Hlavní obsah

Umělecké školy v České republice. Jak se na nich studuje?

Foto: Shutterstock.com

Umělecké školy v ČR nabízí pestrou škálu studijních oborů.

V České republice nabízejí střední školy a konzervatoře široké spektrum uměleckých oborů, od tradičních řemesel po moderní audiovizuální média. Seznam Zprávy pro vás sepsaly vše důležité, co by zájemci o studium měli vědět.

Článek

Existuje několik typů středních uměleckých škol s různým zaměřením:

Střední uměleckoprůmyslové školy nabízejí obory jako grafický design, malířství, sochařství, scénografie a další.

Střední školy uměleckých řemesel se specializují na tradiční řemesla, například keramiku, sklářství, kovotepectví a textilní tvorbu.

Konzervatoře se zaměřují na hudbu, tanec a dramatické umění a poskytují delší vzdělání zahrnující maturitu i absolutorium.

Některé všeobecné střední školy nabízejí umělecké obory jako součást širšího kurikula, například fotografii a výtvarnou výchovu.

Umělecké obory aneb Co vše lze v ČR studovat

  • Výtvarné umění – obory jako malba, kresba, sochařství a grafika.
  • Design – zahrnuje grafický design, průmyslový design, módní design a interiérový design.
  • Uměleckoprůmyslové obory – sklářství, keramika, textilní umění a další.
  • Hudební umění – hra na různé hudební nástroje, zpěv a hudební teorie.
  • Dramatické umění – herectví, režie, dramatická tvorba a další.
  • Taneční umění – klasický tanec, moderní tanec a choreografie.
  • Film a audiovizuální tvorba – filmová tvorba, režie, kameramanství, střih a další.
  • Multimediální a aplikované umění – animace, digitální umění a mediální design.

Jak probíhá studium uměleckých oborů?

Pro přijetí na umělecké školy je klíčová úspěšná účast v talentových zkouškách, které se mohou lišit podle specifika oboru. Takzvané talentovky jsou zásadním prvkem přijímacího procesu a jejich náročnost a struktura odráží standardy, které školy na své budoucí studenty kladou.

Studenti uměleckých škol mohou získat buď maturitní zkoušku, což je běžné u středních škol, nebo výuční list, který je typický pro odborné učiliště. Většina oborů na konzervatoři je šestiletých a studium kombinuje středoškolské a vyšší odborné vzdělání. První čtyři roky studia jsou zakončeny maturitní zkouškou, která zahrnuje jak teoretické, tak praktické předměty. Následující dva roky pokračují v tzv. absolutoriu, které je zaměřeno na pokročilé umělecké a teoretické vzdělání.

Závěrečné práce obvykle reflektují dovednosti a znalosti, které studenti během studia získali. V závislosti na oboru může jít o umělecké projekty, jako jsou výstavy, hudební nebo divadelní představení, filmové projekty nebo kolekce designérských prací.

Klauzury: Co to vlastně je?

Klauzury jsou specifická forma hodnocení studentů na uměleckých školách, které se zaměřuje na jejich praktické a kreativní dovednosti. Jedná se o časově omezené úkoly nebo projekty, které studenti musí splnit během stanoveného období, obvykle na konci semestru nebo školního roku.

Dá se říci, že klauzury jsou forma praktické zkoušky, kdy se studenti snaží předvést, co se naučili. Jejich výsledky jsou pak důležitou součástí celkového studijního hodnocení.

Co když se klauzury nepovedou?

  • Opakování klauzur v opravném termínu – využijte konzultace s učiteli, abyste získali zpětnou vazbu a tipy ke zlepšení. S přípravou vám pomůže doučování nebo speciální workshopy.
  • Opakování ročníku, pokud je klauzura klíčovou součástí hodnocení a její neúspěšné absolvování by znamenalo neplnění podmínek pro postup do dalšího ročníku.
  • V některých případech je možné podat žádost o individuální posouzení celkového výkonu během roku.

Rozdíly mezi studiem běžných a uměleckých oborů

Studium uměleckých oborů na středních školách, jako jsou konzervatoře a střední uměleckoprůmyslové školy, se liší od neuměleckých oborů především v důrazu na praktickou výuku a individuální přístup. Studenti tráví značnou část času v ateliérech, dílnách a studiích, kde aktivně tvoří a cvičí. Výuka je více personalizovaná, s častými konzultacemi a zpětnou vazbou od pedagogů.

Veřejné prezentace, jako výstavy, koncerty a představení, jsou nedílnou součástí vzdělávání. Kromě praktických dovedností se klade důraz i na teoretické znalosti, například hudební harmonii nebo dějiny umění. Studium podporuje kreativitu a schopnost individuálního vyjádření, což je klíčové pro rozvoj vlastního uměleckého stylu.

Příprava na přijímací a talentové zkoušky

Nejprve si pečlivě prostudujte, jak vypadá přijímací proces na vaší vybrané škole. Zjistěte, zda jde při zkouškách o prokázání praktických dovedností, teoretických znalostí, nebo kombinaci obojího. Tato informace vám pomůže zacílit vaši přípravu správným směrem.

