Hlavní obsah

Talentové zkoušky: V čem spočívají a jak se připravit

Foto: Shutterstock.com

Talentové zkoušky se provádí nejen na uměleckých školách, ale i na sportovních gymnáziích.

Talentovými přijímacími zkouškami si musí projít většina zájemců o umělecké obory. Oproti zkouškám od CERMATu jsou ale zcela odlišné. Seznam Zprávy sepsaly několik doporučení, která by se vám mohla u talentových zkoušek hodit.

Článek

Co mají společného obory jako zpěv, kamenosochařství nebo sportovní gymnázium? Na všechny je nutné skládat talentové přijímací zkoušky. Ty s sebou nesou jistá specifika a je třeba se na ně připravit odlišným způsobem než na jednotné přijímací zkoušky na ostatních středních školách.

Termíny talentových zkoušek 2024/2025

Talentové zkoušky se doposud lišily i v termínech pro podání přihlášky a v době konání zkoušky. Až do školního roku 2023/2024 se na ně bylo nutné přihlásit do 30. listopadu. Samotné zkoušky probíhaly již začátkem roku.

Od školního roku 2024/2025 se ale bude organizace talentových zkoušek měnit. Nově budou probíhat později, mezi 15. březnem a 23. dubnem. Posune se i lhůta na podávání přihlášek.

Kolik přihlášek je možné podat?

Na školy s talentovými zkouškami je možné podat dvě přihlášky. To vám ale nebrání v podání tří přihlášek na střední školy s běžným přijímacím řízením. Celkově tak lze podat až pět přihlášek na střední školy.

Umělecké obory aneb Co vše lze v ČR studovat

  • Výtvarné umění – obory jako malba, kresba, sochařství a grafika.
  • Design – zahrnuje grafický design, průmyslový design, módní design a interiérový design.
  • Uměleckoprůmyslové obory – sklářství, keramika, textilní umění a další.
  • Hudební umění – hra na různé hudební nástroje, zpěv a hudební teorie.
  • Dramatické umění – herectví, režie, dramatická tvorba a další.
  • Taneční umění – klasický tanec, moderní tanec a choreografie.
  • Film a audiovizuální tvorba – filmová tvorba, režie, kameramanství, střih a další.
  • Multimediální a aplikované umění – animace, digitální umění a mediální design.

Jak se připravit na zkoušky na konzervatoři?

Hudba, zpěv, tanec, současný tanec a hudebně dramatické umění. To jsou základní obory, které lze na konzervatoři studovat. Ty se dále rozdělují na jednotlivá zaměření, například v případě hudby podle nástroje, na který student hraje.

Ať už je vaším vybraným oborem jakýkoliv ze zmíněných, jedno je jisté. Zájem o něj bude velký, a tak se musíte důkladně na zkoušku připravit. Je dobré začít co nejdříve.

Většina konzervatoří má na svých webových stránkách zveřejněné požadavky na přijímací zkoušky. Podle nich si nejprve připravte repertoár skladeb, etud či básní.

Vítanou pomocí při přípravě vám může být profesionální lektor nebo přípravný kurz. V případě potřeby vám pomůže sestavit ideální repertoár nebo zdokonalit techniku. Přípravné kurzy na talentové zkoušky často nabízejí i samotné konzervatoře. Zkuste se podívat, jestli vámi vybraná škola také nějaký nemá.

Mimo samotné umělecké dovednosti může hrát při pohovoru nebo testu zásadní roli teoretická znalost oboru nebo vědomosti o současných trendech. Nezapomeňte tak během přípravy i na ně.

Talentové zkoušky na umělecké střední školy

Pod střední umělecké školy, respektive obory umění a užité umění, spadá obrovské množství různých programů. Ať už se jedná o grafický design, řezbářství, ladění klavírů, nebo uměleckořemeslnou stavbu varhan.

Při talentovkách na většině škol s výtvarným zaměřením budete muset předvést portfolio svých dosavadních prací. To je zpravidla klíčem k úspěchu. Požadavky na jeho podobu se pochopitelně liší u jednotlivých oborů a škol. U studia fotografie se může jednat o sadu snímků, u výtvarných oborů zase o kresby nebo fotku vámi vytvořených prostorových objektů.

Portfolio by mělo reprezentovat to nejlepší, co jste dokázali za poslední roky vytvořit. Zpravidla v něm bývá mezi 10 až 20 výtvory. Důležitá není jenom kvalita samotných děl, ale i to, co o nich dokážete říct. Zaměřte se tak během výběru děl do portfolia i na to, jak poutavě o nich dokážete mluvit.

Vše ale záleží na vámi vybraném oboru a škole. Co nejdříve tak navštivte webové stránky a zkontrolujte, co po vás u přijímacích zkoušek bude požadovat. Jen tak budete mít dost času na přípravu a doplnění potřebných prací. Obecně se doporučuje, že uchazeč by se měl přípravě intenzivně věnovat alespoň rok před konáním zkoušky.

Podobně jako u konzervatoří se nabízí využití pomoci v přípravě od další osoby. Na internetu je řada lektorů a pedagogů, kteří vám s přípravou na výtvarné talentové zkoušky pomohou. Přípravné kurzy často vedou i jednotlivé umělecké školy.

I u těchto škol může u přijímacích zkoušek hrát velkou roli teoretická znalost oboru. Nepodceňte tak znalosti v oblasti dějin umění.

Úspěšnost přijetí na uměleckých školách v ČR

Úspěšnost přijetí na střední umělecké školy v České republice se značně liší v závislosti na konkrétní škole a oboru. Na některých prestižních školách, jako jsou například konzervatoře, může být kvůli vysokému počtu uchazečů a omezené kapacitě úspěšnost přijetí nižší, kolem deseti až 20 procent.

Talentovky na sportovní gymnázia

Talentové zkoušky nejsou jedinou součástí přijímacího řízení na gymnázia se sportovní přípravou. Vedle nich je nutné skládat i jednotnou přijímací zkoušku z českého jazyka a matematiky. Ta musí činit nejméně 40 % celkového hodnocení.

Podoba talentové zkoušky se pak samozřejmě liší, stejně jako na konzervatořích a uměleckých školách. Zatímco někde může zkouška probíhat pouze na základě atletických dovedností, které byly hodnoceny v hodinách tělocviku na základní škole, jinde jsou zkoušky šité na míru vybranému sportu, na který se specializujete.

Specifika přijímacích zkoušek by měla být jednoduše dohledatelná na webových stránkách škol. Podle nich pak můžete uzpůsobit svou přípravu.

Doporučované