Hlavní obsah

Prokrastinace: jak skoncovat s odkládáním úkolů?

Foto: Shutterstock/fizkes

Prokrastinace je přirozená. Můžete se však naučit ji omezit.

Prokrastinace je mezi lidmi velmi rozšířená. Nejvíce s ní bojují mladí lidé. Nejčastějšími příčinami je nedostatečná motivace, ale i strach z neúspěchu. V článku se můžete mimo jiné dočíst, jak s prokrastinací bojovat.

Článek

Prokrastinace je tendence odkládat úkoly nebo rozhodnutí, často i přes vědomí možných negativních důsledků. Jedná se o druh selhání, kdy lidé oddalují akce, které je nutné provést, i přesto, že to může vést ke stresu nebo nižší produktivitě. Tento jev může mít mnoho příčin, včetně strachu z neúspěchu, nedostatečné motivace, nejasných cílů nebo pocitu přetížení.

Nejčastější důvody prokrastinace

  • Strach z neúspěchu: Lidé se obávají, že úkol nesplní dobře, a proto jej raději odkládají.
  • Perfekcionismus: Ti, kteří mají tendenci být perfekcionisty, často prokrastinují, protože mají pocit, že úkol nemohou splnit dokonale.
  • Nedostatek motivace: Nedostatek zájmu o úkol nebo jeho nudnost mohou vést k prokrastinaci.
  • Špatné plánování a řízení času: Neschopnost efektivně plánovat a řídit svůj čas vede k odkládání úkolů.
  • Přetížení úkoly: Pocit, že je toho příliš mnoho na zvládnutí, může vést k paralýze a prokrastinaci.
  • Prokrastinační návyky: Někteří lidé mají jednoduše špatné návyky, které vedou k odkládání úkolů.
  • Odkládání kvůli úzkosti: Úzkost z úkolu nebo z jeho důsledků může způsobit prokrastinaci.
  • Nedostatek jasného cíle: Pokud není jasné, co přesně je potřeba udělat, může být snadné úkol odkládat.
  • Nízká sebekontrola: Nedostatek schopnosti odolat okamžitým pokušením ve prospěch dlouhodobých cílů.

Zajímavé údaje z německé studie ukazují, že prokrastinace je nejvíce rozšířená mezi mladými lidmi ve věku 14 až 29 let, přičemž muži v této věkové skupině prokrastinují více než ženy. S rostoucím věkem tendence k prokrastinaci klesá. Studie také odhaluje, že prokrastinace je spojena s vyšším stresem, depresí, úzkostmi a nižší životní spokojeností napříč různými oblastmi života, včetně práce a příjmů​.

Celosvětově se odhaduje, že kolem 20 % dospělých se považuje za chronické prokrastinátory. V akademickém prostředí je tento problém ještě výraznější, kde 80–95 % studentů vykazuje nějakou formu prokrastinace, zvláště při psaní semestrálních prací a studiu k závěrečným zkouškám​.

Prokrastinace není lenost

Prokrastinace a lenost jsou dva pojmy, které jsou často zaměňovány, přestože mají odlišné významy a příčiny. Prokrastinace znamená odkládání nebo oddalování úkolů, přestože si člověk uvědomuje, že by je měl vykonat. Prokrastinace je často spojena s problémy s řízením času a sebekontrolou. Tento stav vede k pocitům viny a stresu, protože si lidé uvědomují, že by měli pracovat na svých úkolech, ale nedělají to. Prokrastinátoři často hledají jiné aktivity, které jsou méně stresující nebo náročné, aby se vyhnuli těm, které považují za obtížné nebo nepříjemné. Výsledkem je negativní vliv na výkonnost a efektivitu, protože úkoly se hromadí a vzniká časový tlak.

Na druhé straně lenost je stav, kdy člověk nemá chuť nebo ochotu něco dělat, a to i v případě, že neexistuje konkrétní důvod nebo překážka, která by mu bránila v práci. Lenost je často spojována s nedostatkem motivace, zájmu nebo energie. Na rozdíl od prokrastinace není nutně způsobena úzkostí nebo strachem, ale spíše celkovým nezájmem o vykonávání činnosti. Lidé, kteří jsou líní, nemusí nutně pociťovat vinu nebo stres z toho, že nic nedělají, často se cítí pohodlně a neprožívají výrazné negativní emoce. Lidé mohou být líní i v případě, že nemají žádné jiné aktivity nebo rozptýlení, a často preferují pasivní odpočinek nebo nečinnost před aktivními činnostmi. Lenost může vést k dlouhodobému nedostatku produktivity a efektivity, ale ne vždy vede k časovému tlaku nebo stresu, pokud si člověk není vědom důsledků svého chování.

Typy prokrastinace

Akutní prokrastinace:

  • Tato forma je často krátkodobá a spojená s konkrétním úkolem nebo projektem. Lidé mohou akutně prokrastinovat, když čelí náročným nebo stresujícím úkolům, které je třeba dokončit ve velmi krátké době.

Chronická prokrastinace:

  • Chronická prokrastinace je dlouhodobý vzorec chování, kdy jedinec trvale odkládá úkoly a povinnosti. Tento typ prokrastinace může vést k vážným problémům v osobním a profesionálním životě.

Aktivní prokrastinace:

  • Aktivní prokrastinátoři záměrně odkládají úkoly, protože věří, že pracují lépe pod tlakem. Tento typ prokrastinace může být někdy účinný, ale často vede k vyššímu stresu a horším výsledkům.

Pasivní prokrastinace:

  • Pasivní prokrastinátoři odkládají úkoly bez záměru nebo plánování. Často se nechají rozptýlit jinými aktivitami nebo ztrácí čas při neproduktivních činnostech.

