Hlavní obsah

Reparát: co potřebujete vědět a jak se připravit

Foto: Shutterstock.com

Opravné zkoušky mohou být vaší poslední šancí.

Dostali jste na vysvědčení pětku a hrozí vám opakování ročníku nebo vyloučení ze školy? Reparát může být vaší druhou šancí, jak si známku opravit. Seznam Zprávy pro vás připravily několik tipů, jak nad opravnými zkouškami vyzrát.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co je to reparát?

Reparát je vlastně opravná zkouška, kterou můžete podstoupit na základní nebo střední škole. Je to možnost si opravit nedostatečný průměr, přílišnou absenci nebo nepovedený test. Dostanete tak druhou šanci prokázat, že máte potřebné znalosti a dovednosti.

Kdy se dělá reparát?

Termín, kdy se reparát koná, se liší podle jednotlivých škol. Obvykle na konci školního roku, v srpnu nebo až na začátku září. Specifické termíny jsou odlišné podle jednotlivých škol a předmětu, ze kterého reparát budete dělat. Záleží i na učiteli a vedení školy, na kdy určí termín. Škola by vás měla informovat o konání reparátu dostatečně dopředu.

Kdo musí dělat reparát?

Reparát je určen žákům, kteří nesplnili požadovaná kritéria pro zakončení předmětu nebo ročníku. Ve zkratce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nemají dost dobrý průměr k postoupení do dalšího ročníku nebo nesplnili docházku. Opravné testy se tak mohou týkat jednoho i více předmětů.

Co když mám pětku na vysvědčení?

Pokud máte pětku na vysvědčení v pololetí, nemusí to nutně vést k okamžitému opakování ročníku. Je to pouze varování, že musíte zlepšit své výsledky ve druhém pololetí.

Pokud dostanete za pět na konci roku, obvykle to znamená, že budete muset podstoupit opravnou zkoušku z daného předmětu.

Může vám být udělena tzv. neklasifikace. Neklasifikace znamená, že student nemohl být hodnocen z důvodu nedostatečného počtu známek nebo neúčasti na výuce.

Jak reparát probíhá?

Opravná zkouška probíhá v každé instituci jinak. Obvykle má podobu písemné nebo ústní zkoušky, někdy kombinace obou. Zkoušení může zahrnovat otázky na látku z celého předmětu nebo konkrétní části, ve kterých jste neuspěli při prvním pokusu. Reparát z matematiky proto může vypadat úplně jinak než z chemie či angličtiny. Je důležité se seznámit s formou reparátu a předem se připravit na všechny možné typy otázek. O formě by vás opět měla informovat škola nebo učitel, u nějž bude opravná zkouška probíhat.

Pokud se nedostavíte na reparát bez řádné omluvy, může to být považováno za neúspěch a budete muset opakovat ročník. Vždy informujte školu o své nepřítomnosti a důvodu.

Co je komisionální zkouška?

Jedná se o zkoušku, kterou vykonává student před komisí složenou z učitelů. Je to formální způsob přezkoušení, často využívaný při opravných zkouškách nebo při nesrovnalostech v hodnocení.

Jak se na reparát připravit?

Ať už se jedná o reparát z matematiky, chemie či jiného předmětu, máme pro vás několik tipů, jak nad ním vyzrát. Pokud se vám stane, že musíte na opravné zkoušky, hlavně nepanikařte. Ještě je příležitost všechno napravit. Od toho přece reparát je. Důležité je dohnat, co jste zameškali a nepodcenit přípravu.

1. Analýza chyb

Prvním krokem k úspěšnému reparátu je důkladná analýza chyb. Projděte si své předchozí testy nebo zkoušky a identifikujte oblasti, kde jste měli problémy. Pokuste se pochopit, proč jste v těchto oblastech chybovali – zda to byla nedostatečná příprava, nepochopení látky, nebo stres při zkoušce.