Mnoho uměleckých škol nabízí vlastní přípravné kurzy, které zahrnují praktické workshopy, teoretické přednášky a individuální konzultace navržené tak, aby vás připravily na specifika daných zkoušek. Existují také soukromé kurzy a lektoři, kteří se specializují na přípravu studentů a mohou vám nabídnout individuální přístup přizpůsobený vašim potřebám.

Konzultujte své kroky s odborníky, učiteli, umělci nebo profesionály z oboru, kteří vám mohou poskytnout cennou zpětnou vazbu a rady. Pomohou vám identifikovat oblasti, na kterých je třeba pracovat, a nabídnou konkrétní tipy pro zlepšení.

Průběh přijímací zkoušky na umělecké obory

Přijímací proces na střední umělecké školy v České republice je značně konkurenční a vyžaduje pečlivou přípravu. Na umělecké střední školy si uchazeči mohou v prvním kole podat až dvě přihlášky, a to do konce listopadu nebo začátku prosince předcházejícího školního roku. Přijímací zkoušky se pak konají po Novém roce v lednu nebo v únoru. Je nutné zmínit, že každá škola má termíny jinak a většinou jde o vícekolové přijímací zkoušky.

Při podávání přihlášky studenti většinou přikládají strukturovaný životopis, motivační dopis nebo lékařské potvrzení, které je potřebné zejména u oborů vyžadujících fyzickou zdatnost, jako je tanec, divadlo nebo hudba. Toto potvrzení slouží k ověření, že jste v dobrém zdravotním stavu a jste schopni zvládnout náročné studium i s ním spojené fyzické aktivity.

Na každé umělecké škole jsou přijímací zkoušky jiné. Někdy uchazeči zasílají své práce předem a až poté se rozhodne, zda postupují do dalšího kola. Většinou se ale přijímací řízení skládá z talentové zkoušky, předložení portfolia, písemného testu, ústního pohovoru nebo dalších praktických úkolů.

Portfolio dosavadní tvorby

Portfolio obsahuje ukázky uměleckých prací uchazeče a jeho předložení je důležitou součástí přijímacího procesu. Může obsahovat kresby, malby, fotografie, designové projekty nebo i digitální umění v závislosti na zaměření školy a oboru.

Úspěšnost přijetí na uměleckých školách v ČR

Úspěšnost přijetí na střední umělecké školy v České republice se značně liší v závislosti na konkrétní škole a oboru. Na některých prestižních školách, jako jsou například konzervatoře, může být kvůli vysokému počtu uchazečů a omezené kapacitě úspěšnost přijetí nižší, kolem deseti až 20 procent.

Uplatnění absolventů

Studium na umělecké škole otevírá široké možnosti kariérního uplatnění:

  • Výtvarní umělci: Mohou pracovat jako nezávislí umělci, vystavovat své práce v galeriích a prodávat je sběratelům. Mohou se také zapojit do veřejných a soukromých projektů, jako je například tvorba ve veřejném prostoru.
  • Designéři: Grafičtí designéři se uplatní v reklamních agenturách, nakladatelstvích, webových a herních studiích. Průmysloví a produktoví designéři se mohou podílet na vývoji a návrhu nových výrobků v různých odvětvích.
  • Filmoví a televizní tvůrci: Absolventi filmových škol pracují v závislosti na specializaci jako režiséři, scenáristé, kameramani, střihači nebo producenti. Mohou se zapojit do tvorby reklam, hudebních videí, dokumentárních filmů nebo nezávislých filmových projektů.
  • Hudebníci: Uplatňují se podle svého zaměření jako profesionální hráči na vystudovaný nástroj, skladatelé, dirigenti nebo producenti, ale například i jako učitelé hudby.
  • Divadelní a herečtí umělci: Absolventi dramatických oborů mohou pracovat jako herci v divadlech, filmech a televizních seriálech. V závislosti na vystudovaném oboru se mohou zapojit do tvorby divadelních her jako režiséři, dramaturgové nebo scénografové.
  • Kurátoři a galeristé: Kariérní příležitosti najdou v muzeích, galeriích a kulturních institucích, kde se věnují organizaci výstav, správě sbírek a kulturní edukaci.
  • Digitální a nové médium: Absolventi se uplatňují v oblasti digitálních médií, jako jsou animace, videohry, virtuální realita a další inovativní technologie.
  • Podnikatelé a kreativní startupy: Někteří absolventi se rozhodnou pro vlastní podnikání. Zakládají umělecká studia, galerie, designové firmy nebo multimediální produkční společnosti.
  • Konzultanti a poradci: Mohou nabídnout své odborné znalosti pro projekty nebo grantové žádosti v kulturním a uměleckém prostředí.

Praktické kroky po absolvování

Portfolio: Vytvořte si silné portfolio, které představí vaše nejlepší práce. Portfolio může být klíčovým nástrojem pro získání zakázek a pracovních příležitostí.

Networking: Účastněte se uměleckých akcí, workshopů a seminářů. Budování sítě kontaktů je přínosné pro úspěšnou kariéru v uměleckém světě.

Další vzdělávání: Pokračujte ve vzdělávání prostřednictvím kurzů, workshopů nebo dalšího studia. Rozšiřování dovedností a využívání nových technik vám pomohou udržet se na špici ve vašem oboru.

Máte zkušenosti s talentovými zkouškami nebo studiem na umělecké škole? Podělte se s námi v komentářích.

Související témata:
Talentové zkoušky

Doporučované