Hlavní obsah

Jednotné přijímací zkoušky: Jaká je role Cermatu a jak fungují

Foto: Shutterstock.com

Didaktické testy od Cermatu jsou velmi specifické, proto je dobré se s jejich formátem zavčas seznámit a dobře se připravit.

S didaktickými testy od Cermatu si mladí studenti u jednotných přijímacích zkoušek lámou hlavu již sedm let. Co má Cermat na starosti a jak fungují přijímačky? Připravili jsme soupis toho nejdůležitějšího, co byste měli vědět.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co je to Cermat a co má na starosti?

Centrum pro zajišťování výsledků vzdělávání, známé spíše pod zkratkou Cermat, funguje již od roku 2006. Jedná se o jednu z nejdůležitějších institucí, která má vliv na všechny studenty maturitních oborů.

Cermat je organizace pod Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, jejímž prvotním cílem byla úprava podoby maturitní zkoušky. Původním jménem organizace bylo Centrum pro reformu maturitní zkoušky, z čehož vychází i zkratka, která se používá i po jejím přejmenování.

Od zavedení jednotné maturitní zkoušky v roce 2011 se tak Cermat stará o společnou část maturit. O čtyři roky později se pak na několika stovkách středních škol začal ve zkušebním provozu podílet i na přijímacích zkouškách. Jednotné přijímací zkoušky na všechny maturitní obory jsou pak Cermatem připravovány a vyhodnocovány od roku 2017.

Jak fungují jednotné přijímací zkoušky?

Abyste se mohli účastnit přijímacích zkoušek, musíte nejprve podat přihlášky na střední školy. To lze učinit hned třemi způsoby. Pomocí tiskopisu s přílohami, který je nutné osobně nebo poštou doručit do škol. Díky systému DiPSy je pak od roku 2024 možné podat přihlášku i čistě elektronicky nebo pomocí výpisu ze systému. Termín pro podávání přihlášek je zpravidla během února.

Kolik přihlášek lze podat

  • Dříve mohli uchazeči podávat přihlášky na dvě školy či dva obory, teď mohou podat tři přihlášky. Spolu se dvěma přihláškami na střední školy s talentovou zkouškou, které se podávají jen do 30. listopadu, může být celkově podáno až pět přihlášek.
  • Je však nutné seřadit školy podle priority – podle toho, o které má žák největší zájem. V případě složení zkoušek na více škol už si pak žák nemůže volně vybrat, kam nastoupí. Systém ho automaticky přihlásí na školu, která je v seznamu nejvýše a kde je pro něj dle dosažených výsledků volné místo.
  • Není nutné se přihlašovat na tři školy či obory, stačí i jeden nebo dva.

Zkoušky pak budete absolvovat na jedné ze škol, na kterou jste se přihlásili. Pozvánky vám pošle ředitel této školy nejpozději 14 dní před jejich konáním. Řádné termíny se konají v půlce dubna, náhradní koncem téhož měsíce. K samotné zkoušce si nezapomeňte vzít pozvánku a průkaz totožnosti.

Jednotná přijímací zkouška má dvě části. Tou první je didaktický test z českého jazyka a literatury. Ten trvá 60 minut a obsahuje 30 úloh, za které je možné získat až 50 bodů. Úlohy mohou být uzavřené, kdy máte na výběr z několika možností, nebo otevřené, u těch musíte odpověď ručně vypsat. Test zahrnuje řadu okruhů otázek, a tak se můžete setkat s úlohami týkajícími se pravopisu nebo tvarosloví, ale i s literaturou nebo slohem.

Druhou částí přijímací zkoušky je test z matematiky. Ten obsahuje pouze 16 otázek, za něž je opět udělováno až 50 bodů. Na vyplnění máte o deset minut více oproti testu z češtiny. Opět ho tvoří otevřené a uzavřené úlohy. Narazíte v něm na otázky týkající se geometrie, včetně rýsování, porozumění grafům či převodů jednotek. Nevyhnete se ani slovním úlohám nebo úkolům, při kterých je hodnocen i postup během výpočtu.

Na základě obou vyplněných testů můžete získat až 100 bodů. Dejte ale na testy pozor. Sice obsahují pouze okruhy obsažené v rámcovém vzdělávacím programu pro základní školy, forma jednotlivých úloh je ale velmi odlišná od té, se kterou se běžně setkáte. Proto je dobré se při přípravě věnovat přímo této podobě testů. Pokud byste rádi věděli, jak vypadaly didaktické testy v uplynulých letech, můžete se na ně podívat na webových stránkách Cermatu.

Testy Cermat

Na oficiálním webu Cermat je pro studenty připravena sada zadání i testových úloh z předchozích ročníků. Slouží primárně k procvičování a studentům jsou testy volně dostupné.

Po absolvování přijímacích zkoušek a odevzdání vašich záznamových archů už dochází k vyhodnocování testů a zveřejnění výsledků. Odpovědi na uzavřené otázky z archů vyhodnocují speciální stroje, výsledky úloh otevřených pak kontrolují školení pracovníci. Rozřazení studentů má od zavedení systému DiPSy na starosti automatický systém. Konkrétně se jedná o algoritmus, který funguje na principu odloženého přijetí. Ten vedle samotných výsledků u přijímacích zkoušek zohledňuje i preference vyjádřené v přihlášce.

Pokud jste k podání přihlášky využili systému DiPSy, dozvíte se v něm i to, jak jste u přijímacích zkoušek dopadli. Výsledky jsou zpravidla známé v půlce května. Škole, kterou vám algoritmus přiřadil, nemusíte svůj zájem o studium nijak potvrzovat, bude s vámi počítat automaticky.

Doporučované