Hlavní obsah

Neshoda v koalici. Poslancům vadí náhrady za chybějící místa ve školkách

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Kdo má zaručit, že nejmladší děti najdou místo ve školce nebo dětské skupině? Tato povinnost se má rozšířit na obce a města, které by měly platit náhrady, pokud se jim to nepodaří. S tím ale nesouhlasí i část vládních poslanců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tři roky a dost. Vláda zkrátila čerpání rodičovského příspěvku. Rodiče letos narozených dětí tak musí přemýšlet o návratu do práce jinak. I když se chtějí vrátit hned, jejich do budoucna tříleté děti vezme školka nejdříve od září, oni ale rodičovský příspěvek už mít nebudou.

Například u dětí narozených v lednu půjde o osm měsíců, během kterých rodiče budou potřebovat zajistit předškolní péči.

Tuhle díru se snaží zalepit Ministerstvo práce a sociálních věcí novelou zákona o dětských skupinách. V ní ukládá obcím povinnost, aby zajistily pro tyto děti umístění ve školce nebo dětské skupině.

Pokud ale takové kapacity nemají, budou muset rodinám hradit náklady na umístění dítěte do soukromé dětské skupiny. Pro ilustraci by to letos znamenalo maximálně 5060 korun měsíčně.

„Jednoznačně podporuji dětské skupiny. Je ale třeba se podívat na systém financování českého školství,“ vysvětluje vládní poslanec David Šimek (KDU-ČSL), který je zároveň starostou Svitav a předsedou školské komise Svazu měst a obcí.

„Je špatně ukládat povinnost zřizovateli, aby hradil finanční náklady. Budu-li se na to dívat z pozice starosty města, u zápisu bych v první linii dělal všechno pro to, abych nepřijal žádné děti z okolních obcí a měl kapacity pro své děti, které dovrší tři roky třeba v listopadu,“ popsal Šimek krajní příklad, jak novela jde podle něj i proti spolupráci mezi obcemi.

Je proto připravený podat pozměňovací návrh, který tuhle povinnost pro obce zruší.

S kritikou se k němu připojují i kolegové z dalších vládních stran. Poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) připomněla, že se výrazně propadá porodnost, a tak dětí bude v následujících letech stejně výrazně ubývat.

Poslanec Pavel Klíma (TOP 09) pak zmiňuje, že obce mají velmi omezené možnosti plánování kapacit, protože nemají k dispozici potřebná data. Mohou se ohlížet jen na informace o trvalém pobytu, které ale často nesouhlasí s reálným počtem dětí, které v obci žijí.

„Pojďme si říct, že plánování kapacit pro tříleté děti je úplně nejtěžší. Ne vždy se podaří kapacita upravit,“ dodává Klíma.

Všichni poslanci přitom připomínají, že ostatní body novely, které umožňují další rozvoj dětských skupin, podporují. Žádné výraznější výhrady nemá ani opozice, ohledně sousedského hlídaní má ale obavy, jestli se podaří zajistit dostatečné hygienické podmínky.

Místo i v jiné obci

Obce se ale obávají také dalších nevyjasněných detailů. Starostové si například nejsou jistí, jak budou rozdělovat děti, pokud pro ně nebude místo ve školce, ale „jen“ v dětské skupině.

„Zásadně nesouhlasíme s tou náhradou, které osobně tedy říkám pokuta, že se starostovi nepovede umístit třeba jedno nebo dvě děti. Důvodová zpráva ale třeba vůbec neřeší, co se stane, pokud rodič nebude souhlasit s tím, aby dítě bylo umístěno mimo svůj spádový obvod?“ zmiňuje za Sdružení místních samospráv legislativní analytička Lenka Matějová.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ale úprava přenáší větší zodpovědnost také na rodiče. Budou totiž muset při jarních zápisech vyjádřit jednoznačně zájem o docházku dítěte do předškolního zařízení. Pokud to neudělají, místo jim obec nebude muset zaručit. To samé platí, pokud rodič odmítne umístění dítěte v jiné než nejbližší školce nebo dětské skupině.

„Pokud obec sdílí svá zařízení například v rámci mikroregionu mimo své území a rodič odmítne takové umístění, tak povinnost obce zajistit kapacitu zaniká,“ vysvětluje Zdislava Odstrčilová, vrchní ředitelka Sekce rodinné politiky a sociálních služeb MPSV.

Stejně tak nebudou mít nárok na místo ani úhradu od obce rodiny, které se během roku přistěhovaly. Celá vládní novela se ale zatím teprve projednává ve sněmovních výborech, některé body se tedy mohou ještě měnit. Zmiňovaná povinnost obcí by ale podle výhledu MPSV měla platit od roku 2026.

Doporučované