Hlavní obsah

Mělo se to udělat už dávno, komentují slučování malých škol čtenáři SZ

Foto: Valery Zotev, Shutterstock.com

Malé školy se možná už brzy formálně sloučí, ty menší by fungovaly jako odloučená pracoviště. (Ilustrační foto)

Ministerstvo školství plánuje formálně sloučit samostatné malé školy v jedné obci do jedné právnické osoby. A v budoucnu by chtělo jít ještě dál: počet žáků v jedné škole by neměl být nižší než 200. Co na plány říkají čtenáři SZ?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů zajímavé názory z diskuzí u článku o slučování malých škol.

Přečtěte si původní článek:

Lubomír Kvasnička: Malé školy sloučit, to je jasné. Samozřejmě pokud bude obec chtít, tak ministerstvo jim ročně vystaví fakturu na provoz daného zařízení, když si to budou přát provozovat, a takto fakturovanou částku jim strhne z plateb, které jim přichází od státu. Jak jednoduché!

Nevím, proč by se jim měli na nadstandardní občanskou vybavenost skládat ostatní daňoví poplatníci…

  • Olga Bauerová (reaguje): Provoz školy – topení, plyn, el. energie, opravy ap. – platí i tak obec. Ministerstvo platí jen platy. Obec dostává určitou částku na 1 žáka a z toho pak provoz platí. (redakčně kráceno)

Jiří Trojánek: Velmi dobrá myšlenka, samozřejmě to chce propracovat detaily. Za školství musí odpovídat ministerstvo, a ne každou školu řídit dle libovůle místního starosty. Může být velmi výhodné v menší obci mít třeba jen 1. stupeň a tu školu mít přičleněnou k větší škole ve větší obci. Dítě pak nejde na jinou školu, ale jen dojíždí do centrální školy v jiné obci. Na režim školy je už zvyklé. Může tam fungovat i personální propojení, např. v menší přidružené škole, oba stupně, můžou využívat např. učitele jazyků z té kmenové školy. Než aby v malé škole učila angličtinu učitelka chemie, tak tam dojede kvalifikovaný. (redakčně kráceno)

Jiří Novotný: Teda rád bych viděl výpočet, co se jako ušetří. Dobře, ušetří se jeden ředitel a možná zástupce, to je ale tak všechno. Že by dva učitelé pendlovali mezi dvěma školami v rámci jedné hodiny, to sotva, uklízet se musí stejné prostory, no, možná ještě účetní, ale vůbec bych se nedivil, kdyby už dnes je dělala obě ta samá účetní, jen na půl úvazku, teoreticky jídelna, ale už vidím malé špunty, jak je vodí přes půlku vesnice – pokud už dávno nemají jídelny spojené a pokud je vůbec mají. Mně toto přijde jako komedie a buzerace.

Martin Sečkař: Chápu, že se to mnohým zas nebude líbit, ale:

- I ta malá nebo maličká škola potřebuje ředitele, hospodáře, školníka a ve většině případů také kuchyni s nějakým personálem. Tyto pozice se přitom špatně obsazují, neboť ředitelé pracující s malým rozpočtem nemají možnost je adekvátně platit… a ruku na srdce - za pár šupů se nechce dělat nikomu z nás.

O školách na Seznam Zprávách

- Nemusí tedy jít o zánik školy fyzicky, ale právě o sdílení „pomocných“ pozic. Nač v každé škole provozovat kuchyni, jejíž provoz a vybavení jsou drahé. Levněji vyjde centrální kuchyně pro několik škol a v ostatních pouze výdej jídla. I školník může mít několik menších škol – lze také správu budov zadat firmě, která se na správní činnosti přímo specializuje, těchto firem je mnoho a spravují SVJ, soukromé nemovitosti, kancelářské i průmyslové budovy, obchodní centra. Ta služba pak ve finále vychází levněji než držet vlastního pracovníka na každé škole.

Jiří Groll: To se mělo udělat už dávno. Starostové křičí, že nemají peníze do škol, a teď že nechtějí toto opatření. Jako vždy. Ještě by mělo dojít k řešení slučování jídelen (kuchyní), tam by také se mohly ušetřit prostředky. Nehledě k tomu, že pokud je třeba modernizace, tak to díky zpřísňující hygieně představuje velké náklady na obec, a možná že v některých případech to je neefektivní.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Pavel Klásek: Slučování škol nikde k ničemu dobrému nevedlo, administrativní kolos, těžce se zvládá řízení, ředitel stejně musí zřídit funkce vedoucích odloučených pracovišť, takže úspora jen na papíru. Jediným praktickým důvodem pro obec je možnost získání volné kapacity nemovitostí při sestěhování žáků do jednoho místa. A kolik si myslíte, že se hlásí do výběrového řízení na ředitele takové otylé školy?

Kamil Novotný: Je to jako vždy. Chceme šetřit, ale nechceme pro to nic udělat. Máme neskutečně rozdrobenou zemi s násobně více obcemi než ve srovnatelných jiných zemích, což je drahé, ale slučovat je nechceme. Máme neefektivní zdravotnictví, příliš mnoho nemocnic, kde nemá kdo sloužit, ale budeme bojovat za to, aby to tak zůstalo, máme hromadu škol, které nejsou schopné díky malému počtu žáků mít dostatek aprobovaných pedagogů, psychologa atd., ale zato mají každá ředitele a zástupce, což je drahé, ale ne, my je slučovat nechceme. My chceme všechno, jako bylo dřív, nic nedělat a jen čekat, že zas bude líp, protože si to přece zasloužíme!

Monika Mandíková: Jsme škola pro 85 žáků. Jsem ředitelkou, nemám asistentku ani vedoucí školní jídelny. Na velmi malé úvazky či dohody mám kuchařku ve výdejně, školnici, účetní pro mzdy a provoz. Na pomůcky máme poměrně hodně peněz, jelikož se snažím zapojovat do různých dotací, grantů. Rodiče jsou s výukou a přístupem spokojeni, proto nám věnují i sponzorské dary. Na vaše (v článku, pozn. red.) zmíněné pozice ředitel malé školy peníze nikdy nedostane a musí veškerou administrativu většinou zvládnout sám a k tomu má poměrně velký úvazek na učení. (redakčně kráceno)

  • Veronika Pavlíčková (reaguje): Takže pokud musí ředitel učit, nemá podpůrný aparát, tak v čem teda máte problém, když tu školu bude řídit nějaká centrála, která poskytne onen podpůrný aparát a z ředitele bude učitel? Oddechne si i ten ředitel i stát vyjde provoz školy levněji.

Ivan Zajíc: Čecháčkovská pohodlnost. Škola, pošta v každé Horní Dolní, nemocnice v dojezdu mopedu. Že ta kvalita mnohdy kulhá, nikoho nezajímá. Hlavně, že je za rohem.

Doporučované