Hlavní obsah

Usnadní život žákům i studentům: Nejlepší naučné a výukové aplikace

Foto: Denys Prykhodov, Shutterstock.com

Chytrý telefon může být vaším velkým pomocníkem ve vzdělávání.

Vzdělávání nemusí v dnešní době nutně znamenat velké investice. Na internetu najdete řadu užitečných portálů a aplikací, které vám pomohou rozvíjet se v mnoha oblastech. Připravili jsme přehled těch nejzajímavějších.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Online vzdělávání je stále populárnější díky své flexibilitě a přístupnosti. Ke vzdělávacím materiálům a kurzům se totiž můžete s internetovým připojením dostat kdekoliv a kdykoliv. Stačí vědět, kde hledat.

V článku přinášíme tipy na:

  • nejpopulárnější vzdělávací portály a aplikace v češtině
  • zábavné výukové aplikace pro žáky základních škol
  • užitečné aplikace pro vysokoškoláky a středoškoláky
  • nejlepší aplikace pro výuku jazyků

Výhody

Oproti tradičním placeným kurzům a doučování jsou tyto aplikace a weby často zdarma, a ušetřit tak můžete tisíce až desetitisíce korun. Videa, kvízy, interaktivní cvičení a hry mohou učení dělat zábavnějším a efektivnějším. Algoritmy a adaptivní učení zase přizpůsobí obsah vašim individuálním potřebám a úrovni.

Můžete postupovat vlastním tempem a studiu se věnovat klidně o půlnoci, pokud vám to tak vyhovuje.

Pro studenty může být výhodou přístup k výuce od odborníků a rodilých mluvčích z celého světa, což by v tradičním prostředí nebylo možné.

Nevýhody

Online doučování a vzdělávání má i několik nevýhod. Jednou z nich může být nedostatek osobního kontaktu, což může omezit přístup k okamžité zpětné vazbě a přímé interakci s lektorem. Někteří studenti mohou mít problémy s udržením motivace a disciplíny bez fyzického dohledu a struktury tradiční třídy. Během nepřímého vzdělávání můžete postrádat výhody učení se ve skupině, jako jsou diskuze, skupinové projekty a vzájemná podpora.

Materiály na některých stránkách mohou být zastaralé nebo nesprávné, což vede k opačnému účinku, než byste chtěli. Některé platformy používají automatizované systémy hodnocení, které nemusí být tak přesné a citlivé jako lidská zpětná vazba.

Nejpopulárnější výukové portály a aplikace v češtině

V České republice je dostupných mnoho webů a stránek, které nabízejí kvalitní vzdělávací materiály a kurzy zdarma. Tyto zdroje mohou být užitečné jak pro žáky základních a středních škol, tak i pro studenty vysokých škol a širokou veřejnost.

Khanova škola je česká verze populární Khan Academy. Nabízí vzdělávací videa a interaktivní cvičení přeložená do češtiny. Pokrývá předměty jako matematika, fyzika, chemie a biologie. Videa jsou vhodná pro žáky všech věkových kategorií.

Umíme to je interaktivní vzdělávací platforma zaměřená na procvičování různých předmětů. Web nabízí cvičení z matematiky, českého jazyka, angličtiny a dalších předmětů pro žáky základních i středních škol. Platforma obsahuje i hry a soutěže, které motivují k učení.

Onlinejazyky.cz je web nabízející online kurzy angličtiny, němčiny, španělštiny a dalších jazyků. Kurzy jsou interaktivní a obsahují mnoho cvičení na procvičování gramatiky, slovní zásoby a poslechových dovedností. Základní kurzy jsou k dispozici zdarma.

ČT edu je vzdělávací platforma od České televize, která nabízí širokou škálu vzdělávacích videí a materiálů. Pokrývá různé předměty a témata, včetně historie, přírodních věd, umění a kultury. Videa jsou vhodná pro různé věkové skupiny a mohou být skvělým doplňkem k výuce ve škole.

Matematika.cz je specializovaný web zaměřený na výuku matematiky. Nabízí přehledně zpracované teoretické materiály, příklady a řešené úlohy. Web je vhodný pro žáky základních i středních škol, kteří potřebují procvičovat matematické dovednosti.

Škola s nadhledem je web, který nabízí širokou škálu interaktivních cvičení a materiálů pro žáky základních a středních škol. Pokrývá předměty jako matematika, český jazyk, přírodopis a další. Materiály jsou rozděleny podle ročníků a obtížnosti.

Alík je webový portál, který nabízí vzdělávací hry, kvízy a další aktivity pro děti. Obsahuje sekci s výukovými materiály a úlohami, které mohou žákům pomoci s procvičováním různých školních předmětů.

Diktáty a testy je internetová stránka, která se zaměřuje na procvičování českého jazyka, zejména pravopisu a gramatiky, které jsou přizpůsobené různým úrovním znalostí a věku žáků.

