Hlavní obsah

Maturanty nejvíce potrápily Žítkovské bohyně. Zkuste si nejtěžší úlohy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Nejtěžší úlohu letošních maturit zvládla jen pětina maturantů. Zkuste si v kvízu, jak byste obstáli v češtině a matematice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Posouzení, jestli je slovo expresivní. Nejvíce maturantů letos pohořelo v češtině právě na této úloze. Vyhodnotit museli středoškoláci dvě slova v úryvku z románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně, za který autorka získala Cenu Josefa Škvoreckého i Magnesii Literu.

Bez chyby zvládlo tuhle otázku jen 23 procent maturantů. Správnou odpověď vám na tomhle místě neprozradíme, zkuste úlohu vyřešit v testu na konci textu, kde najdete i další obtížné uzavřené otázky z maturit.

Velmi náročná byla pro studenty také úloha, ve které měli hledat pravopisné chyby ve výchozím textu. S takovým typem otázky mají maturanti i uchazeči o střední školy tradičně problémy.

Průměrně ji zvládli žáci jen na 44 procent. Kompletní počet bodů získali jen v případě, že nalezli všechna čtyři slova a zapsali je správně. Skoro pět procent žáků otázku úplně vynechalo. Nejen kvůli tomu, že je otevřená, ale také proto, že je jednou z posledních v testu, a tak se k ní někteří maturanti ani nemuseli dostat.

Foto: Cermat, Seznam Zprávy

Správná odpověď: stezce, skromně, přemítání, poctěné.

Mimochodem jde také o typ úlohy, za který odborníci často kritizují zadavatele maturit – organizaci Cermat –, že by se v testech objevovat neměla.

Nejméně propadlíků

V matematice se shodou okolností dvě nejtěžší otázky objevily hned za sebou. Největší podíl žáků, skoro dvě třetiny, si nevěděl rady s osmou otázkou, což byly logaritmy.

Těsně za ní v pořadí byla sedmička. V této úloze se museli žáci dobrat k výsledku exponenciální rovnice, navíc bylo třeba zvládnout obě podotázky k zisku maxima 2 bodů. To se ale podařilo jen 45 procentům maturantů.

Celkově byly ale výsledky letošních maturit nejlepší minimálně za posledních deset let. V češtině neprošlo jen 2,8 procenta žáků maturujících poprvé, naposledy to bylo tak málo v roce 2014. 

V matematice pak propadlo dokonce nejméně žáků (4,9 %) od doby, kdy se státní maturity sjednotily na jedné úrovni obtížnosti. Nejvíce dětí ale volilo jako druhý předmět angličtinu, kde bylo neúspěšných o 0,6 procentního bodu více než loni – celkem 3,6 procenta.

1. Které z následujících tvrzení o dvou slovech zapsaných ve třetí části výchozího textu velkými písmeny je pravdivé?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
2. Nalezněte všechna x, pro která je hodnota výrazu rovna nule.
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
3. Přiřaďte k definici možnost, v níž obě slova odpovídají příslušné definici.
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
4. Kam je nutné doplnit čárku, aby byl výchozí text pravopisně správný?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
5. Který z následujících grafů je grafem funkce f v kartézské soustavě souřadnic 0xy?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
6. Na vynechané místo (*****) ve výchozím textu patří sedmislabičný verš, který se rýmuje se sedmislabičným veršem z téže sloky. Který z následujících veršů patří na toto místo?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
7. Která z následujících informací je ve výchozím textu čtenářům předkládána jako domněnka?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
8. Které z následujících tvrzení o úsecích podtržených ve výchozím textu není pravdivé?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
9. Přiřaďte k medailonku jméno autora, které patří na vynechané místo (*****).
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
10. Kolikrát je objem 24. krychle větší než objem 11. krychle?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Doporučované