Jak bojovat s prokrastinací

Prokrastinace může být náročná na překonání, ale existuje mnoho osvědčených strategií, jak se s problémem vypořádat:

Rozpoznání a akceptace

  • Identifikace důvodů: Pochopte, proč prokrastinujete. Je to strach z neúspěchu, perfekcionismus, nedostatek motivace nebo něco jiného?
  • Sebereflexe: Buďte k sobě upřímní a akceptujte, pokud máte problém, který je potřeba řešit.

Nastavení cílů

  • SMART cíle: Stanovte si cíle, které jsou Specifické, Měřitelné, Akceptovatelné, Realistické a Časově omezené.
  • Prioritizace: Určete, které úkoly jsou nejdůležitější, a zaměřte se na ně jako první.

Plánování a organizace

  • To-Do seznamy: Vytvořte si seznam úkolů, které potřebujete splnit, a rozdělte je na menší, zvládnutelné části.
  • Časové blokování: Plánujte si čas na konkrétní úkoly a harmonogram dodržujte.

Vytvoření struktury

  • Rutina: Zavedení pravidelné pracovní rutiny může pomoci zlepšit disciplínu a snížit prokrastinaci.
  • Pracovní prostředí: Vytvořte si pracovní prostor, který je co nejméně rozptylující a co nejvíce podporuje produktivitu.

Petr Ludwig a kniha Konec prokrastinace

Bojem proti odkládání se dlouhodobě zabývá influencer Petr Ludwig. Jeho bestseller Konec prokrastinace vyšel knižně v roce 2013 v nakladatelství Jan Melvil publishing a k dispozici je i jako audiokniha. Autor k tématu pořádá i přednášky, workshopy a webináře. Více informací najdete na webových stránkách projektu.

Techniky řízení času

  • Pomodoro technika: Pracujte na úkolu 25 minut, poté si dejte pět minut pauzu. Tento cyklus opakujte a po čtyřech cyklech si dejte delší přestávku.
  • Eisenhowerův princip: Rozdělte úkoly do čtyř kvadrantů podle jejich důležitosti a naléhavosti a zaměřte se na ty nejdůležitější.

Motivace a odměny

  • Motivační techniky: Hledejte způsoby, jak se motivovat. To může být například vizualizace dosaženého cíle nebo připomínání si, proč je úkol důležitý.
  • Odměny: Odměňte se po dokončení úkolu. Může to být něco malého, co vás potěší a bude pro vás motivací pokračovat.

Sebedůvěra a sebekontrola

  • Pozitivní myšlení: Pracujte na zlepšení svého sebevědomí a sebedůvěry. Věřte si – jste schopni úkol zvládnout.
  • Sebekontrola: Snažte se odolat pokušením a udržet se na správné cestě.

Hledání podpory

  • Koučink a mentoring: Najděte si mentora nebo kouče, který vám může poskytnout podporu a vedení.
  • Podpora od přátel a rodiny: Sdílejte své cíle a plány s lidmi, kteří vás mohou podpořit a motivovat.

Technologie a nástroje

  • Aplikace pro řízení času: Existuje mnoho aplikací, které vám pomohou s plánováním a řízením času.
  • Blokátory rozptylování: Používejte nástroje na eliminaci rozptýlení, jako jsou blokátory sociálních sítí nebo aplikace pro lepší soustředění.

Zdravý životní styl

  • Fyzická aktivita: Pravidelné cvičení může zlepšit vaši energii a koncentraci.
  • Dostatek spánku: Kvalitní spánek je klíčový pro produktivitu a duševní pohodu.
  • Zdravá strava: Strava bohatá na živiny může podpořit vaši energii a soustředění.

Život s prokrastinací

Prokrastinace u lidí pracujících z domova

Prokrastinace je častým problémem u lidí, kteří pracují z domova. Absence jasné hranice mezi pracovním a osobním životem může vést k odkládání pracovních povinností. Domácí prostředí nabízí mnoho rušivých vlivů, jako jsou domácí práce, rodinné závazky nebo osobní koníčky, které mohou odvést pozornost od pracovních úkolů. Bez přítomnosti nadřízených nebo kolegů, kteří by mohli dohlížet na průběh práce, je snazší podlehnout pokušení odkládat úkoly na později. Důležitost je kladena na schopnost sebedisciplíny a efektivního time managementu, aby se předešlo dlouhodobému negativnímu vlivu prokrastinace na pracovní výkon a psychickou pohodu.

Prokrastinace studentů

Studenti se s prokrastinací potýkají často, tento problém byl navíc zesílen během pandemie covidu-19. V poslední době populární online výuka vyžaduje vysokou míru sebekontroly a organizace, což může být pro mnoho studentů náročné. Absence fyzické přítomnosti učitelů a spolužáků, kteří by mohli poskytovat okamžitou zpětnou vazbu a podporu, vede k pocitu izolace a ke ztrátě motivace. Navíc digitální platformy a sociální sítě nabízejí nekonečné možnosti pro rozptýlení. Výsledkem je, že mnoho studentů odkládá své studijní povinnosti na poslední chvíli, což může negativně ovlivnit jejich studijní výsledky a duševní zdraví. Vytvoření pevného denního režimu a stanovení konkrétních cílů mohou studentům pomoci překonat prokrastinaci a zlepšit své studijní návyky.

Prokrastinace není nepřekonatelný problém, ale vyžaduje odhodlání a vytrvalost. Každý malý krok směrem k lepší organizaci a efektivitě je krokem k úspěchu a osobní spokojenosti.

Máte zkušenosti s bojem proti prokrastinaci nebo tipy, jak se s ní účinně vypořádat? Podělte se s dalšími čtenáři v komentářích.

Doporučované