Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Doplňující pedagogické studium: O co se jedná a kde ho lze absolvovat

Foto: Shutterstock.com

Pedagogické minimum lze nyní získat i během prvních tří let vykonávání profese.

Chcete se dát na dráhu učitele, ale nemáte potřebné vzdělání? Doplňující pedagogické studium vám to umožní. Připravili jsme pro vás nejdůležitější informace, které byste o něm měli vědět.

Článek

Rádi byste začali učit, ale nemáte vystudovanou pedagogickou fakultu? Nevadí, pomoci vám může doplňující pedagogické studium (zkráceně DPS).Tento kurz, kterému se dříve říkalo pedagogické minimum, lze dnes absolvovat v řadě institucí v rámci programů celoživotního vzdělávání.

O co se přesně jedná? O rekvalifikační kurz, jehož hlavním cílem je připravit zájemce o učitelskou profesi k výkonu povolání. Měli byste se během něj naučit nejen teoretické poznatky z pedagogiky, ale i praktické činnosti, jako jsou tvorba osnov nebo zapojení moderních technologií do výuky.

Vedle získání znalostí z oblasti pedagogiky si osvojíte i základy z oborů, jako jsou sociologie, psychologie či etika. Vědomosti a dovednosti, které během studia získáte, tak můžete uplatnit i v řadě dalších oborů, nejen v učitelství.

Druh pedagogické profese, které se můžete po absolvování věnovat, se ale liší na základě vašeho získaného vzdělání. Pokud byste rádi učili na základní škole nebo všeobecné předměty na střední škole, budete potřebovat vysokoškolský titul. Pokud byste se chtěli věnovat výuce praktických předmětů nebo vychovatelství, postačí vám i středoškolské vzdělání. To ale může být podmíněno pětiletou praxí.

Existuje mnoho způsobů, jak si pedagogické studium doplnit. Nabízí ho velké množství vysokých škol včetně soukromých nebo i těch, které nemají pedagogickou fakultu. Dále pak i řada jiných vzdělávacích institucí.

Jak probíhá kurz a kolik stojí?

Celý program může být rozložen od jednoho do čtyř semestrů. To znamená, že jeho celková doba činí od tří měsíců až do necelých dvou let. Zásadně se liší i množství vyučovacích hodin. Někde jich bude pouze několik desítek, vyšplhat se ale může až ke 300 hodinám výuky.

Dobrou zprávou pro zájemce o pedagogickou práci na středních školách nebo druhých stupních základních škol je, že je možné absolvovat doplňující studium již během výkonu povolání. Musíte tak ale učinit během prvních tří let vykonávání profese.

Doplňující pedagogické studium spadá do rekvalifikačních kurzů a za jejich absolvování budete pravděpodobně muset zaplatit. Na některé je sice možné získat dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí skrze program Jsem v kurzu, ale jedná se pouze o menšinu. Výše školného se zásadně liší u jednotlivých poskytovatelů. Může se pohybovat zhruba od pěti tisíc korun až k vyšším desítkám tisíc.

Studium lze absolvovat prezenčně, online nebo dálkově. Důležité je, aby byl kurz zajišťován institucí akreditovanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, jinak by vám mohlo být jeho absolvování k ničemu. Doporučujeme si tedy tuto informaci předem ověřit.

Související témata:
Doplňující pedagogické studium (DPS)

Doporučované