Hlavní obsah

S Erasmem do zahraničí: Co potřebujete vědět, než vyrazíte

Foto: Kavun Halyna, Shutterstock.com

Během studia v zahraničí můžete získat mnoho nových zkušeností.

Vyjet, či nevyjet? Program Erasmus+ přináší spoustu nových příležitostí nejen pro studenty. V článku jsme sepsali vše, co byste měli vědět, než se rozhodnete vycestovat za pobytem v zahraničí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Program Erasmus+ umožňuje studentům, pedagogům a dalším akademickým pracovníkům vycestovat do zahraničí za účelem studia, stáží nebo výzkumu. Zúčastnit se mohou nejen vysokoškolští studenti, ale také studenti středních škol, učitelé, mladí pracovníci či dobrovolníci.

Které možnosti Erasmus+ nabízí?

  1. Studium v zahraničí: Studenti mohou strávit semestr nebo celý akademický rok na partnerské univerzitě v jiném evropském státě. Rozšíříte si tak své akademické obzory, získáte nové znalosti a dovednosti, které vám mohou pomoci při budoucí kariéře.
  2. Stáže: Kromě studia je možné absolvovat i odbornou stáž ve firmě, výzkumném centru nebo jiné instituci. Tyto stáže vám pomohou získat praktické zkušenosti ve vašem oboru a zvýšit vaši konkurenceschopnost na trhu práce. Trvat mohou od dvou měsíců do jednoho roku.
  3. Výzkumné pobyty a pedagogické výměny: Pokud jste akademik či učitel, máte možnost vycestovat na krátkodobé nebo dlouhodobé pobyty, kde můžete přednášet, vést semináře nebo se zapojit do výzkumných projektů.
  4. Dobrovolnictví a výměny mládeže: Erasmus+ není určen pouze pro studenty a akademiky. Mladí lidé mohou vyjet na dobrovolnické pobyty nebo se zúčastnit různých výměnných projektů zaměřených na rozvoj měkkých dovedností, jako je týmová práce a mezikulturní porozumění.

Fakta

  • Program Erasmus funguje od roku 1987. Původním cílem bylo podpořit užší spolupráci mezi vysokoškolskými institucemi v Evropě. V současné podobě (od roku 2014) funguje jako Erasmus+.
  • Erasmus+ zastřešuje nadnárodní spolupráci a mobilitu v oblasti vzdělávání, odborné přípravy a sportu mládeže v Evropě. Stále častěji cílí i mimo Evropu. V letech 2014–2021 se programu Erasmus+ zúčastnilo více než 13 milionů lidí (studentů i profesorů).
  • Díky mezinárodnímu vzdělávání se od roku 1998 na studium či stáž dostalo přes 411 tisíc českých účastníků. Letošní rozpočet programu Erasmus+ pro Česko činí 89,8 milionu eur.
  • Naopak do Česka zavítalo za dobu fungování kolem 450 tisíc lidí. 48 % přijíždějících studentů míří do Prahy.

Kam nejčastěji mířili studenti z českých univerzit v roce 2023?

Foto: DZS.

Do kterých zemí mířili v roce 2023 nejčastěji studenti z českých univerzit?

Zdroj: Evropská komise, DZS

Kde začít?

Pokud uvažujete o účasti v programu Erasmus+, prvním krokem by mělo být získání informací od vaší domovské instituce. Přijetí na Erasmus+ závisí na splnění určitých kritérií, jako jsou akademické výsledky, jazykové dovednosti a motivace. Každá univerzita nebo vzdělávací instituce má vlastní mezinárodní oddělení nebo koordinátora (může to být například studijní oddělení), který vám poskytne potřebné informace a pomůže s podáním přihlášky. Doporučujeme také navštívit oficiální webové stránky programu Erasmus+, kde najdete podrobné informace o jednotlivých možnostech a aktuálních nabídkách, nebo stránky Domu zahraniční spolupráce.

Finanční podpora

Jedním z klíčových aspektů programu Erasmus+ je finanční podpora, kterou jako účastníci obdržíte. Stipendium pokrývá část nákladů spojených s pobytem v zahraničí, včetně cestovních výdajů, ubytování a stravy. Výše stipendia závisí na hostitelské zemi a délce pobytu. I když nemusí pokrýt všechny náklady, snižuje finanční zátěž a umožňuje vycestovat většímu počtu studentů. Průměrně se tato podpora pohybuje mezi 300 až 600 eury měsíčně.

Akademické uznání

Jedním z hlavních cílů programu Erasmus+ je zajistit, aby výsledky studia či stáže v zahraničí byly uznány domovskou institucí. Díky Evropskému systému převodu a akumulace kreditů (ECTS) můžete snadno převádět kredity získané v zahraničí. Je však důležité si před odjezdem vyjasnit s domovskou univerzitou, které kurzy a kredity budou uznány, aby nedošlo k nečekaným komplikacím.

Přínosy osobního růstu

Pobyt v zahraničí není nutně jen o akademických a profesních zkušenostech. Díky programu se dostáváte do nového kulturního prostředí, kde musíte čelit výzvám, jako je jazyková bariéra, odlišný způsob života a jiný vzdělávací systém. Tyto zkušenosti mohou přispívat k osobnímu růstu, zvyšují samostatnost a zlepšují schopnost adaptace na nové situace. Během pobytů můžete zároveň získat nové přátele a budovat si síť užitečných kontaktů v oboru.

Láska na Erasmu

Podle dat Evropské komise z roku 2014 Erasmus svedl dohromady tolik párů z celého kontinentu, že se díky nim narodil milion dětí. Studie dále ukázala, že od roku 1987 se 27 % lidí, kteří se výměny zúčastnili, během pobytu seznámilo se současnými životními partnery.

V době průzkumu mělo 33 % absolventů Erasmu životního partnera jiné národnosti, což je téměř třikrát více než mezi absolventy, kteří na Erasmus nevyjeli.

Na co si dát pozor

I když mnohé univerzity nabízejí kurzy v angličtině, je dobré mít základní znalosti jazyka hostitelské země. To vám usnadní každodenní život a integraci do místní společnosti.

Nepodceňte svoje administrativní povinnosti. Včasné vyřízení veškerých formalit, jako je přihláška, výběr kurzů nebo pojištění, je klíčové. Mějte na paměti, že každá země má odlišné požadavky a termíny.

Každá země má také své specifické kulturní normy a zvyky. Připravte se na to, že se budete muset přizpůsobit novému prostředí, a buďte otevření novým zkušenostem.

Jak se pojistit na Erasmus?

Účastníci programu Erasmus+ by si měli sami sjednat cestovní pojištění, které pokrývá lékařskou péči, úrazové pojištění a odpovědnost za škodu. Běžné české pojišťovny mohou cestovní pojištění pro studenty zajišťovat také, některé mají dokonce speciální balíčky pro tyto účely. Některé univerzity mohou nabízet možnosti pojištění pro své studenty.

Erasmus+ je jedinečnou příležitostí, jak rozšířit své akademické a profesní obzory, získat cenné zkušenosti a zažít život v jiné kultuře. Před rozhodnutím pečlivě zvažte všechny možnosti a připravte se na výzvy, které vás mohou během pobytu potkat. V konečném důsledku však většina účastníků hodnotí svůj pobyt jako jednu z nejdůležitějších a nejpřínosnějších zkušeností svého života.

A co vy? Vyrazili byste studovat s Erasmem do zahraničí? Napište nám svůj názor do diskuze.

Doporučované