Hlavní obsah

Letní školy a kurzy nejen pro budoucí středoškoláky a vysokoškoláky

Foto: Shutterstock.com

Letní školy mohou být skvělou příležitostí bavit se a vzdělávat zároveň

Nemáte plány na léto? Chcete opustit komfortní zónu a poznat nové lidi? Nebo se prostě chcete vzdělávat? Letní školy mohou být odpovědí. Připravili jsme si pro vás několik tipů, díky nimž můžete mít léto plné vzdělání i zážitků!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letní prázdninové školy a kurzy jsou pro budoucí středoškoláky či vysokoškoláky skvělou příležitostí, jak se připravit na neznámé výzvy, které je na nové škole čekají. Často nabízejí intenzivní výuku v různých předmětech, včetně matematiky, přírodních věd, jazyků nebo humanitních oborů. Studenti se tak mohou seznámit s náročnější látkou a zlepšit své znalosti ještě před nástupem do školy.

Kromě akademického přínosu poskytují letní školy i jiné výhody. Studenti mají možnost seznámit se s novými přáteli, rozvíjet své sociální dovednosti a naučit se pracovat v týmu. Také se mohou zúčastnit různých mimoškolních aktivit, jako jsou sportovní turnaje, exkurze nebo workshopy, které je obohatí o nové zkušenosti a pomohou jim se lépe adaptovat na středoškolský život.

Pokud máte zájem o konkrétní kurz, doporučujeme se přihlásit co nejdříve, protože místa mohou být omezená a poptávka bývá vysoká. Účast na letní škole nebo kurzu může být cennou zkušeností, která vám pomůže s hladkým přechodem na střední školu a poskytne vám náskok do nového školního roku.

Letní kurzy bývají často organizovány středními školami, univerzitami nebo specializovanými vzdělávacími institucemi. Je dobré se informovat o nabízených programech ve vašem okolí, protože každý kurz může mít specifické zaměření a různé požadavky na přihlášení.

Přinášíme vám proto to nejzajímavější, co vám letos mohou letní školy nabídnout.

Letní filmové školy

Programy letních filmových škol se obvykle liší podle zaměření a délky kurzu, ale většinou zahrnují různé oblasti filmové tvorby. Studenti tak mají možnost zdokonalit své dovednosti i získat zcela nové zkušenosti.

Letní filmové školy v Česku

Letní škola filmu Ambrozia

Další možností je Letní škola filmu Ambrozia, která probíhá v několika městech po celé České republice, včetně Prahy, Brna a dalších. Tento kurz je zaměřen na praktickou výuku filmového řemesla, včetně herectví, režie, scenáristiky, kamery a střihu. Ambrozia je skvělá volba pro ty, kteří chtějí aktivně tvořit a získat zkušenosti přímo v praxi.

Prague Film School Summer Workshop

Tato letní škola nabízí praktické kurzy zaměřené na režii krátkých filmů a jejich produkci. Studenti se naučí vytvářet scénáře, mohou se zúčastnit workshopu psaní dialogů a struktury příběhů. Procvičí si herecké techniky, práci před kamerou a naučí se s kamerou či práci v postprodukci.

FAMU International Summer Filmmaking Initiation Campus (FAMU IFIC)

Filmová a televizní fakulta nabízí širokou škálu zaměření. Mezi nimi je i tvorba krátkých filmů od konceptu po postprodukci, vedení hereckých výkonů a principy dokumentární režie a práce s reálnými příběhy. Studenti se naučí vývoji scénáře, psaní pro film a televizi nebo základům animace, tvorby animovaných krátkých filmů.

Letní filmová škola Uherské Hradiště (LFŠ)

Populární festival, který se koná od 26. července do 1. srpna 2024, sice není klasickou letní školou ve smyslu vzdělávacího programu, nabízí ale širokou škálu filmů a tematických sekcí, včetně retrospektiv významných režisérů a přednášek o filmové historii. Letos bude jedním z hlavních témat tvorba Federica Felliniho a nový Hollywood.

Letní kurzy angličtiny

V Praze, Brně a několika dalších městech jsou dostupné různé intenzivní kurzy angličtiny, které nabízí jazykové školy jako British Council, Berlitz a další. Tyto kurzy jsou navrženy tak, aby zlepšily vaše jazykové dovednosti během léta a připravily vás na nový školní rok nebo mezinárodní zkoušky.