2. Plánování přípravy

Na základě analýzy chyb sestavte plán přípravy. Rozdělte si látku na menší části a věnujte se každé z nich postupně. Stanovte si realistické cíle a časový harmonogram, který vám umožní pravidelně se učit, ale zároveň zohledňuje i čas na odpočinek.

3. Studijní materiály

Zajistěte si všechny potřebné studijní materiály. Může se jednat o učebnice, poznámky z přednášek, online kurzy nebo konzultace s učiteli či odborníky. Využijte různé zdroje a metody, jako jsou videa, interaktivní cvičení nebo skupinové studium.

4. Efektivní učení

Zkuste si udělat učení nějak zábavné. Využívejte efektivní techniky, jako je aktivní čtení, tvorba myšlenkových map nebo flashcards. Opakujte látku pravidelně a testujte se pomocí cvičných testů. Zapojte také praktické příklady a aplikace teorie na konkrétní situace.

Kde můžete vyhledat doučování?

  • Školní doučovací programy: Zeptejte se vašich vyučujících, zda škola neposkytuje doučování. Důležité je si termíny domluvit co nejdříve.
  • Soukromí lektoři: Inzerující své služby online, v místních novinách nebo na sociálních sítí.
  • Doučovací agentury a online platformy: Např. Tutor nebo Khan Academy.
  • Doučování od kamaráda nebo známého: Důležité je najít někoho, kdo látce dostatečně rozumí a dokáže vám ji srozumitelně vysvětlit. Doučování u neodborného učitele může vést k dalším problémům a nemusí vám stačit.

5. Zvládání stresu

Stres může negativně ovlivnit vaši výkonnost, proto je důležité naučit se ho zvládat. Praktikujte relaxační techniky, jako je hluboké dýchání, meditace nebo jóga. Dbejte na dostatek spánku, zdravou stravu a fyzickou aktivitu. Samozřejmě nezapomeňte dostatečně odpočívat. Zahlcení se učením může vést k nežádoucím následkům a nemusíte si danou látku tak dobře zapamatovávat.

6. Simulace zkoušky

Před samotným reparátem si vyzkoušejte simulaci zkoušky. Nastavte si časový limit a projděte si cvičný test za podmínek co nejvíce podobných těm skutečným. Pomůže vám to zvyknout si na formát zkoušky a lépe si rozvrhnout čas. Případně požádejte někoho, aby vás vyzkoušel ve formě ústního zkoušení.

7. Sebevědomí a pozitivní myšlení

Věřte si a buďte pozitivní. Připomeňte si své úspěchy a pokrok, který jste již udělali. Pozitivní myšlení a sebevědomí mohou výrazně přispět k vašemu úspěchu.

8. Den před reparátem

Den před reparátem už nic nového nestudujte. Spíše si jen lehce zopakujte hlavní body a snažte se odpočívat. Připravte si všechny potřebné věci na zkoušku, jako jsou psací potřeby, identifikační doklady a další věci specifikované vaší školou.

Co se stane, když neudělám reparát?

Pokud propadnete na střední škole, budete muset buď opakovat ročník, nebo vám bude studium na škole ukončeno.

Na základní škole žák může opakovat stejný ročník pouze jednou. To znamená, že pokud žák opakuje například čtvrtou třídu, a v dalším školním roce opět neprospěje, nemůže tento ročník opakovat znovu. Zároveň můžete opakovat ročník maximálně dvakrát během celého devítiletého období. To znamená, že může opakovat například jednou v prvním stupni (1.–5. třída) a jednou v druhém stupni (6.–9. třída), nebo dvakrát na jednom stupni.

Příprava na reparát je náročný proces, který vyžaduje důkladnost a vytrvalost. Dodržování výše uvedených kroků vám může pomoci lépe se připravit a zvýšit vaše šance na úspěch. Nezapomínejte, že reparát je příležitostí k tomu, abyste ukázali své schopnosti a dosáhli svých cílů. Hodně štěstí!

Doporučované