Nejlepší vzdělávací aplikace pro žáky ZŠ

Matika.in je aplikace, která nabízí různé úlohy a cvičení přizpůsobené věku a úrovni znalostí žáků. Je ideální pro opakování a upevnění matematiky hravou formou.

Umíme to nabízí procvičování různých předmětů jako matematika, český jazyk, angličtina a další. Aplikace obsahuje interaktivní cvičení a hry, které motivují žáky k učení a opakování.

Česká gramatika nabízí interaktivní cvičení, testy a vysvětlení gramatických pravidel, jež pomáhají žákům zlepšit jejich znalosti a dovednosti v českém jazyce.

Khan Academy Kids obsahuje tisíce interaktivních aktivit pro mladší žáky, které pokrývají různé předměty, jako jsou matematika, čtení, psaní a vědy. Aplikace je navržena tak, aby podporovala samostatné učení a poskytovala zpětnou vazbu.

Duolingo ABC je speciálně vytvořené pro děti ve věku od tří do sedmi let. Nabízí zábavné a interaktivní aktivity zaměřené na rozvoj čtenářských dovedností. Aplikace děti postupně provádí základními principy čtení a psaní.

Mathletics je interaktivní platforma pro učení matematiky, která je vhodná pro žáky všech věkových skupin, včetně základních škol. Nabízí širokou škálu matematických cvičení, her a výzev, které jsou přizpůsobeny úrovni znalostí jednotlivých žáků. Učitelé i rodiče mohou sledovat pokrok dětí a upravovat obtížnost úkolů.

ABCmouse je pro děti ve věku od dvou do osmi let. Nabízí tisíce aktivit a her, které pokrývají různé oblasti, jako jsou matematika, čtení, vědy, umění a hudba.

Epic! je digitální knihovna pro děti do 12 let, která nabízí více než 40 000 knih, audioknih, vzdělávacích videí a kvízů. Aplikace podporuje čtenářské dovednosti a zájem o literaturu.

Aplikace a portály pro středoškoláky a vysokoškoláky

Nevíte, jak zefektivnit vaše učení? Nebo se ztrácíte v poznámkách a studijních povinnostech? Studium může být náročné na efektivní správu času, organizaci, přístup k informacím a nástrojům pro spolupráci. Naštěstí existuje několik komplexních platforem, které umožňují integraci nástrojů pro učení, jako jsou poznámky, kalendáře a plánování.

Jak si efektivně zapisovat poznámky a organizovat studium?

Využijte některou z platforem, vhodných nejen pro kombinované učení:

Microsoft OneNote

  • Funkce: Poznámky, organizace do zápisníků, integrace s Outlook kalendářem.
  • Platformy: Windows, macOS, iOS, Android, web.

Evernote

  • Funkce: Poznámky, to-do listy, kalendář, skenování dokumentů.
  • Platformy: Windows, macOS, iOS, Android, web.

Notion

  • Funkce: Vše v jednom: poznámky, databáze, kalendář, plánování projektů.
  • Platformy: Windows, macOS, iOS, Android, web.

Google Workspace

  • Funkce: Poznámky (Google Keep), kalendář, dokumenty a spolupráce (Google Docs).
  • Platformy: Web, iOS, Android.

Trello

  • Funkce: Kanban tabule pro plánování, integrace s kalendářem, připojení poznámek.
  • Platformy: Web, Windows, macOS, iOS, Android.

Studium střední nebo vysoké školy vám ulehčí i řada dalších dostupných nástrojů:

Zotero je nástroj pro správu citací a bibliografie, který je neocenitelný pro studenty píšící akademické práce. Umožňuje shromažďovat, organizovat a citovat zdroje snadno a efektivně. Zotero podporuje mnoho citačních stylů a integruje se s textovými editory, což usnadňuje vytváření bibliografií.

Wolfram Alpha je výkonný nástroj pro výpočty a vyhledávání informací. Můžete ji využít pro řešení matematických problémů, hledání informací o vědeckých tématech, historii a mnoha dalších oblastech. Wolfram Alpha je zdroj pro rychlé a přesné odpovědi na různé otázky.

Quizlet je aplikace pro tvorbu a používání studijních kartiček. Můžete vytvářet vlastní kartičky nebo používat tisíce existujících sad vytvořených ostatními uživateli. Quizlet nabízí různé režimy učení, jako testování a hry, které pomáhají zlepšit paměť a porozumění látce.

Grammarly je nástroj pro kontrolu anglické gramatiky, pravopisu a stylu. Aplikace je dostupná pro desktop i mobilní zařízení nebo jako rozšíření pro prohlížeče, což umožňuje kontrolovat texty při psaní esejí, e-mailů nebo jiných dokumentů.

