Hlavní obsah

Jak potvrdit zájem o studium? Zápisový lístek již není potřeba

Foto: Shutterstock.com

Systém přijímacích zkoušek na střední školy prošel zásadní proměnou. Zápisové lístky dnes již nejsou potřeba.

Pro zápis na střední školu již není nutné dodávat zápisový lístek. Jak to tedy nyní funguje? Seznam Zprávy zmapovaly celý proces.

Článek

Vy, nebo vaše dítě, jste se dostali na střední školu a nyní přemýšlíte, jak potvrdit zájem o studium? Máme pro vás dobré zprávy. Zájem už není nutné potvrzovat vůbec. Se změnami v přijímacích řízeních, které byly zavedeny v roce 2024, odpadla nutnost doručení zápisového lístku na střední školu.

Aktuálně není nutné nijak potvrzovat zájem o studium. Bude s vámi počítat škola, ke které jste byli přiřazeni. Vyjma velmi neobvyklých případů se totiž nestane, že byste byli přijati na dvě školy najednou. Situace, kdy byste museli obíhat školy se zápisovými lístky kvůli odvolání z kapacitních důvodů, již nenastane.

Žáky dnes na základě výsledků u jednotných přijímacích zkoušek a vyjádřených preferencí v systému DiPSy přiřazuje ke školám algoritmus. Ten funguje na systému takzvaného odloženého přijetí.

To ve zkratce znamená, že se v několika fázích vyhodnocují výše zmíněné faktory a postupně se odloženě přijímají studenti na jednotlivých školách. Ve chvíli, kdy je přijaté maximální množství žáků, se zohledněním jejich priorit, algoritmus končí a žáci jsou definitivně přijati.

Toto platí pro první a druhé kolo přijímacího řízení. Ve třetím, nebo popřípadě dalším kole, je pak situace trochu jiná. Pokud byste uspěli až ve třetím kole, zájem o studium se pomocí systému DiPSy nepotvrdí a je nutné ho doložit jiným způsobem. Pro tuto situaci neexistuje jednotný formulář. Poslouží ale jakýkoliv písemný záznam, ze kterého je jasně čitelný váš záměr.

Co když podáte odvolání?

S novelizací přijímacího řízení odpadá možnost odvolání z kapacitních důvodů. Nový systém přiřazuje žáky takovým způsobem, že tento typ odvolání postrádá smysl.

Stále lze podat odvolání z důvodu špatně opraveného testu jednotné přijímací zkoušky, porušení práv uchazeče nebo narušení průběhu zkoušek. Pokud byste tak učinili, a v důsledku odvolání byli přijati, může se stát, že budete přijati na dvě školy najednou. V této situaci si můžete vybrat, kterou školu chcete raději studovat. O tom, jaký obor nakonec zvolíte, není nutné nikoho dopředu informovat.

Co když si své priority rozmyslíte?

Co dělat v situaci, když jste si po přijímacích zkouškách rozmysleli předem určené priority a nechcete nastoupit na školu, která s vámi již počítá? I k této situaci může dojít a nový systém na ni myslí.

Můžete se vzdát přijetí na školu. Tím vyjádříte, že nechcete na vámi přiřazenou školu nastoupit. To ale neznamená, že byste automaticky šli na jinou školu, které jste třeba původně dali menší prioritu.

Pokud se přijetí vzdáte, úplně ztrácíte nárok na přiřazení v daném kole. Budete se tedy snažit získat místo v kole dalším. To ale znamená i značně omezenější výběr škol, a tak lze tento postup doporučit pouze v krajních případech.

Doporučované