Jazykové kurzy v zahraničí

Pokud máte zájem o kombinaci cestování a výuky, podívejte se na nabídky jazykových kurzů v zahraničí, například v Anglii, Irsku nebo na Maltě. Organizace jako EF Education FirstKaplan International Languages zajišťují různé programy zaměřené na mládež, kde studenti mohou zlepšit svou angličtinu a zároveň poznat novou kulturu. Vycestovat můžete i v rámci programu Erasmus, případně si ověřte, zda kurzy v zahraničí nenabízí jazykové školy ve vašem okolí.

Letní školy a kurzy v zahraničí

CIEE Global Navigator High School Summer Abroad Programs

Nabízí letní programy v různých částech světa včetně Japonska, Itálie, Francie, Španělska, Jižní Koreje a dalších. Programy obvykle zahrnují pobyty v rodinách, místní exkurze a jazykové kurzy, které poskytují bohaté kulturní zkušenosti. Zaměřují se na studium specifických témat, jako je diplomacie, udržitelnost životního prostředí a sociální změny. Více informací najdete na oficiálních webových stránkách.

Mezinárodní letní školy ISSOS

Programy zahrnují širokou škálu aktivit a kurzů zaměřených na osobní rozvoj a navazování mezinárodních přátelství. Navštívit můžete Cambridge (VB), St Andrews (Skotsko) nebo Yale (USA). Zaměřují se na kombinace akademických, kulturních a dobrodružných programů, včetně kurzů vedení, tvůrčího psaní a environmentálních studií. Více informací najdete na oficiálních webových stránkách.

Hanyang International Summer School (HISS)

Program probíhá od 1. do 26. července 2024. Nabízí více než 130 kurzů v deseti oblastech studia a různé aktivity k poznávání korejské kultury. Univerzita v Soulu (Jižní Korea) kombinuje akademické kurzy s kulturními zážitky. Více informací najdete na oficiálních webových stránkách.

TU Berlin Summer University

Univerzita v Berlíně nabízí kurzy, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly praktické zkušenosti. Navíc jsou otevřené mezinárodním středoškolským studentům. Zaměřují se na technologie, inženýrství a obchod, s důrazem na inovace a výzkum. Více informací najdete na oficiálních webových stránkách.

Letní školy a kurzy organizované vysokými školami

Mnoho letních programů od vysokých škol zahrnuje praktické projekty, stáže nebo laboratorní práce. Studenti tak získají praktické dovednosti a příležitost aplikovat teorii do praxe. Navíc mají možnost setkat se a spolupracovat s významnými odborníky, profesory a profesionály z oboru.

Letní školy a kurzy nabízené vysokými školami

Univerzita Karlova

  • CLS Summer School: Climate Justice - Kurz se koná na Patejdlově Boudě v Krkonoších. Je v angličtině a zaměřuje se na klimatickou spravedlnost.
  • Hradecký Medikemp - Kurz v českém jazyce pro studenty gymnázií a zdravotnických lyceí se zájmem o studium medicíny.

Západočeská univerzita v Plzni

  • Campo Arduino - Letní škola zaměřená na stavbu a programování jednoduchých robotů pomocí platformy Arduino. Tento kurz je určen pro žáky 2. stupně základních škol a středoškoláky.
  • GeoCamp - Letní škola zaměřená na geomatiku, kde si účastníci mohou vyzkoušet mentální mapování nebo orientační běh kampusem.

Masarykova univerzita

  • Touch Econ - Program, kde si středoškoláci mohou vyzkoušet, jaké to je, studovat na vysoké škole. Pokud úspěšně absolvují dva předměty, mohou získat prominutí přijímacích zkoušek na Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity.
  • GIS Day - Akce pro studenty středních škol s šifrovacími hrami zaměřenými na geografii a kartografii.

Pro více informací o jednotlivých programech a pro přihlášení navštivte oficiální webové stránky uvedených univerzit. Tyto programy poskytují studentům nejen vynikající příležitost ke zlepšení jejich akademických dovedností, ale i možnost zažít nové kultury a budovat globální síť kontaktů.

Máte další tipy na letní školy a kurzy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskuzi.

Doporučované