Hlavní obsah

Přípravné kurzy na přijímačky na střední: Vše, co potřebujete vědět

Foto: Shutterstock.com

Přijímací řízení na střední školu vyžaduje poctivou přípravu.

Čekají vás letos přijímačky a přemýšlíte, jakou formu přípravy zvolit? Většina studentů vybírá z nepřeberné nabídky přípravných kurzů. Jak se v ní zorientovat a na co si dát pozor? Seznam Zprávy sepsaly vše, co byste měli vědět.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přijímačky na střední školu jsou důležitým momentem v životě každého žáka. Správná příprava může výrazně ovlivnit vaše šance na úspěch. Jedním z nejefektivnějších způsobů jsou přípravné kurzy. Jaké jsou jejich typy, jak poznat kvalitní kurz, jaké testy se aktuálně využívají, jak vypadají přijímací zkoušky a kde lze absolvovat přijímačky nanečisto?

Typy přípravných kurzů

Prezenční kurzy vám nabízejí přímý kontakt s lektorem, možnost okamžitě klást otázky a interagovat s ostatními studenty. Nevýhodou těchto kurzů může být časová náročnost nebo nutnost dojíždění.

Online kurzy nabízí větší flexibilitu a možnost studovat kdykoliv a kdekoliv. Zároveň je nabídka velmi široká. Vybrat proto můžete kurz přímo pro vás, a to dokonce i zdarma. Na rozdíl od prezenčních kurzů je však pro lekce přes internet typická menší interakce s lektorem a vyžadují větší samostatnost a disciplínu.

Individuální doučování nabízí personalizovaný přístup a možnost zaměřit se na slabá místa, čímž zvyšuje efektivitu vaší práce. Doučování ale bývá dražší a kvalita závisí na konkrétním doučovateli. Vybírejte proto lektory pečlivě a ověřte si reference.

Skupinové kurzy bývají levnější než individuální doučování a nabízí možnost interagovat s ostatními studenty, kteří vám mohou pomoct s dalším učením. Výuka má ovšem méně personalizovanou formu a úroveň studentů ve skupině se může lišit, což nemusí každému vyhovovat.

Jak poznat kvalitně připravený kurz?

  1. Reference a recenze: Zjišťujte názory předchozích účastníků kurzu.
  2. Kvalifikace lektorů: Dbejte na odborné kvalifikace a zkušenosti lektorů.
  3. Obsah kurzu: Kurz by měl pokrývat všechny relevantní oblasti přijímacích zkoušek.
  4. Metodika výuky: Efektivní výuka by měla zahrnovat jak teoretické znalosti, tak praktická cvičení.
  5. Podpora studentů: Zjišťujte, zda kurz nabízí podporu studentům mimo pravidelnou výuku (např. konzultace, online podpora).

Jaké testy se aktuálně využívají?

V České republice jsou při přijímacích zkouškách na střední školy využívány jednotné testy z českého jazyka a literatury a z matematiky. Testy jsou připravovány podle rámcových vzdělávacích programů a jejich cílem je ověřit základní dovednosti a znalosti žáků. Maximální možný dosažený počet bodů v testech z češtiny i matematiky je 50 bodů. Minimální hranice úspěšnosti není centrálně stanovena, školy si ji určují samy v rámci kritérií pro přijetí.

Co si obléct na přijímací zkoušky?

Zvolte pohodlné a přiměřeně formální oblečení.

  • Pro chlapce: Kalhoty a košile nebo čisté tričko, případně svetr.
  • Pro dívky: Sukně nebo kalhoty a halenka, případně šaty.
  • Obuv: Pohodlná, uzavřená obuv.

Jak vypadají přijímačky?

Testy jsou časově omezené a mají standardizovanou formu, aby se zajistila objektivita hodnocení. Test z matematiky obvykle zahrnuje úlohy na logické myšlení, početní dovednosti a geometrické úkoly. Test z českého jazyka se zaměřuje na gramatiku, slovní zásobu a porozumění textu.

Co si mám vzít na přijímačky?

  1. Doklady: Občanský průkaz nebo jiný průkaz totožnosti.
  2. Písemné potřeby: Psací potřeby (pouze modře či černě píšící propisovací tužka, tužka, guma), rýsovací potřeby.
  3. Pozvánku na zkoušky: Dokument potvrzující vaše přihlášení k přijímací zkoušce.
  4. Hodinky: Pro kontrolu času (mobilní telefony jsou často zakázané).
  5. Voda a svačina: Pro udržení energie a hydratace.

Kde zkusit přijímačky nanečisto?

Přijímačky nanečisto jsou skvělým způsobem, jak si žáci mohou vyzkoušet reálné podmínky přijímacích zkoušek a ověřit si úroveň znalostí ve srovnání s vrstevníky.

  1. Školy a gymnázia často organizují pro uchazeče vlastní přijímačky nanečisto. Informace o termínech konání si zjistěte dopředu na webových stránkách.
  2. Vzdělávací agentury obvykle nabízí přijímačky nanečisto jako součást přípravných kurzů.
  3. Cermat, tedy centrum pro zajišťování výsledků ve vzdělávání, nabízí na svých webových stránkách přístup k testovým zadáním pro procvičování a úlohám skrze webovou aplikaci.

Přehled nabídky přípravných kurzů

Prezenční i online kurzy zaměřené na český jazyk a matematiku. Web nabízí přijímačky nanečisto, testy ke stažení a online cvičné testy. Cena: Liší se podle délky a typu kurzu.

Online příprava s přístupem k testům z minulých let. Nabízí ukázkové testy zdarma ke stažení a databázi testových úloh. Cena: Přístup ke všem materiálům je zdarma.

Příprava na přijímací zkoušky online, kde najdete spoustu videí. Vyzkoušíte si přijímačky nanečisto a web vám nabídne videa s lektory, kde detailně projdete veškerou látku. Cena: Základní část je zdarma, později se dají kurzy dokoupit.

Přípravné kurzy z českého jazyka a matematiky, které nabízí individuální doučování. Vyzkoušíte si přijímačky nanečisto a projdete komplexní přípravou. Cena: Od 790 Kč za kurz.

Přípravné kurzy pro žáky 5. a 9. tříd, zaměřené na přijímací zkoušky na gymnázia. Vyzkoušíte si přijímačky nanečisto. Cena: Liší se podle délky a typu kurzu.

Web nabízí online kurzy a testy z českého jazyka a matematiky a přípravné kurzy na gymnázia. Vyzkoušíte si přijímačky nanečisto a cvičné testy. Cena: Liší se podle varianty kurzu

Kurzy pro žáky od 3. do 9. tříd, zaměřené na přijímací zkoušky na gymnázia a doučování. Nabízí intenzivní předpřípravné kempy, příměstské tábory a různé prázdninové projekty. Cena: Liší se podle kurzu a třídy

Příprava na přijímací zkoušky na střední školu je komplexní proces, který vyžaduje pečlivé plánování a systematický přístup. Přípravné kurzy představují efektivní způsob, jak zvýšit své šance na úspěch. Důležité je vybrat kvalitní kurz, který odpovídá individuálním potřebám žáka. Ať už se rozhodnete pro prezenční kurzy, online výuku, nebo individuální doučování, pečlivá příprava se vždy vyplatí.

Jak jste se na přijímačky připravovali vy? Podělte se s čtenáři v diskuzi.

Doporučované