Forest je aplikace pro zlepšení produktivity a soustředění, která vás motivuje k tomu, abyste se soustředili na své úkoly. Nastavte si časovač a za každý úspěšně dokončený časový blok se zasadí virtuální strom. Čím déle se soustředíte, tím více stromů roste, což vytváří vizuální důkaz vaší produktivity.

Coursera a edX jsou platformy, které nabízejí online kurzy z předních světových univerzit, jako jsou Stanford, Harvard nebo MIT. Mnohé kurzy jsou dostupné zdarma, ačkoliv za certifikáty o absolvování je často třeba zaplatit. Tyto kurzy pokrývají široké spektrum témat od humanitních věd po technické obory.

BBC Learning nabízí širokou škálu bezplatných výukových materiálů, zejména pro výuku angličtiny a dalších jazyků. K dispozici jsou vám různé články, videa, audio materiály a interaktivní cvičení, které pokrývají různé úrovně znalostí.

OpenStax je iniciativa Rice University, která poskytuje zdarma dostupné učebnice na vysokoškolské úrovni. Tyto učebnice pokrývají předměty jako matematika, biologie, chemie, fyzika a další, a jsou k dispozici ve formátu PDF nebo online.

Freerice je charitativní vzdělávací platforma, kde uživatelé mohou procvičovat své znalosti a zároveň přispívat k boji proti hladu. Každá správná odpověď na otázku generuje dar rýže pro lidi v nouzi. Tato iniciativa propojuje učení s dobrým skutkem a motivuje vás k aktivní účasti.

Seduo je platforma pro vzdělávání a seberozvoj, která nabízí různé kurzy a semináře. Přestože některé kurzy jsou placené, mnoho zdrojů a materiálů je dostupných zdarma. Kurzy pokrývají širokou škálu témat od osobního rozvoje po odborné dovednosti.

Výuka jazyků online

V digitální éře je učení se jazyků jednodušší a dostupnější než kdy jindy, a to hlavně díky široké škále aplikací a webů, které nabízejí různé metody a přístupy k učení. Je jen na vás, jakou preferujete výuku. Učení se hrou? Mluvení s rodilými mluvčími? Nebo poslech autentického audia? To všechno vám online výuka jazyků může zprostředkovat.

Nejlepší aplikace na výuku jazyků

Duolingo nabízí širokou škálu jazyků od španělštiny po korejštinu. Aplikace používá herní prvky, aby učení bylo zábavné a motivující. Každá lekce je krátká a interaktivní, což vám umožňuje snadno zapojit učení do každodenního života.

Babbel se zaměřuje na praktické použití jazyka a nabízí kurzy navržené odborníky na výuku jazyků. Lekce jsou strukturovány tak, aby pokrývaly reálné situace, což vám pomůže rychle aplikovat naučené dovednosti v praxi. Babbel nabízí kurzy v několika úrovních obtížnosti, což je ideální jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.

Rosetta Stone je známá svým přístupem, který je založen na metodě úplného ponoření. Aplikace nepoužívá žádné překlady, místo toho učí nové jazyky přirozeným způsobem prostřednictvím obrázků a kontextu. Tento přístup je obzvláště účinný pro studenty, kteří chtějí získat hlubší porozumění a intuitivní dovednosti v novém jazyce.

Memrise kombinuje tradiční jazykové kurzy s inovativními technikami paměťových kartiček. Aplikace využívá videa rodilých mluvčích a interaktivní cvičení, která pomáhají studentům lépe porozumět a zapamatovat si novou slovní zásobu.

Busuu poskytuje interaktivní lekce, které pokrývají širokou škálu jazykových aspektů. Navíc umožňuje studentům komunikovat s rodilými mluvčími prostřednictvím komunity, což je výborný způsob, jak získat zpětnou vazbu a zlepšit své konverzační schopnosti.

HelloTalk propojuje studenty jazyků s rodilými mluvčími po celém světě. Uživatelé si mohou vyměňovat jazykové dovednosti prostřednictvím textových zpráv, hlasových zpráv a videohovorů.

Lingodeer je aplikace zaměřená především na asijské jazyky, jako jsou čínština, japonština a korejština, ale v nabídce najdete i další jazyky. Zaměřuje se na systematickou a organizovanou výuku gramatiky a slovní zásoby prostřednictvím strukturovaných lekcí a interaktivních cvičení.

Pimsleur nabízí audio kurzy, které se zaměřují na poslech a mluvení. Metoda Pimsleur je založena na postupném učení slovní zásoby a frází, které jsou ihned aplikovány v konverzačních kontextech. Tento přístup je vhodný, pokud chcete zlepšit své schopnosti v poslechu a výslovnosti během každodenních činností, jako je například jízda autem.

Jaké aplikace nebo weby využíváte ke vzdělávání vy? Napište nám do diskuze.

Doporučované