minulý týden možnost takového postupu naznačil už i rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák, který Miroslava Ševčíka loni v prosinci definitivně odvolal z funkce děkana. „Není to [zlepšení pověsti NF a atmosféry na fakultě, pozn. aut.] problém jedné fakulty, ale už celé školy. Pokud to fakulta nezvládne, tak musím já a senát konat. Když se podíváte, jaké tam jsou možnosti, tak jich tam moc není,“ řekl Dvořák pro iRozhlas.

Nejprve čistě prakticky: podle zákona o vysokých školách rozhoduje o zrušení fakulty na návrh rektora akademický senát univerzity, a naproti tomu akademický senát fakulty či děkan v tomto nemají žádné formální pravomoci. Jinými slovy rektor má naprosto nezpochybnitelný mandát proces zrušení NF začít a kvůli akademickým svobodám mu do toho nemůže nikdo mluvit.

Jistě, přiznejme, v polistopadové historii by v takovém kontextu šlo o bezprecedentní krok. Ovšem evidentně o krok nutný.

Nová děkanka NF Adéla Zubíková totiž oznámila, že se Miroslav Ševčík opět vrátí do vedení fakulty jako její proděkan. Některé oficiální komentáře takový postup označovaly za „krok, který nepřispěje k řešení a uklidnění situace“, bez obalování v diplomatickém cukru lze ovšem říci, že to je donebevolající výsměch a ukázka toho, jak si Ševčík fakultu zprivatizoval.

Z toho pak vychází, že si na své fakultě může dělat, co chce, a jeho kolegové ho budou za všech okolností krýt (velmi často protože jsou mu kariérně zavázáni, například historika Kováře vzal Ševčík na svou fakultu navzdory prokázanému plagiátorství a vyhazovu z Univerzity Karlovy). Takže i když nebude děkanem, je naprosto zřejmé, že jako šedá eminence bude mít za každých okolností absolutní vliv na všechno dění.

A svým nástupem na post proděkana demonstruje, že tento vliv hodlá využívat naplno a bez ohledu na cokoliv, čímž ukazuje pomyslný prostředníček nejen rektorovi, ale i nám všem, kteří VŠE platíme.

To všechno je pro zdravé fungování vědecké a vzdělávací instituce zásadní problém. A projevuje se to mezi jinými věcmi například na odchodu mnoha kvalitních vědců a pedagogů z instituce, například Libora Duška nebo Miroslava Zajíčka, dramatickém úbytku zájemců o studium nebo velmi podprůměrné vědecké činnosti (třeba v minulém roce vykázala NF jen polovinu odborných článků oproti Fakultě podnikohospodářské a čtvrtinu oproti Fakultě informatiky a statistiky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a to nezmiňuju, že čtyři články z NF jsou z nějakého důvodu v maďarštině).

A na tomto místě je třeba hlasitě zopakovat, že Ševčíkovy politické názory jsou tím nejmenším problémem, kterým NF jako instituce čelí a v celé kauze hrají jen podružnou roli, i když sám Ševčík bude tvrdit opak. Kdyby proti němu a jeho akademické juntě existovala na škole systematicky nelikvidovaná názorová opozice, věřil bych, že Národohospodářská fakulta má šanci na vzkříšení.

Jenže ta už dlouhou dobu neexistuje a věřit v něco podobného tak prostě nelze. Takže se to nemusí protahovat, osobní podnik Miroslava Ševčíka placený z veřejných peněz můžeme zrušit a postavit novou instituci, která by se kvalitou vyrovnala Institutu ekonomických studií na Univerzitě Karlově. Vysoká škola ekonomická by si takovou fakultu nepochybně zasloužila.

Doporučované