Hlavní obsah

Maturitu, nebo výuční list: Jaký obor na střední škole je pro vás nejlepší

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Výuční list může mít například student, který se připravuje na kariéru ve stavebnictví.

aktualizováno •

Výuční list, nebo maturita? Otázka, u které každý rok řada deváťáků váhá. Obě cesty mají své výhody a nevýhody, které by měly být pečlivě zváženy. V našem článku vám přinášíme přehled, který vám pomůže s rozhodováním.

Článek

Zvolit obor zakončený maturitní zkouškou, nebo výučním listem bude mít vliv na vaši kariérní cestu a budoucnost ve vzdělávání. Volba by měla být pečlivě zvážena na základě vašich individuálních zájmů, schopností a budoucích cílů. Ani jedna z možností není špatná, je tedy třeba vybrat tu vhodnější pro vás.

Každá z možností nabízí odlišné výhody: výuční list umožňuje rychlejší vstup na trh práce a poskytuje praktické dovednosti, zatímco maturita otevírá dveře k dalšímu studiu a často vede k vyššímu platovému ohodnocení. Některé školy nabízí po získání výučního listu také obvykle dvouletou nástavbu a možnost dodělat si maturitu.

Jak si vybrat střední školu

  1. Sebehodnocení: Zvažte své zájmy, silné stránky a kariérní cíle. Promluvte si s rodinou, učiteli a kariérními poradci.
  2. Prozkoumejte možnosti: Navštivte dny otevřených dveří na školách, které vás zajímají. Získejte informace o různých oborech a jejich uplatnění na trhu práce.
  3. Konzultace s odborníky: Kariérní poradci vám mohou poskytnout cenné rady a pomoc při rozhodování. Můžete také využít testy profesní orientace.
  4. Přemýšlejte o budoucnosti: Uvažujte o tom, kde se vidíte za 5, 10 nebo 20 let. Jaké vzdělání vám nejlépe pomůže dosáhnout vašich cílů?
  5. Zvolte podle přijímací zkoušky: Zjistěte informace o přijímací zkoušce, zvažte, zda ji zvládnete a dobře se na ni připravte.

Výuční list

Doba studia: dva až tři roky

Výhody získání výučního listu:

  • Rychlejší vstup na trh práce
  • Praktické vzdělání
  • Narůstající poptávka po odborných profesích

Studium většiny programů trvá dva až tři roky v denním studiu, ale výuční list lze získat i dálkově, kombinovaně či přes večerní studium. Absolventi do zaměstnání obvykle nastupují hned po dokončení středoškolského vzdělání, přitom navíc těží z praxe, která je pro tyto obory stěžejní. To vše znamená obvykle rychlejší zapracování a rychlejší dosažení finanční nezávislosti.

Vyšší poptávka po praktických profesích může být také jedním z argumentů, proč zvolit právě obor zakončený výučním listem. Výuka věnovaná zmiňovanému praktickému výcviku připravuje studenty na konkrétní pracovní pozice a zvyšuje jejich atraktivitu pro zaměstnavatele. Ačkoliv jsou výuční programy zaměřené spíše na praktické dovednosti, k získání výučního listu je zapotřebí složit zkoušku, která obsahuje i teoretické znalosti.

Po získání výučního listu je ale možné si maturitní zkoušku dodělat, přičemž vyžaduje další dva roky nástavbového studia. Výuční list mohou mít absolventi oborů, jako je kuchař, číšník či cukrář, ale i lidé připravující se na pozici zedníka, kominíka, klempíře nebo kadeřníka.

Nevýhody středního vzdělání s výučním listem

Výuční list znamená omezené možnosti dalšího vzdělání. Postup na vysokou školu je složitější, protože výuční list sám o sobě nesplňuje požadavky pro přijetí na většinu univerzit.

Specifické odborné zaměření může omezit možnosti přechodu do jiných oborů v budoucnu. Změna kariéry pro vás může být o něco složitější. Zároveň statisticky bývají platy držitelů výučních listů více let od ukončení vzdělávání nižší než u absolventů s maturitou či vysokoškolským vzděláním.

Maturitní zkouška

Doba studia: čtyři až pět let

Výhody získání maturitního vysvědčení:

  • Větší možnosti dalšího vzdělání
  • Vyšší platy
  • Flexibilita na trhu práce

Nejdůležitější je brát v potaz, zda plánujete studovat po střední škole vysokou nebo vyšší odbornou školu. Absolventi maturitního oboru mohou snáze pokračovat ve studiu, což otevírá dveře k profesím vyžadujícím vyšší odbornost.

Absolventi oborů s maturitou a následným vysokoškolským vzděláním mají obvykle po několika letech praxe vyšší příjmy a maturita poskytuje širší všeobecné vzdělání, které umožňuje změnu kariérního zaměření v budoucnu. Maturitu mají absolventi například gymnázií, obchodních akademií či pedagogických lyceí.

Nevýhody středního vzdělání s maturitou

Cesta k získání maturity bývá časově náročnější, což znamená pozdější vstup do pracovního procesu. Zároveň delší studium znamená vyšší finanční náklady pro rodinu, zejména pokud pokračujete na vysoké škole.

Některé střední školy mohou klást větší důraz na teoretické znalosti, což může ztížit přímý vstup do pracovního procesu bez dalšího odborného výcviku.

Kombinace možností - obchodní akademie, střední průmyslová škola

Doba studia: čtyři roky

Pokud si nejste jisti, zda po maturitě pokračovat ve studiu, nebo si zvolit své první zaměstnání na plný úvazek, může být ideální volbou studium na lyceu nebo ekonomických oborech na obchodních akademiích.

Tyto školy kombinují praktické a teoretické vzdělání, což vám umožní získat potřebné dovednosti pro zaměstnání a zároveň poskytují dostatečnou přípravu pro případné další studium. Během studia máte čas rozhodnout se, zda chcete pokračovat na vysoké škole nebo vstoupit na pracovní trh.

Volba vašeho studia na střední škole by měla být individuální a založená na pečlivém zvažování osobních zájmů, schopností a kariérních cílů. Pro studenty, kteří preferují rychlý vstup do pracovního procesu a praktickou orientaci, může být výuční list ideální volbou. Na druhé straně, studenti, kteří plánují dlouhodobější akademickou kariéru a vyšší profesní ambice, by měli zvážit maturitu a následné vysokoškolské vzdělání.

Jak jste se rozhodovali vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskuzi.

Doporučované